Εγκαινιάστηκε η Τοπική Μονάδα Υγείας στη Νικόπολη από τον Υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό, το Διοικητή της 3ης ΥΠΕ Γεώργιο Κίρκο και το Δήμαρχο Δημήτρη Δεμουρτζίδη
Α. Εγκαινιάστηκε στη Νικόπολη του Δήμου Παύλου Μελά, την Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου 2017, η πρώτη πανελλαδικά Τοπική Μονάδα Υγείας, από τον Υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό, το Διοικητή της 3ης ΥΠΕ Γεώργιο Κίρκο και το Δήμαρχο Δημήτρη Δεμουρτζίδη,
παρουσία και του Επιτρόπου για θέματα Υγείας της ΕΕ Βιτένις Αντριουκαΐτις.
Στην τελετή του αγιασμού χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νεαπόλως - Σταυρουπόλεως, κ. Βαρνάβας.
Β. Η 1η Τοπική Ομάδα Υγείας (ΤΟΜΥ) της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας στη Θεσσαλονίκη, στεγάζεται σε κτήριο (ισόγειο) με δυνατότητα πρόσβασης και για ΑμεΑ, στην οδό Γενναδίου και Κωλέττη, στην καρδιά της Νικόπολης (πολύ κοντά στην έδρα της Κοινωνικής Υπηρεσίας Δήμου Παύλου Μελά και δίπλα σε σχολικές μονάδες, παιδική χαρά, ΚΑΠΗ, Ιερό Ναό).
Διαθέτει 12 άτομα προσωπικό, 5 γιατρούς, 2 νοσηλευτές, 2 επισκέπτες Υγείας, 1 Κοινωνική Λειτουργό και 2 διοικητικούς υπαλλήλους και οι ώρες λειτουργίας είναι από 07.00 έως τις 21.00.
Γ. Παράλληλα συνεχίζονται οι εργασίες και στους άλλους επιλεγμένους χώρους,
•στην Ευκαρπία (εντός του κτιρίου του πρώην Δημαρχείου, Εθνικής Αντιστάσεως 24),
•στο κτίριο του Κοινωνικού Ιατρείου Δημοτικής Ενότητας Πολίχνης, επί της Αγίας Μαρίνης 4
•στη Σταυρούπολη, στους χώρους του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης της Οδού Λαγκαδά.
Τέσσερις λοιπόν ΤΟΠΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΥΓΕΙΑΣ στα όρια του Δήμου Παύλου Μελά, στις κατευθύνσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ο οποίος είναι ο πλέον έγκριτος και αναγνωρίσιμος θεσμός στο διεθνές περιβάλλον για ζητήματα πολιτικής της υγείας.
Μια μεταρρύθμιση που θα λειτουργήσει με έμφαση στην πρόληψη, στην αγωγή υγείας, στην παρέμβαση στην κοινότητα, στη κοινοτική φροντίδα και θα διασφαλίζει την καθολική κάλυψη του πληθυσμού, την ισότητα και την μικρότερη δυνατή οικονομική επιβάρυνση για τους πολίτες, σε θέματα φροντίδας υγείας.
Δ. Στο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Δημήτρης Δεμουρτζίδης τόνισε μεταξύ άλλων:
«Να ευαισθητοποιήσουμε την τοπική κοινωνία, να οραματιστούμε προσωπικές υπηρεσίες υγείας ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ, ελαχιστοποίηση των γραφειοκρατικών διαδικασιών και το σημαντικότερο όλων:
Να συμβάλουμε στη διασύνδεση όλων των Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας, ώστε να υπάρχει ΣΥΝΕΧΕΙΑ, καλύτερη αποτελεσματικότητα με μικρότερο κόστος».
Ε. O Υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός ανέφερε χαρακτηριστικά στην επίσημη παρέμβασή του:
«Αυτό που αλλάζει με το νέο μοντέλο ΠΦΥ και τις νέες δομές (ΤΟΜΥ) είναι η φιλοσοφία του Συστήματος Υγείας: από ένα νοσοκομειοκεντρικό σύστημα με έμφαση στη θεραπεία, επιχειρούμε την αναδιοργάνωση του με επίκεντρο την ΠΦΥ και με έμφαση στην πρόληψη, στην αγωγή υγείας, στη βιο-ψυχο-κοινωνική προσέγγιση της αρρώστιας, στην οικογενειακή ιατρική, στην κοινοτική φροντίδα, στις δράσεις προστασίας της Δημόσιας Υγείας.
Οι αποκεντρωμένες Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) εξασφαλίζουν εγγύτητα προς τους πολίτες, προσωπική σχέση με τους επαγγελματίες υγείας και συνέχεια στη φροντίδα.
Με τη λειτουργία των ΤΟΜΥ αναπτύσσεται σιγά-σιγά η δομημένη πρόσβαση των πολιτών στο Σύστημα Υγείας, ένα οργανωμένο σύστημα παραπομπών, η συστηματική παρέμβαση στην κοινότητα είτε για δράσεις πρόληψης και αγωγής υγείας είτε για τη φροντίδα ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού, η διάγνωση των υγειονομικών αναγκών (ατομικών, συλλογικών, τοπικών, περιφερειακών ) και κυρίως η σχέση εμπιστοσύνης των πολιτών με το Σύστημα Υγείας και η συνέχεια στη φροντίδα».