Ανάκληση της άδειας καύσης στο ΤΙΤΑΝ ζήτησαν ομόφωνα οι δήμαρχοι της Δυτ. Θεσσαλονίκης



Ισχυρό χαστούκι στην άδεια καύσης απορριμμάτων που ενέκρινε το ΥΠΕΚΑ, έδωσαν οι δήμαρχοι της δυτικής Θεσσαλονίκης στη συνεδρίαση της ΠΕΔ την Παρασκευή 
Ομόφωνα τάχθηκαν υπέρ της ανάκλησης της άδειας από το ΥΠΕΚΑ και να ξεκινήσει στη συνέχεια διάλογος για οποιαδήποτε συζήτηση.
Να θυμίσουμε ότι η άδεια αυτή σήκωσε θύελλα αντιδράσεων από την τοπική κοινωνία και τους συλλόγους (http://www.avatonpress.gr/2014/02/blog-post_6287.html)
Οι κάτοικοι υποστηρίζουν κυρίως ότι:
1. ο ΤΙΤΑΝ θα μπορούσε να καίει απλά Φυσικό αέριο αντί των εναλλακτικών καυσίμων που ζητάει
2. δεν θεωρείται ορθή διαχείριση απορριμμάτων η καύση απορριμμάτων από τη στιγμή που στη Θεσσαλονίκη θέλουν να προσπεράσουν όλα τα βήματα της  διαλογής της πηγής, της ανακύκλωσης και της κομποστοποίησης και να οδηγηθούμε με μόνο σκοπό την ταφή και την καύση.
3. η περιοχή είναι ήδη ιδιαίτερα βεβαρημένη και δεν σηκώνει άλλη ρύπανση
4. ήδη ο ΤΙΤΑΝ εδώ αντιμετωπίζει τα έντονα παράπονα των κατοίκων με χωροθέτησή του μια ανάσα από τις κατοικίες των πολιτών (ηχορύπανση, διαρροές, νταμάρια, σκόνη κλπ.)
5. δεν έγινε ποτέ καμία διαβούλευση όπως ψευδώς ισχυρίζεται ο ΤΙΤΑΝ προκειμένου να πάρει την άδεια καύσης

Αναλυτικά τι έγινε στην συνεδρίαση της ΠΕΔ:

Καλύτερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα για εναλλακτικά καύσιμα έναντι του πετ κοκ, παραπροϊόντος του πετρελαίου υψηλής περιεκτικότητας σε άνθρακα, που καίγεται σήμερα από το εργοστάσιο της τσιμεντοβιομηχανίας ΤΙΤΤΑΝ στη Θεσσαλονίκη προκύπτει από έρευνα ομάδας μελετητών του ΑΠΘ που παρουσίασε στη συνεδρίαση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) Κεντρικής Μακεδονίας ο μηχανολόγος μηχανικός του ΑΠΘ, Γιώργος Μπανιάς.

Όπως είπε, η μελέτη αφορά την προσομοίωση της καύσης εναλλακτικών καυσίμων όπως η λάσπη από διυλιστήριο με πριονίδι, τα υπολείμματα ανακύκλωσης συσκευασιών και ανακύκλωσης αυτοκινήτων και η αποξηραμένη λάσπη βιολογικού καθαρισμού.

Αφορμή για τη σχετική συζήτηση στην ΠΕΔ αποτέλεσε η Απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής για την έγκριση των Περιβαλλοντικών Όρων χρήσης εναλλακτικών καυσίμων από το εργοστάσιο του Τιτάνα στη Θεσσαλονίκη και το σχετικό αίτημα που υπέβαλε στην ΠΕΔ ο δήμαρχος Παύλου Μελά, Διαμαντής Παπαδόπουλος, καλώντας την να λάβει σαφή θέση.
Παρόλα αυτά όμως  ο δήμαρχος Παύλου Μελά Διαμαντής Παπαδόπουλος,  απουσίαζε από τη συνεδρίαση, παρότι ο ίδιος ζήτησε να τεθεί το θέμα και να πάρει απόφαση η ΠΕΔ, δεδομένου ότι το εργοστάσιο βρίσκεται στα διοικητικά όρια του δήμου του.

Όπως τόνισε, ο κ. Μπανιάς τα παραπάνω εναλλακτικά καύσιμα είναι πλούσια σε υδροχλώριο και βαρέα μέταλλα τα οποία αναμένεται να αυξήσουν τις εκπομπές μονοξειδίου του άνθρακα χωρίς όμως να προσεγγίζουν τις θεσμοθετημένες οριακές τιμές. Όσον αφορά τις διοξίνες και τα φουράνια διαπιστώνεται ότι οι εκπομπές αέριων ρύπων από τη χρήση εναλλακτικών καυσίμων υπολείπονται του ορίου της σχετικής κοινοτικής οδηγίας άρα δεν υπάρχει φόβος για το περιβάλλον. Τα προβλήματα που μπορεί να υπάρξουν σχετίζονται με τον υδράργυρο, ο οποίος εμφανίζεται στην καύση υπολειμμάτων από ανακύκλωση αυτοκινήτου και σε κάποια σενάρια υπερβαίνει τα θεσμοθετημένα όρια.

Για την αντιμετώπιση των παραπάνω προβλημάτων ο κ. Μπανιάς πρότεινε τη μείωση του ποσοστού υποκατάστασης του πετ κοκ από εναλλακτικά καύσιμα, ώστε τα τελευταία να "συμμετέχουν" στην καύση σε ποσοστό κάτω από το 30%, με παράλληλο καθορισμό διαφορετικής σύστασης σε συγκεκριμένα στοιχεία των προτεινόμενων εναλλακτικών καυσίμων.
 Επιπλέον, υπογράμμισε την ανάγκη συνεχούς παρακολούθησης της λειτουργίας των μονάδων που προχωρούν στην καύση εναλλακτικών καυσίμων. "Από την Ελλάδα δεν λείπει ούτε η νομοθεσία, ούτε η δράση, ούτε η αποφασιστικότητα. Αυτό που λείπει είναι ο ελεγκτικός μηχανισμός σε όλες του τις προεκτάσεις και αυτό πρέπει να διεκδικήσουμε" πρόσθεσε.

Από την πλευρά των δημάρχων εκφράστηκαν διαφορετικές απόψεις. Αρχικά ο πρόεδρος της ΠΕΔ Σίμος Δανιηλίδης υπογράμμισε την υπεροχή των εναλλακτικών καυσίμων σε σχέση με τη χρήση του πετ κοκ ωστόσο κατά της καύσης εναλλακτικών καυσίμων στον Τιτάνα τάχθηκαν οι δήμαρχοι των δήμων της Δυτικής Θεσσαλονίκης.

"Αυτές οι βιομηχανίες δημιουργούν περιβαλλοντικά προβλήματα. Δεν βγάζουν καραμέλες. Kαίνε καύσιμα που μετά από χρόνια διαπιστώνουμε ότι είναι επιβλαβή. Κανείς δεν μας είπε μέχρι σήμερα ότι το καύσιμο αυτό δημιουργούσε προβλήματα και αυτό που θα καίγεται στο εξής θα δημιουργεί λιγότερα προβλήματα" δήλωσε ο δήμαρχος Κορδελιού - Ευόσμου, Στάθης Λαφαζανίδης και έθεσε ζητήματα εγγυήσεων για την προστασία του περιβάλλοντος.
 Κατά της χρήσης εναλλακτικών καυσίμων τάχθηκε και ο δήμαρχος Αμπελοκήπων - Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου ενώ ο δήμαρχος Θέρμης Θόδωρος Παπαδόπουλος έκανε λόγο για λάθος χειρισμό του θέματος εκ μέρους του Τιτάνα και ζήτησε ανάκληση της απόφασης από το υπουργείο και διαβούλευση το επόμενο εξάμηνο ώστε να ληφθεί υπεύθυνη απόφαση.

Υπό αυτά τα δεδομένα, το Δ.Σ. της ΠΕΔ Κεντικής Μακεδονίας αποφάσισε ομόφωνα την έκφραση θετικής γνώμης για την αξιοποίηση κάθε σύγχρονης τεχνολογίας που μειώνει τους περιβαλλοντικούς ρύπους και βελτιώνει την ποιότητα ζωής. Ωστόσο δήλωσε ότι απαιτεί από το υπουργείο ΠΕΚΑ να ανακαλέσει άμεσα τη σχετική απόφαση περιβαλλοντικών όρων και να την αναπέμπψει στους αρμόδιους φορείς της πολιτείας (τον Οργανισμό Ρυθμιστικού Θεσσαλονίκης, την τοπική αυτοδιοίκηση, τους δήμους και την ΠΕΔ) προκειμένου να λάβουν θέση σοβαρά και υπεύθυνα.




Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!