“Α μπε μπα μπλομ .....” με τις αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων Παύλου Μελά και Νεάπολης - Συκεών ή με άλλα λόγια ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ!!! 1ο μέρος [video]

Κατεπείγουσα συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Παύλου Μελά πραγματοποιήθηκε χθές βράδυ στο πολιτιστικό κέντρο "Χρ. Τσακίρης", με θέμα τους μαθητές της ΔΕ Πολίχνης που φοιτούν σε σχολεία της Νεάπολης και την πρόσφατη άρνηση του  Δήμου Νεάπολης - Συκεών (σε δημοτικό συμνα μην επιτρέψει την εγγραφή τους τη νέα σχολική χρονιά.βούλιο που έγινε την Τρίτη).
Η συνεδρίαση ξεκίνησε με την εισήγηση της διοίκησης του δήμου που την εξέφρασαν ο κ Αμπρικίδης και ο κ Δεληγιάννης.
Ο κ Αμπρικίδης σαν αντιδήμαρχος παιδείας έκανε μια αναφορά στο ιστορικό του προβλήματος, εξέφρασε την απορία του γιατί να μην φοιτούν οι μαθητές αυτοί  στα σχολεία που ανήκουν στα διοικητικά όρια της Πολίχνης; Η παιδεία είναι εθνική και δεν μπαίνει στα στενά όρια ενός δήμου. Όσον αφορά την εισήγηση είναι η εξής: "To δημοτικό συμβούλιο να ψηφίσει την παραμονή των μαθητών στα σχολεία όπου φοιτούν νόμιμα και δικαιωματικά, πρέπει να φοιτήσουν σε αυτά που ήδη φοιτούν, για να προασπίσουμε τη συνοχή του θεσμού της οικογένειας, αλλά και τους παιδαγωγικούς στόχους που έχει το σχολείο ταυτόχρονα δε να τονώσουμε το ηθικό των παιδιών μας και των οικογενειών τους που βάναυσα μαστίζονται σήμερα με την οικονομική κρίση. Αναλυτικότερα, προτείνουμε στο ΔΣ να ψηφίσει την εγγραφή των μαθητών της Στ' του 3ου δημοτικού σχολείου Πολίχνης, αμιγώς στο 4ο και 5ο γυμνάσιο Νεάπολης. Όλοι οι μαθητές να παραμείνουν και να φοιτήσουν κανονικά στα τμήματα που είναι εγγεγραμμένα τα παιδιά και τα παιδιά της της Γ' γυμνασίου του 4ου & 5ου γυμνασίου Νεάπολης στο 1ο & 2ο ΓΕΛ Νεάπολης αντίστοιχα στην Α' λυκείου.  Ενημερωτικά αναφέρουμε ότι η χωροταξική κατανομή βάση της εγκυκλίου Δ/θμίας εκπαίδευσης αφορά τις εγγραφές των μαθητών, ανάλογα με τις οδούς μόνο κατά την εγγραφή στην Α/θμια εκπαίδευση. Στην Β/θμια οι εγγραφές γίνονται αμιγώς με την χωροταξία των σχολείων. Επίσης, απο φέτος δεν θα επιτρέψουμε τις μεταγραφές μαθητών σε σχολεία όμορου δήμου κα΄τι που απο μόνο του θα επιλύσει σε βάθος χρόνου, οποιοδήποτε πρόβλημα έχει προκύψει." Αυτή ήταν η εισήγηση της διοίκησης προς ψήφισει απο το σώμα.
Στη συνέχεια, τον λόγο πήρα ο κ Δεληγιάννης υπεύθυνος ΔΕΠ Παύλου Μελά. Ο κ Δεληγιάννης ουσιαστικά αναφέρθηκε στην πρόσφατη απόφαση της ΔΕΠ. Μίλησε για το κτίριο του 14ου δημοτικού που θα παραληφθεί σε λίγο καιρό και θα στεγάσει το 3ο ΓΕΛ Πολίχνης και το κτίριο που κατασκευάζεται και όταν ολοκληρωθεί θα στε΄γασει το 1ο γυμνάσιο Πολίχνης στο κέντρο της πόλης. Διαβασε την απόφαση της ΔΕΠ Παύλου Μελά η οποία "αποφάσισε ομόφωνα και προτείνει τα εξής:
1.  τη συνέχιση για τη σχολική χρονιά 2013-14 τη φοίτηση των μαθητών που προέρχονται απο τη ΔΕ Πολίχνης σε γυμνάσια και λύκεια της Νεάπολης.
2. τη συνέχιση της φοίτησης όλων των μαθητών του 3ου δημοτικού Πολίχνης σε γυμνάσια και στη συνέχεια σε λύκεια της Νεάπολης, λόγω της άμεσης γειτνίασης.
3. τη δυνατότητα μεταγραφής μαθητών της ΔΕ Πολίχνης, που φοιτούν σε γυμνάσια και έχουν εγγραφεί σε ΓΕΛ Νεάπολης, σε ΓΕΛ της Πολίχνης εφόσον αυτά λειτουργήσουν σε πρωινό κύκλο.
4. Εφόσον τα ΓΕΛ της ΔΕ Πολίχνης λειτουργήσουν σε πρωινό κύκλο στη συνέχεια θα εφαρμοστούν οι αποφάσεις της ΔΕΠ Παύλου Μελά.
Εμείς εισηγούμαστε: το 3ου δημοτικό αυτούσιο (οι μαθητές) να πάει σε γυμνάσια και μετά σε λύκεια της  Νεάπολης. Να συνεχιστεί η φοίτηση όσων παιδιών φοιτούν αυτήν την στιγμή στα σχολεία Νεάπολης. Όσα παιδιά επιθυμούν να επιστρέψουν στη ΔΕ Πολίχνης και αυτά λειτουργούν σε πρωινό κύκλο θα τα δεχθούμε".
Στη συνέχεια τον λόγο πήραν ο κ Γρηγοριάδης πρόεδρος της Ένωσης Γονέων Νεάπολης - Συκεών, ο κ Ν Παπαδόπουλος απο την Ένωση Μετεώρων, ο κ Τσατσούλης επίσης απο την Ένωση Μετεώρων, οι κ Νίκος Παράντζας και Ιωαννα Λαθήρα (οι οποίοι αναφέρθηκαν στη βιωσιμότητα του 2ου ΓΕΛ Πολίχνης), ο κ Γ Αυγητίδης (γονέας παιδιού στο 4ο γυμνάσιο Νεάπολης και εκπαιδευτικός στο 2ο ΓΕΛ Πολίχης). Ακολούθησαν διευκρινιστικές ερωτήσεις των δημοτικών συμβούλων της αντιπολίτευσης και μετά η διαδικασία μροχώρησε με τις τοποθετήσεις των συμβούλων και έκλεισε με την τοποθέτηση του δήμάρχου. Σε πολλά σημεία της συνεδρίασεις υπήρξαν έντονες αντκλήσεις μεταξύ των πολιτών και του προέδρου ή με τον κ Δεληγιάννη και τον δήμαρχο.
Τελικά, η εισήγηση της διοίκησης έγινε δεκτή και σήμερα το πρωί έγινε επίσκεψη στο διευθυντή Β/θμιας  εκπαίδευσης κ Ματζιάρη όπου του κατατέθηκε η πρόταση αυτή. Συγκεκριμένα όπως μας πληροφορεί η ιστοσελίδα του δήμου Παύλου Μελά
"Να συνεχίσουν να φοιτούν και τη νέα σχολική χρονιά στα σχολεία της Νεάπολης, μαθητές της Δημοτικής Ενότητας Πολίχνης που είναι ήδη εγγεγραμμένοι εκεί, σεβόμενοι ταυτόχρονα το δικαίωμα των παιδιών να παραμείνουν σε πρωινό κύκλο μαθημάτων αποφάσισε ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο Παύλου Μελά. Αυτή κοινοποιήθηκε σήμερα Πέμπτη (20/06) στον διευθυντή Δ/βάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης, Παύλο Ματζιάρη, ο οποίος δεσμεύθηκε ότι θα προβεί στις κατάλληλες ενέργειες για να λυθεί το πρόβλημα.

Η απόφαση του δήμου Νεάπολης-Συκεών να αποκλείσει κάποιους μαθητές που ανήκουν στα διοικητικά όρια της Πολίχνης από τα σχολεία που βρίσκονται στο Στρεμπενιώτη μας βρίσκει αντίθετους. Τέτοιες αποφάσεις διαταράσσουν τον προγραμματισμό των οικογενειών των οποίων τα παιδιά φοιτούν σε αυτά τα σχολεία αυτήν τη στιγμή, και αναστατώνουν τους ίδιους τους μαθητές. Η εκπαίδευση δεν είναι αριθμοί ούτε στηρίζεται μόνο στην ευημερία αυτών. Βίαιες αλλαγές σχολικού περιβάλλοντος και διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στα παιδιά είναι ανεπίτρεπτες και σε καμία περίπτωση αποδεκτές.

Απαιτούμε, με αρχές και κανόνες, το στρατόπεδο Στρεμπενιώτη να υπηρετήσει τον τόπο, την κοινωνία και τη σχολική κοινότητα τόσο των δύο Δήμων όσο και ολόκληρων των Δυτικών Συνοικιών. Η παιδεία δεν έχει σύνορα. Και όλα τα παιδιά έχουν τα ίδια δικαιώματα. Ήδη ο δήμος Παύλου Μελά φιλοξενεί δεκάδες μαθητές του Ευόσμου και των Αμπελοκήπων.

Δεσμευόμαστε να κινηθούμε δικαστικά και να προσβάλλουμε οποιαδήποτε απόφαση ή διοικητική πράξη εκδοθεί από τη Διεύθυνση Β/θμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης και είναι εις βάρος της φοίτησης των παιδιών της Δημοτικής κοινότητας Πολίχνης σε σχολεία της Νεάπολης.

Με αφορμή το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί ο δήμαρχος Παύλου Μελά Διαμαντής Παπαδόπουλος δήλωσε:

«Ως νέος δήμος Παύλου Μελά αναγνωρίζουμε το μεγάλο πρόβλημα διπλοβάρδιας που αντιμετωπίζει η τοπική ενότητα Πολίχνης εξαιτίας της αδράνειας που επέδειξαν όλες οι προηγούμενες διοικήσεις. Από την πρώτη στιγμή σκύψαμε στο πρόβλημα εξασφαλίζοντας χρηματοδότηση για την ανέγερση νέων σχολικών μονάδων. Στην Δημοτική Κοινότητα Πολίχνης παραδίδεται σε 20 μέρες το 14ο δημοτικό σχολείο ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες κατασκευής του 1ου δημοτικού. Ταυτόχρονα, κατασκευάζεται πρότυπο γυμναστήριο στο 1ο δημοτικό. Εξασφαλίσαμε χρηματοδότηση και τους επόμενους μήνες ξεκινούν οι διαδικασίες δημοπράτησης του 12ου δημοτικού και 11ου νηπιαγωγείου. Δεσμευόμαστε ότι μέσα στα επόμενα δύο χρόνια θα λύσουμε οριστικά και αμετάκλητα το χρόνιο πρόβλημα της διπλοβάρδιας που μαστίζει παιδιά και γονείς της περιοχής. Μέχρι τότε ζητάμε όλα τα παιδιά μας να συνεχίσουν να φοιτούν στα σχολεία που είναι ήδη εγγεγραμμένα, σεβόμενοι ταυτόχρονα τον πρωινό κύκλο σπουδών των συγκεκριμένων εκπαιδευτικών μονάδων». 

 Δείτε στα παρακάτω βίντεο τις τοποθετήσεις των εμπλεκόμενων στη χθεσινή συζήτηση για τους μαθητές της ΔΕ Πολίχνης  που φοιτούν σε σχολεία της Νεάπολης (διοίκηση δήμου, δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι Γ' ΕΛΜΕ, πολίτες, Ένωση γονέων Νεάπολης Συκεών, φορείς).


  


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!