Νέο δάνειο με σκληρό μνημόνιο προ των πυλών για την Ελλάδα μέσω Βερολίνου

Άνοιξε η συζήτηση για το χρηματοδοτικό "κενό" στο ελληνικό πρόγραμμα, το οποίο σύμφωνα με τους Ευρωπαίους υπολογίζεται στα 3,8 δισ ευρώ αλλά σύμφωνα με το ΔΝΤ φτάνει στα 4,6 δισ ευρώ, με την ελληνική πλευρά να εκτιμά ότι αυτό το "κενό" μπορεί να καλυφθεί εφόσον ληφθούν τα μέτρα που έχουν υποσχεθεί οι Ευρωπαίοι για τη περαιτέρω μείωση του χρέους, εφόσον η Ελλάδα πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα.
Η ουσία είναι ότι ένα 24ωρο μετά από τις δηλώσεις Σόιμπλε περί παροχής στήριξης στην Ελλάδα όσο τηρεί τις δεσμεύσεις της, αλλά και τις δηλώσεις Ευρωπαίου αξιωματούχου που σημείωσε ότι το "κενό" του 2014 μπορεί να καλυφθεί είτε με το "μαξιλάρι" από τα αδιάθετα κονδύλια της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών είτε με εκδόσεις εντόκων γραμματίων από την Αθήνα είτε ακόμα και με νέο δάνειο, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών προχώρησε ένα βήμα παραπέρα ανοίγοντας παράθυρο νέας χρηματοδότησης από το 2014 και μετά, υπό τον όρο ότι η Ελλάδα θα εκπληρώνει τις δεσμεύσεις που θα αναλάβει.
Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Ότι το Βερολίνο ενώ είναι κάθετα αντίθετο με το ενδεχόμενο "κουρέματος", συζητά το ενδεχόμενο νέου δανείου αλλά υπό όρους που σίγουρα θα είναι το ίδιο σκληροί με του ισχύοντος Μνημονίου. Όσο, δε, για το ενδεχόμενο να καλύπτει η Ελλάδα τις δανειακές της ανάγκες με εκδόσεις εντόκων γραμματίων, αυτό δεν μπορεί παρά να αποτελέσει έσχατη λύση, με δεδομένο ότι η πλήρης πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές δεν αναμένεται νωρίτερα από το 2020.
Ακολουθώντας, πάντως, τη στρατηγική του "ένα βήμα τη φορά", η κυβέρνηση τρέχει για να καλύψει τα προαπαιτούμενα της επόμενης υποδόσης του 1 δισ ευρώ, γνωρίζοντας ότι η αξιολόγηση του Σεπτεμβρίου θα κρίνει εν πολλοίς το εάν θα απαιτηθούν πρόσθετα μέτρα για την επόμενη 3ετία. Στη κορυφή της σχετικής λίστας βρίσκεται το δεύτερο κύμα διαθεσιμότητας δημοσίων υπαλλήλων.
Πολλές είναι και οι εκκρεμότητες στο μέτωπο της φορολογίας, όπου όπως προκύπτει από την Έκθεση Αξιολόγησης, το σχέδιο του Ενιαίου Φόρου θα είναι το υπ' αριθμόν ένα στοίχημα του οικονομικού επιτελείου, χωρίς να υποτιμώνται οι δυσκολίες στην επίτευξη των ελεγκτικών και εισπρακτικών στόχων αλλά και στην αναδιάρθρωση των ελεγκτικών μονάδων.
Βασικό στοιχείο της αξιολόγησης θα είναι και τα "κλειστά" επαγγέλματα καθώς η κυβέρνηση οφείλει να φέρει προς ψήφιση νέο Κώδικα για τους δικηγόρους και να προετοιμάσει ανάλογες διατάξεις για τους μηχανικούς, ενώ "κλειδί" χαρακτηρίζεται από τη Τρόικα και η άρση των εμποδίων στον ανταγωνισμό και στην αδειοδότηση των επενδύσεων.


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!