Ολες οι αλλαγές στο χάος των αυθαιρέτων - Πρόστιμα και εκπτώσεις

Με το νέο σχέδιο νόμου του υπουργείου Περιβάλλοντος η κυβέρνηση προσπαθεί να κλείσει την «πληγή» των αυθαιρέτων και να βάλει επιτέλους τέλος στο χάος της αυθαίρετης δόμησης. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό θα γίνει διαχωρισμός των αυθαιρέτων σε σε τρεις κατηγορίες, ανάλογα με την πολεοδομική παράβαση, και βάσει αυτών των κατηγοριών θα πέσουν και τα προβλεπόμενα κλιμακούμενα πρόστιμα.
Οπως αναφέρει το Εθνος με τη δημιουργία της Τράπεζας Γης θα μπορέσουν και οι ιδιοκτήτες των αυθαιρέτων που δεν διαθέτουν οικοδομική άδεια τουλάχιστον για μία 30ετία να τα διασώσουν. Μάλιστα η αντιμετώπισή τους θα γίνει με καθαρά πολεοδομικά κριτήρια, ενώ η λύση που θα παρουσιαστεί θα λαμβάνει υπόψη της το απορριπτικό σκεπτικό του ΣτΕ.

Τι προβλέπουν οι νέες ρυθμίσεις -Ποια αυθαίρετα γλιτώνουν την κατεδάφιση

Βάσει των νέων ρυθμίσεων από τη διαδικασία των κατεδαφίσεων όπου εντάσσονται όσα αυθαίρετα έχουν ανεγερθεί σε δασικές εκτάσεις και στον αιγιαλό εξαιρούνται τα εξής:
  • Ολες οι αυθαίρετες κατοικίες που χτίστηκαν πριν το 1975 με την πληρωμή παραβόλου των 5000 ευρώ, ανεξαρτήτως αν έχουν άδεια ή όχι.
  • Οσα αυθαίρετα χτίστηκαν πριν το 1983, με τους ιδιοκτήτες τους να πρέπει να πληρώσουν τόσο το παράβολο των 500 ευρώ, όσο και το 15% του προστίμου που είχε προβλεφθεί με τον παλιότερο μαθηματικό τύπο.
  • Οσα κτίρια προ του 1983 έχουν αυθαιρεσίες έως 40% βάσει της άδειας που διαθέτουν, μπορούν να νομιμοποιηθούν με την πληρωμή παραβόλου 500 ευρώ και το 80% του αρχικού προστίμου.
  • Για τα κτίρια που έχουν ανεγερθεί μετά το 1983 και δεν έχουν άδεια θα υπάρξουν ξεχωριστές ρυθμίσεις.
Τι αλλάζει με την Τράπεζα Γης

Η Τράπεζα Γης θα συμπεριληφθεί στο νομοσχέδιο και μέσω αυτής θα προσπαθήσει η κυβέρνηση να δώσει τη δυνατότητα μεταφοράς ή αγοράς συντελεστή δόμησης από μία περιοχή σε άλλη από τα διαθέσιμα δικαιώματα, ενώ βάσει του νέου πλαισίου για τα συγκεκριμένα αυθαίρετα θα εξετάζεται και η δυνατότητα μια περιοχής για ενσωμάτωση των αυθαιρέτων.

Τι αλλάζει με τους ημιυπαίθριους

Τη δυνατότητα να ενταχθούν στις διατάξεις του νέου νόμου για τα αυθαίρετα με συμψηφισμό των ποσών που έχουν ήδη καταβάλει, θα έχουν όσοι είχαν προχωρήσει σε τακτοποίηση των ημιυπαίθριων βάσει των προηγούμενων ρυθμίσεων.

Από το ΥΠΕΚΑ διαβεβαιώνουν πως όσοι επιθυμούν θα μπορούν να κάνουν χρήση με συμψηφισμό του ποσού που έχουν ήδη καταβάλει. Για όσους δεν είχαν μπορέσει να αποπληρώσουν τις οφειλές τους θα προβλεφθεί μία μεταβατική περίοδος και θα μπορέσουν να ενταχθούν και αυτοί στο νέο νόμο και να συνυπολογιστεί η οφειλή τους.

Πως θα πληρωθούν τα πρόστιμα

Με ευνοϊκές ρυθμίσεις θα μπορέσουν οι ιδιοκτήτες να αποπληρώσουν τα πρόστιμα και τις οφειλές τους. Ειδικές ρυθμίσεις θα ισχύσουν για τους μακροχρόνια άνεργους, οι οποίοι θα έχουν τη δυνατότητα να νομιμοποιήσουν τα αυθαίρετα τους καταβάλλοντας μόνο το 50% του προστίμου.
Ευκολίες πληρωμής θα δωθούν και σε άλλες κατηγορίες πολιτών όπως για παράδειγμα άτομα με ειδικές ανάγκες και πολύτεκτο, οι οποίο θα πληρώσουν μισό πρόστιμο. Οπως αναφέρει στο δημοσίευμα του το Εθνος για όλους τους υπόλοιπους αναμένεται να υπάρξουν εκπτώσεις στην περίπτωση που τα πρόστιμα καταβληθούν εφάπαξ (25%) ή καταβληθεί το 30% του προστίμου εντός εξαμήνου (10%).

Πηγή: iefimerida.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!