“ΠΑΡΑΚΑΜΝΙΟΣ 2013” αναπαράσταση εθίμου απο τον Πολιτιστικό Σύλλογο Δρυμού και παραδοσιακοί χοροί

Ολοκληρώθηκε χθές η Τρίτη ημέρα των εκδηλώσεων "ΠΑΡΑΚΑΜΝΙΟΣ 2013" με την αναπαράσταση του εθίμου του Παρακαμνιού, όπου συμμετείχε και το ΚΑΠΗ Δρυμού που βοήθησε στην αναπαράσταση.

 Όπως δήλωσε και ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Δρυμού κ Ηλίας Χρυσοστομίδης ".... ο Παρακαμνιός προέρχεται απο τις λέξεις παρά +καύμα (=ζέστη). Οι άνθρωποι την περίοδο εκείνη δεν είχαν ρολόγια, για να ξέρουν ότι σήμερα είναι 23 ή 24 Ιουνίου. Κοιτούσαν τον κύκλο του ήλιου, όταν αυτός γινόνταν σφαιρικός τότε αυτό σημαίνει την μετάβαση στην θερινή περίοδο, στη δουλειά και φυσικά στο χρήμα της εποχής.

Όλος ο Δρυμός εκείνη την περίοδο δεν ήταν στο χωριό, αλλά κάτω στα χωράφια του, μάζευε το σιτάρι του και έτσι μπορούσαν, σαν καλοί νοικοκύρηδες που ήταν όλοι, να βγάλουν όλο τον υπόλοιπο δύσκολο χειμώνα. Γι' αυτό  γινόταν ο Παρακαμνιός.

 Τι ήταν ο Παρακαμνιός; Μια γυναίκα, η μεγαλύτερη της γειτονιάς έπρεπε να πάρει ένα κουτάκι σπίρτα απο το τοπικό εικονοστάσι, αν υπήρχε εικονοστάσι στη γειτονιά έπρεπε να το πάρει απο εκεί, να κάνει τρείς φορές τον σταυρό της προς ανατολάς, να ευχηθεί και του χρόνου και να ανάψει τη φωτιά. Αμέσως μετά οι μεν γυναίκες με τις ποδιές τους όφειλαν να ευχηθούν "όξω οι ψύλλοι και κοριοί, μεσαν ήλιος και χαρά", υποδεχόμενοι το καλοκαίρι, τα δε παιδιά να πηδήξουν τρείς φορές πάνω στον Παρακαμνιό, τινάζοντας συμβολικά τα ζωνάρια τους, ότι έτσι έφευγε ο αρύς χειμώνας, όλη η χειμερινή περίοδος και μπαίναμε στο καλοκαίρι.

Οι άντρες ήταν αμέτοχοι σε τέτοιες εκδηλώσεις. Βρίσκονταν κάπου εκεί κοντά, τα παλληκάρια  πήγαιναν στις γειτονιές για να δούν τα κορίτσια εκείνη την εποχή, σ' όλες τις άλλες περιπτώσεις όμως ήταν σχεδόν αμέτοχοι.

Θα αναπαραστήσουμε αυτόν τον Παρακαμνιό. Φυσικά εμείς πηδώντας τη φωτιά δεν πιστεύουμε ότι θα φύγουν οι ψύλλοι και οι κοριοί. Απλά αναπαραστούμε το έθιμο, έστω και αυτό, για να μας θυμίζει την περιοχή που καταγόμαστε, απο εδώ προερχόμαστε, σ' αυτόν τον τόπο ζούμε και αυτός ο τόπος μας ζεί και αν δεν ξέρουμε την παράδοση αυτού του τόπου τότε χάνουμε το βασικό μα κομμάτι. Το κομμάτι εκείνο που σχετίζεται με την πολιτιστική μας ταυτότητα...".

Αφού ευχαρίστησε όλα τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Δρυμού και τις κυρίες του ΚΑΠΗ που συμμετείχαν  προχώρησαν  στην αναπαράσταση του εθίμου και μετά τα χορευτικά του Πολιτιστικού συλλόγου Δρυμού, του Πολιτιστικού Συλλόγου Αγίου Πνεύματος Σερρών (οι κάτοικοι του οποίου μιλούν ένα γλωσσικό ιδίωμα το οποίο είναι κατά 97% ίδιο με αυτό των κατοίκων του Δρυμού!) και το Κέντρο Νεότητας Χαλάστρας χόρεψαν χορούς παραδοσιακούς. Δεν συμμετείχε το χορευτικό απο την Καμπάνη λόγω κάποιου ατυχήματος ενός μέλους του χορευτικού.

Δείτε βίντεο απο την αναπαράσταση του εθίμου και απο τους παραδοσιακούς χορούς...

κάντε διπλό κλίκ στην παρακάτω φώτο για να δείτεκαι τις υπόλοιπες...
ΠΑΡΑΚΑΜΝΙΟΣ 2013 αναπαράσταση εθίμου 23 Ιουνίου 2013


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!