Εργοστάσιο καύσης απορριμμάτων στη Σίνδο σχεδιάζει ο Δήμος Θεσσαλονίκης


Η συζήτηση για την διαχείριση των απορριμμάτων έχει ανοίξει και στην Θεσσαλονίκη μετά την δημοσίευση του νέου Εθνικού Σχεδιασμού ο οποίος θέτει πολύ διαφορετικές προτεραιότητες στην βάση και της επιστημονικής προόδου με κύριο σύνθημα “προς μια κοινωνίας με μηδενικά απόβλητα”.
Ο τοπικός στρατηγικός σχεδιασμός του Δήμου Θεσσαλονίκης στην βάση του νέου σχεδίου για τη διαχείριση των απορριμμάτων ήταν και το θέμα εκδήλωσης που διοργανώθηκε το βράδυ της Τετάρτης  στο περίπτερο του Δήμου στο πλαίσιο της 80ης ΔΕΘ. Στο επίκεντρο της συζήτησης οι νέες κατευθύνσεις και στόχοι όσον αφορά την  πρόληψη, την ανακύκλωση, την κομποστοποίηση, την επαναχρησιμοποίηση.
Εντύπωση βέβαια προκάλεσε η επιμονή τόσο του Δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη, όσο και κυρίως του αρμόδιου Αντιδημάρχου Θανάση Παππά στην δημιουργία εργοστασίου καύσης και ενεργειακής αξιοποίησης στο πολεοδομικό συγκρότημα.
Ο Αντιδήμαρχος Θεσσαλονίκης άσκησε σκληρή κριτική στον νέο ΕΣΔΑ καθώς όπως είπε “οι στόχοι Τσιρώνη είναι ανέφικτοι” και πρόσθεσε πως στο τέλος της διαδρομής υπάρχει υπόλειμμα σημαντικό που δεν μπορούμε να διαχειριστούμε ούτε με ανακύκλωση, ούτε με επαναχρησιμοποίηση”.
Βέβαια ο κ. Παππάς πολύ πριν το τέλος της διαδρομής και την εξάντληση των συμφερότερων για το περιβάλλον πρακτικών όπως η ανακύκλωση, η κομποστοποίηση (διαδικασία στην οποία ο Δήμος Θεσσαλονίκης έχει 0%) και επαναχρησιμοποίηση επανέφερε το ζήτημα της καύσης συνεχώς στο κέντρο της συζήτησης σχεδόν με μια “ιδεολογική εμμονή” ως ένα αναγκαίο έργο που έχει καθυστερήσει, κατηγορώντας μάλιστα όσους αντιδρούν στην καύση υποστηρίζοντας πως πρόκειται για “φοβικά σύνδρομα”.
Ο κ. Παππάς μάλιστα είπε πως στο τοπικό σχέδιο που θα συντάξει ο Δήμος Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με την εταιρεία Ανατολική Α.Ε. θα προτείνεται τόσο η καύση στο ΤΙΤΑΝ υλικών όπως η λυματολάσπη  ως μια “ευεργετική πολιτική” όσο και η δημιουργία εργοστασίου καύσης στην περιοχή της Σίνδου, δηλαδή σε άλλο Δήμο. Μάλιστα ο κ. Παππάς εξέφρασε την αντίθεση του στην πρόβλεψη του νέου Εθνικού Σχεδιασμού αυτές οι επιλογές να είναι αρμοδιότητα των Περιφερειακών Σχεδιασμών.
Όσον αφορά την ανακύκλωση ο κ. Παππάς έθεσε το στόχο του 20% καθώς όπως είπε το σύνθημα της πόλης για το 2016 θα πρέπει να είναι “Θεσσαλονίκη, πόλη της ανακύκλωσης. Θεσσαλονίκη, καθαρή πόλη”.
“Θα προχωρήσουμε στην εισαγωγή πολιτικών πολλών ρευμάτων για την ανακύκλωση με επιθετικό τρόπο”, πρόσθεσε αναφερόμενος στην τοποθέτηση κάδων πράσινων, μπλε, καφέ και γυαλιού σε κομβικά σημεία. Την ίδια ώρα βέβαια ο Δήμος επεκτείνει το πρόγραμμα των υπόγειων κάδων με χρηματοδότηση 6,5 εκατ. Ευρώ, κάδοι που δεν μπορούν να συμβαδίσουν με την λογική των πολλών ρευμάτων.

Επιπλέον υπογράμμισε την πρόθεση για ένα μεγάλο πρόγραμμα κομποστοποίησης σε συνεργασία με τον Δήμο της Θέρμης αλλά και για αξιοποίηση και επαναχρησιμοποίηση επίπλων, ιματισμού κ.α. με την ενθάρρυνση της δημιουργίας ΚΟΙΝΣΕΠ.

“Είμαστε υπέρμαχοι της ανακύκλωσης, της κομποστοποίησης, της επαναχρησιμοποίησης και της ενεργειακής αξιοποίησης απορριμμάτων”, υπογράμμισε από την πλευρά του ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης  Γ. Μπουτάρης.
Ο μοναδικός τρόπος για να διαχειριστούμε αποτελεσματικά τα σκουπίδια μας και να μην τα αφήσουμε να μας πνίξουν είναι πρώτον να παράγουμε λιγότερα σκουπίδια και δεύτερον τα σκουπίδια μας να τα αξιοποιούμε, όσο αυτό είναι δυνατόν, με προφανές αποτέλεσμα τη μείωση του κόστους διαχείρισης, υπογράμμισε.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε το σύστημα ανακύκλωσης συσκευασιών με έναν Μπλε κάδο μέσα σε 3,5 χρόνια πλήρους λειτουργίας (μέχρι τα τέλη του 2014 δηλαδή) αύξησε το ποσοστό των ανακυκλώσιμων που συλλέγονται από σχεδόν 0% στο 12,5%.
Στο ίδιο πλαίσιο, ο Δήμος έχει εντάξει στον στρατηγικό του σχεδιασμό, έως τον Σεπτέμβριο του 2019, την κομποστοποίηση και την επαναχρησιμοποίηση.
“Απώτερος στόχος, φυσικά, είναι να οδηγούνται σε ταφή το δυνατόν λιγότερα σκουπίδια και όσα από τα απορρίμματά μας μπορούν να αξιοποιηθούν, αυτό να γίνεται. Αναπόσπαστο μέρος αυτής της στρατηγικής είναι, φυσικά, και η ενεργειακή αξιοποίηση των απορριμμάτων”, τόνισε και χαρακτήρισε το θέμα “ταμπού για την ελληνική κοινωνία”.
“Εδώ που έχουμε φτάσει ως χώρα στο θέμα των απορριμμάτων δεν υπάρχει άλλος δρόμος”, υπογράμμισε.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος του Πρόεδρος Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Μ. Γεράνης ως υπέρμαχος της δημιουργίας εργοστασίου ενεργειακής αξιοποίησης.
Την στρατηγική του νέου ΕΣΔΑ περιέγραψε ο υποψήφιος Βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης με τον ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος ο οποίος εξέφρασε μία διαφορετική άποψη απαντώντας στα περί δημιουργίας εργοστασίου καύσης.
Ο κ. Φάμελλος ξεκαθάρισε πως τα τοπικά διαχειριστικά σχέδια απορριμμάτων είναι πλέον υποχρεωτικά και αναγκαία στην βάση του νέου ΕΣΔΑ ο οποίος ακολουθεί την λογική της ΕΕ σχετικά με την πυραμίδα διαχείρισης: Πρόληψη, αποφυγή παραγωγής, αποφυγή επικινδυνότητας, επαναχρησιμοποίηση, ανακύκλωση.
Στην πυραμίδα διαχείρισης εξήγησε κάθε στάδιο είναι εχθρός του επόμενου.
“Οι μονάδες ενεργειακής αξιοποίησης για να λειτουργήσουν έχουν κόστος και θέλουν απορρίμματα” υπογράμμισε γεγονός που όπως είπε αναστέλλει το προηγούμενο στάδιο.
“Θέλει πολύ μεγάλη προσοχή” τόνισε και πρόσθεσε πως αν δεν αποδειχθεί ότι υλοποιείται  το προηγούμενο στάδιο πριν ανοίξει όποια συζήτηση για την ανάκτηση ενέργειας εν τέλει θα καταλήξει μόνο στην ενεργειακή αξιοποίηση.
Ο κ. Φάμμελος εξήγησε πως αυτό τελικά θα οδηγήσει στην αντικατάσταση της ταφής στους ΧΥΤΑ από την  ενεργειακή αξιοποίηση ενώ εξηγώντας τις αντιδράσεις των πολιτών τόνισε πως η μη αξιοπιστία έχει να κάνει και με “την ανυπαρξία ελέγχου και σωστής διαχείρισης”.
“Πρέπει να πιάσουμε τους στόχους στην ανακύκλωση”, επεσήμανε σχετικά με την ανακύκλωση και πρόσθεσε πως τα μικρά ποσοστά δεν τιμούν την αυτοδιοίκηση ενώ επεσήμανε ότι είναι απαραίτητο να ξεκινήσει ρεύμα χωριστής συλλογής των απορριμμάτων και παραγωγής κομπόστ.
Αυτή η διαδικασία επεσήμανε πως θα δημιουργήσει και νέους κύκλους εργασιών από τα υλικά προς διαχείριση που θα προκύπτουν, αρά νέες θέσεις εργασίας, καλύτερη εικόνα για την πόλη και για την προστασία του περιβάλλοντος.
“Δεν τιμά την αυτοδιοίκηση να μην τα καταφέρνει”, τόνισε σχετικά με την παραχώρηση σε ιδιώτες της διαχείρισης των απορριμμάτων δηλώνοντας πως για τον ίδιο αυτό το θέμα είναι “ταμπού”.
Κα. Μπα.

alterthess


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!