Στείλε την είδηση

Συμβαίνει κάτι σημαντικό στη γειτονιά σου;
Θέλεις να σχολιάσεις κάποιο γεγονός;
Στείλε μας ένα μήνυμα avatonpress@gmail.com

Στις επικίνδυνες περιοχές για τον ιό του Δυτικού Νείλου οι δήμοι Αμπελοκήπων- Μενεμένης, Κορδελιού - Ευόσμου και Ωραιοκάστρου σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ.

Ποια τα συμπτώματα και ποιοί διατρέχουν κίνδυνο

Ο χάρτης των επικίνδυνων περιοχών για τον ιό του Δυτικού Νείλου! Ποιες περιοχές κινδυνεύουν

Σε συναγερμό βρίσκονται εδώ και μέρες οι ειδικοί του υπουργείου Υγείας και του ΚΕΕΛΠΝΟ με αφορμή τον ιό του Δυτικού Νείλου που μεταφέρεται από τα κουνούπια. Ποιες περιοχές βρίσκονται στο κόκκινο σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ

Μέρα με τη μέρα αυξάνονται τα κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου που προέρχονται από τσιμπήματα κουνουπιών και ήδη οι επιστήμονες του ΚΕΕΛΠΝΟ καταγράφουν 6 επιβεβαιωμένα περιστατικά. Βέβαια εκτιμούν ότι όσοι έχουν προσβληθεί είναι πολύ περισσότεροι αλλά εμφανίζουν ήπια συμπτώματα με αποτέλεσμα να μην το αντιλαμβάνονται καθόλου και να μη χρήζουν νοσηλείας. 
 
Όμως οι ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ προειδοποιούν ότι υπάρχουν περιοχές όπου ενδημεί η νόσος και τα κουνούπια μπορεί να αποδειχθούν επικίνδυνα. 
Σύμφωνα με το “χάρτη” που έχουν σχηματοποιήσει οι επηρεαζόμενες περιοχές είναι: 
 
-Δήμος Σπάτων-Αρτέμιδος (Ανατολική Αττική)
-Δήμος Παιανίας (Ανατολική Αττική)
-Δήμος Παλλήνης (Ανατολική Αττική)
-Δημοτικό Διαμέρισμα Πικερμίου (Ανατολική Αττική)
-Δήμος Μενεμένης -Αμπελοκήπων (Περιφέρεια Θεσσαλονίκης) 
-Δήμος Ευόσμου -Κορδελιού (Περιφέρεια Θεσσαλονίκης) 
-Δήμος Ωραιοκάστρου (Περιφέρεια Θεσσαλονίκης) 
-1ο Δημοτικό Διαμέρισμα Δήμου Θεσσαλονίκης
 
Τα τμήματα αιμοδοσίας των νοσοκομείων θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικά σημειώνουν οι ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ ενώ συνιστάται να μη λαμβάνεται αίμα από όσους πιθανώς βρίσκονται στις ομάδες υψηλού κινδύνου να παρουσιάσουν τη νόσο.
 
 
Στις περιπτώσεις μάλιστα που αιμοδότης έχει δώσει αίμα και στη συνέχεια ενημερώσει ότι εμφανίζει συμπτώματα θα πρέπει οι αιμοδοσίες να κινητοποιηθούν άμεσα και να δεσμεύσουν τόσο τις φιάλες αίματος όσο και τα παράγωγα ενώ θα πρέπει να εξετάσουν και τον δότη. 
 
 

Τα συμπτώματα του ιού του Δυτικού Νείλου

Ενώ το 80% των λοιμώξεων από τον ιό West Nile δεν προκαλεί κανένα σύμπτωμα σε άτομα, ή συμπτώματα τα οποία είναι ήπιας ή μέτριας μορφής, περίπου το 20% των περιπτώσεων παράγει ήπια συμπτώματα, όπως πυρετό, πονοκέφαλο και πόνους στο σώμα, συχνά με εξάνθημα του δέρματος στο στήθος, το στομάχι και την πλάτη , έμετος και μερικές φορές και διογκωμένοι λεμφαδένες - αυτά τα συμπτώματα διαρκούν συνήθως μερικές ημέρες, αν και ορισμένοι υγιείς άνθρωποι ανέφεραν ότι έχουν την ασθένεια για αρκετές εβδομάδες.
Μερικά θύματα, λιγότερο από το 1% των περιπτώσεων, θα έχει όμως πιο σοβαρές λοιμώξεις που χαρακτηρίζεται από πονοκέφαλο, υψηλό πυρετό, δυσκαμψία του αυχένα, μυϊκή αδυναμία, λήθαργος, αποπροσανατολισμός, σπασμοί, παράλυση, κώμα, και, σπάνια, το θάνατο - αυτά τα συμπτώματα μπορεί να διαρκέσουν αρκετές εβδομάδες, και οι νευρολογικές επιπτώσεις μπορεί να είναι μόνιμη.

Αυτοί που κινδυνεύουν περισσότερο από Ιό του Δυτικού Νείλου

Οι άνω των 50 ετών έχουν υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν μια πιο σοβαρή λοίμωξη, όπως και οι άνθρωποι με πιο αδύναμη ή εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα και τα άτομα με χρόνιες παθήσεις, όπως ο καρκίνος, ο διαβήτης, ο αλκοολισμός, ή καρδιακή νόσο - αυτοί διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εκδηλώσουν συμπτώματα και τις επιπτώσεις στην υγεία που είναι πιο σοβαρές, όπως μηνιγγίτιδα, εγκεφαλίτιδα και η οξεία χαλαρή παράλυση.
Μηνιγγίτιδα είναι φλεγμονή των μηνίγγων του εγκεφάλου ή του νωτιαίου μυελού - Εγκεφαλίτιδα είναι φλεγμονή του ίδιου του εγκεφάλου και οξεία χαλαρή παράλυση είναι η πολιομυελίτιδα, όπως το σύνδρομο που μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια της λειτουργίας ενός ή περισσοτέρων άκρων - αυτές τις συνθήκες μπορεί να αποβεί μοιραία.
Τα συμπτώματα συνήθως αναπτύσσονται μεταξύ 3 και 14 ημέρες μετά ένα πρόσωπο έχει δαγκωθεί από ένα μολυσμένο κουνούπι.
Αυτοί που ξοδεύουν περισσότερο χρόνο σε εξωτερικούς χώρους, είτε εργάζονται είτε παίζοντας είναι επίσης περισσότερο σε κίνδυνο, ως έχουν περισσότερες πιθανότητες να το τσίμπημα από ένα μολυσμένο κουνούπι.
Κίνδυνος μέσω ιατρικές διαδικασίες είναι πολύ χαμηλό, όπως όλα αιμοδοσίας ελέγχεται για τον ιό του Δυτικού Νείλου πριν χρησιμοποιηθεί και ο κίνδυνος να πάρει ιός του Δυτικού Νείλου μέσω των μεταγγίσεων αίματος και μεταμόσχευσης οργάνων είναι πολύ μικρός, και δεν πρέπει να εμποδίζει τους ανθρώπους που χρειάζονται χειρουργείο από το να έχουν αυτό.
Εγκυμοσύνη και νοσηλευτικό δεν αυξάνουν τον κίνδυνο μόλυνσης με τον ιό του Δυτικού Νείλου και τον κίνδυνο να ιός του Δυτικού Νείλου μπορεί να μολύνει το έμβρυο ή το βρέφος μέσω του μολυσμένου μητρικού γάλακτος είναι ακόμη στο στάδιο της αξιολόγησης - τα άτομα με προβλήματα πρέπει να τα συζητήσετε με το γιατρό τους - εκεί δεν έχουν αναφερθεί ανεπιθύμητες ενέργειες μετά τη χρήση που περιέχουν DEET σε έγκυες ή θηλάζουσες γυναίκες - οι έγκυες γυναίκες και θηλάζουσες μητέρες ενθαρρύνονται να μιλήσουν με τον γιατρό τους αν παρουσιάσουν συμπτώματα που θα μπορούσαν να ιό του Δυτικού Νείλου.
πηγή: iatropedia.com, news-medical.net


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!

^ Αρχή σελίδας