Επίκαιρη ερώτηση της Κατερίνας Μάρκου για το νέο Πρόγραμμα «Εναρμόνιση Οικογενειακής Ζωής» για το 2013


Δελτίο τύπου – 20 Ιουνίου 2013
 
Προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Ι. Βρούτση

ΘΕΜΑ: Ανεπαρκής η κάλυψη από το νέο Πρόγραμμα «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής» για το 2013

Ανεπαρκής αναμένεται να είναι η κάλυψη από το νέο Πρόγραμμα «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής» που συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ και διασφαλίζει δωρεάν υπηρεσίες παιδικής φροντίδας στους βρεφικούς και παιδικούς σταθμούς, στα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης για παιδιά 5-12 χρονών και στα ΚΔΑΠ-μεΑ για παιδιά και εφήβους με νοητική υστέρηση ή/και κινητική αναπηρία, προς όφελος δεκάδων χιλιάδων μητέρων από κατά κανόνα εισοδηματικά χαμηλά και μεσαία κοινωνικά στρώματα.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την προκήρυξη που δημοσιεύτηκε στις 19/6/2013, ο προϋπολογισμός του Προγράμματος ανέρχεται στα 149 εκ. ευρώ και περιλαμβάνει σημαντικές μειώσεις στα τροφεία, ειδικά όσον αφορά τα παιδιά με αναπηρία και τις αντίστοιχες δομές (ΚΔΑΠ-μεΑ), μειώσεις στην ανώτατη δαπάνη για τα ΚΔΑΠ, που θέτει σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα των δομών αυτών ενώ και η κατανομή των πόρων στις Περιφέρειες δεν έχει αλλάξει με αποτέλεσμα να παραμένουν οι αδικίες που υπήρχαν και πέρσι. Χαρακτηριστικά, με το περσινό πρόγραμμα η Περιφέρεια Αττικής αύξησε τον αριθμό ωφελούμενων γυναικών και τέκνων σε ποσοστά 59,6% και 55,1% αντίστοιχα ενώ οι υπόλοιπες Περιφέρειες είχαν πολύ μικρότερη αύξηση ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις οι αριθμοί αυτοί μειώθηκαν.
            Φέτος, ο αριθμός των αιτήσεων αναμένεται να ξεπεράσει τις 100.000 ενώ πέρσι από τις 96.000 αιτήσεις που υποβλήθηκαν μόλις οι 58.060 έγιναν τελικά δεκτές, επομένως είναι προφανές ότι και φέτος χιλιάδες παιδιά θα μείνουν εκτός του Προγράμματος. Ιδιαίτερα έντονο αναμένεται να είναι το πρόβλημα της ελλιπούς εξυπηρέτησης από το Πρόγραμμα των αναγκών των μητέρων στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, όπου για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά ο διαθέσιμος προϋπολογισμός μειώνεται σημαντικά.
Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάστε:
Σε ποιες ενέργειες σκοπεύετε να προβείτε για να διασφαλίσετε την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη κάλυψη γυναικών και τέκνων από το Πρόγραμμα καθώς και τη βιωσιμότητα των αντίστοιχων Δομών;



Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!