Πρωτοβουλία Κατοίκων Δρυμού: κ Δήμαρχε ΕΛΑ ΝΑ ΣΥΖΗΤΗΣΟΥΜΕ. Τα προβλήματα είναι πολλά!!!

Δημοσιεύουμε την επιστολή που έστειλε η Πρωτοβουλία Κατοίκων Δρυμού  στον ΔΗΜΟ ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ και  προσκαλεί τον Δήμαρχο  για να συζητήσουν τα προβλήματα του Δρυμού, ιδιαίτερα το πρόβλημα του ακατάλληλου νερού:

Προς τον Δρυμός 10/06/2013
ΔΗΜΟ ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ
Υπ’όψιν: Δήμαρχου κ. Δ. Σαραμάντου και Δημοτικού Συμβουλίου
 
Κοινοποίηση σε : 
1] Πρόεδρο Δ.Δ.Δρυμού κ. Πουλέκα
2] Πρόεδρος ΔΕΥΑΩ κ. Παπαχρήστο
3] Εισαγγελέα υπηρεσίας
4] Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης
5] Πρόεδρο Σ.Α.Σ.Θ. κ. Παλαιστή
 
Κύριε Δήμαρχε, 
Επιτακτικά πλέον οι κάτοικοι του Δρυμού, ζητούν άμεση επίλυση για μια σειρά προβλημάτων της περιοχής μας και γενικότερα του Δήμου, με προεξέχον σε αυτά την:

ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟΤΗΤΑ ΝΕΡΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ:
-------------------------------------------------------------------------
Πιστεύουμε ότι για τους λόγους που αναλύουμε παρακάτω χρειάζεται να σας τονίσουμε ότι υπέρτατο αγαθό είναι η ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ και ως εκ τούτου το σοβαρότερο πρόβλημα του Δήμου, αυτό που θα έπρεπε να έχετε θέσει σε προτεραιότητα, υφίσταται στο χωριό μας, στον Δρυμό. Σας θυμίζουμε:

Στις 01/11/2012 μας ανακοινώσατε ότι ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ να πίνουμε και να μαγειρεύουμε με νερό από τις βρύσες μας λόγω της υπερβολικής περιεκτικότητάς του σε νιτρικά που αποδεδειγμένα είναι καρκινογόνα. Πρόβλημα που υπήρχε και μας επιβάρυνε από χρόνια, απλώς τότε ανακοινώθηκε και επίσημα.
Υποσχεθήκατε σαν προσωρινή λύση ότι θα φροντίσετε να προμηθεύονται οι κάτοικοι νερό πόσιμο. Υποσχεθήκατε πλήρη και τακτική ενημέρωση. Υποσχεθήκατε ότι εντός λίγων μηνών το θέμα θα λυθεί οριστικά. Υποσχεθήκατε ότι δεν θα υπάρξει χρέωση για την κατανάλωση του νερού στους επόμενους λογαριασμούς.

Δεσμευτήκατε στις 11/12/2012, στην παρέμβαση μας στην 17η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ότι το πρόβλημα θα λυθεί σε 4-5 μήνες.

Επανήλθαμε στις 05/03/2013 με επιστολή μας ζητώντας απαντήσεις που ποτέ δεν δώσατε και ενέργειες που ως επί το πλείστον δεν κάνατε.

Σήμερα μετά από ΟΚΤΩ και πλέον μήνες :
- Εκτός από την τοποθέτηση φίλτρων στα σχολεία και στο ΚΑΠΗ, το μόνο που έχει γίνει για να «διευκολύνει» την καθημερινή μας σκληρή πραγματικότητα είναι να τοποθετηθεί (αργοπορημένα και με εντελώς πρόχειρο τρόπο) φίλτρο σε ΜΙΑ κοινόχρηστη βρύση, δυσπρόσιτη, στην άκρη του χωριού, για να προμηθευόμαστε νερό με δοχεία.

ΕΝΑ φίλτρο για ένα χωριό 3.600 περίπου κατοίκων. Φίλτρο που δεν ξέρουμε κάθε πότε αλλάζουν τα αναλώσιμά του. Την 2η μόλις μέρα χρήσης του, εξαρτάται από τον αριθμό των κατοίκων που προμηθεύονται νερό από εκεί, μπορεί να είναι και άχρηστο.

Πολλοί κάτοικοι αναγκάζονται, στερούμενοι από άλλα αγαθά εν μέσω οικονομικής κρίσης, για να είναι σίγουροι για το τι πίνουν τα παιδιά τους, να αγοράζουν εμφιαλωμένο νερό. Όπως όμως γνωρίζετε υπάρχουν πολλά νοικοκυριά με έναν ή κανέναν εργαζόμενο, με μηδενικό εισόδημα, που προφανώς δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα ούτε καν για τα απαραίτητα.

- Δεν υπάρχει καμία επίσημη ενημέρωση με ανακοινώσεις στο site του δήμου ή/και ανάρτηση στο δημοτικό κατάστημα. Ένα ολόκληρο χωριό δεν ξέρει τι νερό πίνει. Το μόνο που αναρτήθηκε είναι τα αποτελέσματα της δειγματοληψίας 22/2-6/3/13 που υποχρεωτικά έπρεπε να κάνει ο Δήμος. Αποτελέσματα αναλύσεων που τα κατανοούν οι επιστήμονες αλλά όχι ο μέσος δημότης που μένει πάλι στο σκοτάδι. Η μόνη ενημέρωση που έχουμε είναι προφορική σε ερωτήσεις μας στους υπαλλήλους του Δήμου. Όπως γίνεται αντιληπτό οι απαντήσεις τους ούτε υπεύθυνες μπορούν να θεωρηθούν ούτε δεσμεύουν κανέναν.

- Στο πρόβλημα της ακαταλληλότητας έρχεται να προστεθεί και το άλλο χρόνιο πρόβλημα, της έλλειψης του νερού. Μονίμως σε πολλά σημεία του χωριού η πίεση είναι εξαιρετικά χαμηλή και συνεχίζονται οι διακοπές της υδροδότησης.
Η υπομονή των συμπολιτών μας έχει πλέον εξαντληθεί. Πιστεύουμε πια ότι αδιαφορείτε για την προστασία της δημόσιας υγείας και για την σκληρή πραγματικότητα που βιώνουμε όλοι μας.
Σας καλούμε:
- Να μας ενημερώσετε για το χρονοδιάγραμμα της ΠΛΗΡΟΥΣ αποπεράτωσης των έργων. Από όσα γνωρίζουμε :
• Η γεώτρηση στη θέση Τσούκες έχει ολοκληρωθεί από το Μάρτιο και τηλεφωνικώς μας είπατε ότι καθυστερεί η ΔΕΗ που δεν προχωρά στην ηλεκτροδότηση. Απευθυνόμενοι στη ΔΕΗ ανακαλύπτουμε ότι από τις 15/4/13 (έγγραφο ΔΕΔΔΗΕ αρ./ΗΜ 0509957) ζητά για να προχωρήσει να πληρωθεί από τον Δήμο για την μελέτη έως τις 15/6/2013, προθεσμία που λήγει εντός των επομένων ημερών. Τι σκοπεύετε να κάνετε;
• Η γεώτρηση στη θέση Ούνισμα πότε θα ολοκληρωθεί;
• Τι ενέργειες προβλέπονται περαιτέρω;

- Να μας ενημερώσετε με ποια μεθοδολογία σκοπεύετε να πετύχετε την μείωση των νιτρικών στο νερό σε επίπεδα ανεκτά για την δημόσια υγεία. Αντιλαμβάνεστε βέβαια ότι το επιθυμητό αποτέλεσμα δεν μπορεί να είναι π.χ. 45 όταν το όριο είναι 50 στην Ελλάδα και σε άλλα κράτη το 10.

- Για το μοναδικό φίλτρο που έχετε τοποθετήσει να προβαίνετε σε μετρήσεις σε χρονικά διαστήματα ολίγων ημερών, μετρήσεις που θα ανακοινώνονται για να ξέρουμε πόσο απαλλαγμένο από τα νιτρικά είναι το νερό που προμηθευόμαστε από εκεί . Σας επισημαίνουμε επίσης ότι είναι τοποθετημένο πρόχειρα, με ταινίες συσκευασίας και η γύρω περιοχή είναι γεμάτη σκουπίδια.

- Να προβείτε στη διανομή εμφιαλωμένου νερού ανάλογα με τις ανάγκες κάθε οικογένειας. Σας ενημερώνουμε ότι είναι λύση που υιοθετήθηκε πρόσφατα στα χωριά Άγιος Δημήτριος και Ρυάκιο Κοζάνης. Το φίλτρο που υπάρχει ήδη να λειτουργήσει επικουρικά.

- Να προχωρήσετε στην ανάρτηση των καινούργιων αναλύσεων για όλο το Δήμο Ωραιοκάστρου που ήδη έχουν καθυστερήσει. Σχετικά με αυτό το θέμα:
• Στο έγγραφο της AGROLAB με την οποία συνεργάζεται τώρα ο Δήμος, αφού διέκοψε την συνεργασία του με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο που συνέλλεγε δείγματα και έκανε τις μετρήσεις, αναφέρεται ότι η ευθύνη της προσκόμισης δειγμάτων βαραίνει το Δήμο. Ποιος και πως βεβαιώνει από πού προέρχονται τα δείγματα που δίνονται για ανάλυση ;
• Γιατί δεν γίνεται και μικροβιολογική ανάλυση ;

- Να προχωρήσει ο Δήμος στις αναγκαίες ενέργειες για την μακροπρόθεσμη λύση του προβλήματος. Ένταξη της περιοχής μας σε προγράμματα απονιτροποίησης, ενημέρωση των αγροτών κλπ.

Παράλληλα με το ανωτέρω θέμα που είναι και το φλέγον, θα θέλαμε να αναφερθούμε επιγραμματικά και σε άλλα προβλήματα της περιοχής. Επιλέγουμε τα κυριότερα από αυτά γιατί η αναφορά σε όλα θα χρειαζόταν πολλές σελίδες.

ΑΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑ ΟΑΣΘ:
-------------------------------------
Το πρόβλημα που αντιμετωπίζει ολόκληρη η Μυγδονία με την αστική συγκοινωνία είναι γνωστό. Κατοικούμε σε μια περιοχή η οποία βρίσκεται περίπου 18 χιλ. από το κέντρο της Θεσσαλονίκης και για να φτάσει κανείς εκεί χρειάζεται από μία έως και δύο ώρες κάτι που συνεπάγεται μεγάλη ταλαιπωρία ιδίως για τους μεγαλύτερους σε ηλικία ανθρώπους . Είναι δε η μοναδική λύση με βάση την οικονομική αδυναμία των πολιτών. Το ίδιο ισχύει για την αστική συγκοινωνία προς την έδρα του Δήμου, το Ωραιόκαστρο. Σας έχει τεθεί πολλάκις το θέμα αυτό και θα θέλαμε να μας ενημερώσετε (με στοιχεία) ποιες ενέργειες έχει κάνει ο Δήμος όσον αφορά στον επαναπροσδιορισμό και τη σχεδίαση της απευθείας συγκοινωνιακής διασύνδεσης της Μυγδονίας με το κέντρο της Θεσσαλονίκης και το Ωραιόκαστρο.

ΕΛΛΙΠΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΕΥΣΗ:
--------------------------------
Όπως σας έχουμε επισημάνει με γραπτή επιστολή μας και κατά το παρελθόν (αρ. πρωτοκόλλου 9821, 08.04.2013) η περιοχή μας αντιμετωπίζει σοβαρότατα προβλήματα εξαιτίας της ελλιπούς αστυνόμευσης. Διαρρήξεις σημειώνονται συχνότατα, "περίεργοι" τριγυρνάνε έξω από τα σχολικά συγκροτήματα. Προ ολίγων ημερών, συνελήφθησαν δύο άντρες που "παρακολουθούσαν" το σχολικό συγκρότημα νηπιαγωγείου - δημοτικού σχολείου. Οι φόβοι και οι αγωνίες μας για τα παιδιά μας όσο και για εμάς τους ίδιους κυριαρχούν στην καθημερινότητα. Πολλοί είναι οι συμπολίτες μας οι οποίοι σκέφτονται να αρχίσουν οι ίδιοι "τις περιπολίες", πράγμα το οποίο μας βρίσκει εκ διαμέτρου αντίθετους . Σας καλούμε να προβείτε στις απαραίτητες από πλευράς σας ενέργειες για την αποφυγή δυσάρεστων για όλους εξελίξεων. Επί πλέον η περιοχή δεν έχει χαρτογραφηθεί, πράγμα το οποίο δυσχεραίνει το έργο της αστυνομίας.

ΑΥΞΗΣΗ ΣΤΙΣ ΤΙΜΕΣ ΖΩΝΗΣ:
------------------------------------
Τη στιγμή που οι περισσότεροι δήμοι στην Ελλάδα μειώνουν τα δημοτικά τέλη ( και σε αρκετές περιπτώσεις απαλλάσσουν τις ευπαθείς ομάδες από την καταβολή τους), ο Δήμος Ωραιοκάστρου επιλέγει να τα αυξήσει αυξάνοντας τις τιμές ζώνης, συμπαρασύροντας ίσως στην αύξηση και το ΕΕΤΗΔΕ, το λεγόμενο «χαράτσι». Σε μια περιοχή που είναι δομημένη κυρίως με μονοκατοικίες (χωριό είμαστε και οι γονείς μας δεν χτίζανε μεζονέτες), αυξάνετε την τιμή ζώνης στα 516,00 ΕΥΡΩ. Θα θέλαμε να μας απαντήσετε με ποια κριτήρια ορίστηκαν αυτές οι τιμές με δεδομένο ότι ο πρώην Δήμος Μυγδονίας δεν είναι ενταγμένος στο Εθνικό Κτηματολόγιο και δεν υπάρχουν τιμές ζώνης παρά μόνο τιμές εκκίνησης που δίνει το Υπουργείο Οικονομικών. Εδικά η περιοχή του Δρυμού είναι μια περιοχή η οποία πλήττεται εδώ και πάρα πολύ καιρό όχι μόνο λόγω της γενικότερης οικονομικής κατάστασης που επικρατεί στην Ελλάδα αλλά και του προβλήματος της ακαταλληλότητας του νερού. Αντί να διεκδικήσετε κονδύλια για την ανακούφιση των δημοτών σας, επιδιώκετε να πάρετε από εμάς που δεν έχουμε.

Κύριε Δήμαρχε, σας ζητάμε να δεσμευτείτε απαντώντας γραπτώς στα ανωτέρω. Επίσης οι συμπολίτες μας ζητούν να έρθετε στο χωριό μας όπως ήρθατε τον Νοέμβριο του 2012, για μια συζήτηση που θα λύσει και προφορικά τις απορίες τους για το φλέγον θέμα της ακαταλληλότητας του νερού και της έλλειψής του καθώς και άλλων που έχουν να θέσουν σχετικά με τα υπόλοιπα προβλήματα ακόμα και αυτά που δεν αναφέρονται εδώ (δρόμοι γεμάτοι τρύπες, φροντίδα των αδέσποτων κ.ά.) Απαραίτητη θεωρείται και η παρουσία του Προέδρου της ΔΕΥΑΩ.

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΔΡΥΜΟΥ


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!