Δραματικές επιπτώσεις στην ήδη υποβαθμισμένη μόρφωση

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή
Να μη γίνουν συγχωνεύσεις - καταργήσεις σχολείων στην περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας ζητούν οι βουλευτές του ΚΚΕ Θεοδόσης Κωνσταντινίδης και Ελένη Γερασιμίδου με Ερώτησή τους στη Βουλή προς τους υπουργούς Παιδείας και Οικονομικών.
Οι βουλευτές του ΚΚΕ σημειώνουν τα εξής: «Μετά τις συγχωνεύσεις περίπου 2.000 σχολείων που πραγματοποίησε η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, πριν δύο χρόνια, η σημερινή τρικομματική κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ, προχωρά πανελλαδικά σε νέο κύκλο υποβιβασμών, συγχωνεύσεων - καταργήσεων δημοτικών σχολείων και νηπιαγωγείων με πρόσχημα "την ποιοτική αναβάθμιση της παρεχόμενης εκπαίδευσης, την αξιοποίηση των υποδομών και την εφαρμογή καινοτόμων μεθόδων διδασκαλίας, την παιδαγωγική λειτουργία των σχολείων".
Η απόφαση αυτή, από κοινού με την κατεύθυνση για 25άρια - 30άρια τμήματα, το δραματικό περιορισμό των διορισμών, τη γενίκευση των ελαστικών σχέσεων εργασίας θα έχει δραματικές συνέπειες, στην ήδη υποβαθμισμένη μόρφωση των παιδιών της λαϊκής οικογένειας. Ταυτόχρονα, γονείς και μαθητές θα αντιμετωπίσουν ακόμα πιο οξυμένο το πρόβλημα της μη ασφαλούς και δωρεάν μεταφοράς στα σχολεία λόγω της συνεχώς μειούμενης κρατικής χρηματοδότησης. Θέμα που έχει αναδείξει το ΚΚΕ με πληθώρα Ερωτήσεων (5594/08.01.2013, 8098/06.03.2013, 1187/ 12.03.2013).
Ταυτόχρονα, ανοίγει περαιτέρω ο δρόμος για απολύσεις εκπαιδευτικών με πρόσχημα πάντα, πως όταν δεν υπάρχει αντικείμενο εργασίας, μονιμότητα δεν υφίσταται (ήδη υπάρχει το ΠΔ για τις υποχρεωτικές μεταθέσεις εκπαιδευτικών από περιφέρεια σε περιφέρεια). Είναι χαρακτηριστικό πως με τη συγκεκριμένη Απόφαση "χάνονται" 365 οργανικές θέσεις εκπαιδευτικών (232 δασκάλων και 133 νηπιαγωγών).
Ειδικότερα στην περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας, για το σχολικό έτος 2013-2014:
Υποβιβάζονται 2 Δημοτικά Σχολεία στην Α' Θεσσαλονίκης και Π.Ε. Χαλκιδικής, αντίστοιχα.
Συγχωνεύονται 3 Δημοτικά Σχολεία, μάλιστα όλα στην περιοχή της Π.Ε. Κιλκίς (Γοργόπης, Τούμπας και Πλαγίων) και 3 νηπιαγωγεία στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, Π.Ε. Ημαθίας και Π.Ε. Σερρών, αντίστοιχα.
Τέλος καταργούνται 5 Δημοτικά Σχολεία, ένα στην Β' Θεσσαλονίκης, δύο στην Ημαθία, ένα στην Πέλλα και ένα στις Σέρρες και 31 νηπιαγωγεία στο σύνολο της Κεντρική Μακεδονία.
Η απόφαση αυτή έχει ήδη δημιουργήσει έντονες αντιδράσεις γονέων, μαθητών και εκπαιδευτικών. Χαρακτηριστικές είναι αυτές στην Π.Ε. Κιλκίς όπου την αντίθεσή τους έχουν εκφράσει ο δήμαρχος Παιονίας, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Παιονίας, οι Σύλλογοι Γονέων των συγκεκριμένων σχολείων και η λαϊκή συνέλευση των κατοίκων της Γοργόπης».
Οι βουλευτές ρωτούν τους υπουργούς τι μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση ώστε να παρθούν πίσω οι συγχωνεύσεις - καταργήσεις σχολείων που αποδεδειγμένα λειτουργούν σε βάρος των μορφωτικών αναγκών της λαϊκής οικογένειας.
  • Στο μεταξύ, δράσεις συντονισμού και κινητοποιήσεις ενάντια στις συγχωνεύσεις αναπτύσσονται σε διάφορες περιοχές. Η ΕΛΜΕ και Ενώσεις Γονέων Πειραιά προχωρούν στις 25 Ιούνη σε παράσταση διαμαρτυρίας για το θέμα στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά. Στην Κρήτη, μετά από κοινή σύσκεψη, εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας και Ενώσεων Γονέων και Συλλόγων Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στο Ηράκλειο αποφάσισαν να συντονίσουν τη δράση τους ενάντια στην επιχείρηση συγχώνευσης 16 σχολείων πρωτοβάθμιας εκπαίδευση στο νομό.


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!