Ασκούνης: Οι υπουργοί να εφαρμόσουν τη διαθεσιμότητα στον… εαυτό τους
Να
εφαρμόσουν τη διαθεσιμότητα στα υπουργεία τους καλεί τους υπουργούς της
κυβέρνησης ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Καλλιθέας, Κώστας Ασκούνης με συνέντευξή του στην aftodioikisi.gr. «Βλέπουμε
ότι οι ίδιοι οι υπουργοί που εξαγγέλλουν διαθεσιμότητες, απολύσεις κλπ,
τις εφαρμόζουν μόνον για τους άλλους και όχι για τους… εαυτούς τους.
Όμως για να είσαι στοιχειωδώς πειστικοί οι Υπουργοί πρέπει πρώτα να τα
εφαρμόσουν στα Υπουργεία τους και μετά να δείχνουν το δάχτυλο στους
άλλους. Τις καθυστερήσεις, τις προχειρότητες και τις αστοχίες τις δικές
τους δε μπορεί να τις πληρώνουν οι Δήμοι. Η Αυτοδιοίκηση δε θα είναι το
εύκολο θύμα», τονίζει ο κ. Ασκούνης.
Αναφορικά με τις αντιδράσεις των δημάρχων που έχουν γενική συνέλευση την Παρασκευή τονίζει ότι «δεν μπορεί να περάσει έτσι αυτή η εχθρική κίνηση της κυβέρνησης προς την Αυτοδιοίκηση. Δεν πρόκειται να πούμε «σφάξε ΜΕ αγά μου ν’ αγιάσω». Θα αντιδράσουμε και μάλιστα έντονα, καθώς βλέπουμε ότι εδώ υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά», καταλήγει.
Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του προέδρου της ΚΕΔΕ στην aftodioikisi.gr
Κύριε πρόεδρε, η ΚΕΔΕ αντιδρά στη μεταφορά της Δημοτικής Αστυνομίας και την κατάργηση των σχολικών φυλάκων. Θεωρείτε ότι είναι ζωτικές αυτές οι λειτουργίες για την Αυτοδιοίκηση;
Η απόφαση της Κυβέρνησης για κατάργηση βασικών αρμοδιοτήτων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αποτελεί χτύπημα κατά της αποκέντρωσης και είναι εχθρική κίνηση. Ενισχύει ακόμη περισσότερο το συγκεντρωτισμό του Κράτους. Τόσο οι δημοτικοί αστυνομικοί όσο και οι σχολικοί φύλακες είναι αναπόσπαστο κομμάτι της Αυτοδιοίκησης και ασκούν ζωτικές λειτουργίες των δήμων. Για παράδειγμα, κανείς δεν μας λέει ποιος θα εφαρμόζει από εδώ και πέρα το μέτρο της ελεγχόμενης στάθμευσης που φέρνει έσοδα στους δήμους, ποιος θα ελέγχει τα τραπεζοκαθίσματα, τους κοινόχρηστους χώρους, ποιος θα ασχολείται με την πάταξη του παραεμπορίου και της μικρής παραβατικότητας και εγκληματικότητας που αναπτύσσεται στις πόλεις. Κι ακόμη, ποιος θα πληρώσει τυχόν ζημιές στα σχολικά κτήρια τώρα που δεν θα υπάρχουν σχολικοί φύλακες για να εποπτεύουν το χώρο; Σε όλα αυτά, συγκεκριμένη απάντηση δεν έχουμε πάρει. Επίσης, κανείς δεν μας έχει απαντήσει ποιο είναι το δημοσιονομικό κόστος αυτών των καταργήσεων-μετακινήσεων. Δηλαδή, τι θα εξοικονομήσει το δημόσιο μετακινώντας τους δημοτικούς αστυνομικούς στην ΕΛ.ΑΣ. και του σχολικούς φύλακες σε άλλα υπουργεία.
Δεν μπορεί, όμως, να τα κάνει αυτά η ΕΛ.ΑΣ.;
Κοιτάξτε, σε καμία αμερικάνικη, ευρωπαϊκή ή και ασιατική πόλη δεν έχουν καταργήσει τη δημοτική αστυνομία. Εμείς εδώ τι θέλουμε, δηλαδή: την επιστροφή σε ένα συγκεντρωτικό κράτος το οποίο έχει τη βασική ευθύνη για το ότι οδηγηθήκαμε εδώ που βρισκόμαστε σήμερα; Έτσι εννοεί την αποκέντρωση η κυβέρνηση;
Μας περιγράφετε μία παράλογη κίνηση της κυβέρνησης που δημιουργεί αντιδράσεις Αυτό σημαίνει ότι οι δήμαρχοι οδεύουν σε νέες κινητοποιήσεις;
Οι δήμαρχοι, αυτό που δεν καταλαβαίνουμε, είναι πως οι μόλις 72.000 υπάλληλοι της Αυτοδιοίκησης, δηλαδή το 12% των 620.000 υπαλλήλων του Δημοσίου, «συμμετέχουν» στη διαθεσιμότητα με το 50%. Και ειλικρινά δεν μπορούμε να καταλάβουμε πως ένα χρόνο τώρα που υποτίθεται ότι γίνεται αξιολόγηση δομών στα υπουργεία από τους 550.000 υπαλλήλους δεν βρήκανε παρά μόνο εκπαιδευτικούς από το υπουργείο Παιδείας.
Και αυτό που καταλαβαίνουμε είναι ότι αφενός επειδή η αξιολόγηση δομών στα υπουργεία δεν έχει γίνει όπως έπρεπε και αφετέρου, καθώς οι περισσότεροι υπουργοί λειτουργούν με λογική συνδικαλιστή, οδηγηθήκαμε στην εύκολη λύση που είναι: οριζόντιες περικοπές των υπηρεσιών και προσωπικού της Αυτοδιοίκησης χωρίς καμία αξιολόγηση για τη χρησιμότητά τους. Μπορεί η Κυβέρνηση να μας παρουσιάσει το σχέδιό της για την αναδιάρθρωση της Δημόσιας Διοίκησης; Φυσικά και δεν έχει. Γι’ αυτούς τους λόγους προτείνουμε άμεση ανεξάρτητη επιτροπή αξιολόγησης που θα προχωρήσει σε αντικειμενική, υπεύθυνη και αξιόπιστη αξιολόγηση όλων των Υπουργείων, των φορέων τους, των Περιφερειών και των Δήμων το αργότερο μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου και μετά να συζητήσουμε με σοβαρότητα και υπευθυνότητα τι θα κάνουμε.
Τι θα κάνετε όμως εσείς για να αντιδράσετε;
Εμείς ήδη συγκαλέσαμε για την Παρασκευή τη Γενική Συνέλευση όλων των δημάρχων της χώρας προκειμένου να αποφασίσουμε τι ακριβώς θα κάνουμε. Αυτό όμως που λέω είναι ότι δεν μπορεί να περάσει έτσι αυτή η εχθρική κίνηση της κυβέρνησης προς την Αυτοδιοίκηση. Δεν πρόκειται να πούμε «σφάξε ΜΕ αγά μου ν’ αγιάσω». Θα αντιδράσουμε και μάλιστα έντονα, καθώς βλέπουμε ότι εδώ υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά. Βλέπουμε ότι οι ίδιοι οι υπουργοί που εξαγγέλλουν διαθεσιμότητες, απολύσεις κλπ, τις εφαρμόζουν μόνον για τους άλλους και όχι για τους… εαυτούς τους. Όμως για να είναι στοιχειωδώς πειστικοί οι Υπουργοί πρέπει πρώτα να τα εφαρμόσουν στα Υπουργεία τους και μετά να δείχνουν το δάχτυλο στους άλλους. Τις καθυστερήσεις, τις προχειρότητες και τις αστοχίες τις δικές τους δε μπορεί να τις πληρώνουν οι Δήμοι. Η Αυτοδιοίκηση δε θα είναι το εύκολο θύμα.
Ναι, αλλά κι εσείς οι δήμαρχοι δεν προχωρήσατε σε αξιολόγηση δομών…
Δεν είναι αλήθεια αυτό. Η αλήθεια είναι ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση με δική της πρωτοβουλία από τον Δεκέμβριο του 2012, πρότεινε στην Κυβέρνηση 12 Δήμοι να συμμετάσχουν εθελοντικά σε πιλοτικό πρόγραμμα αξιολόγησης δομών, υπηρεσιών και προσωπικού και αμέσως μετά να επεκταθεί και στους υπόλοιπους Δήμους, με ζητούμενο να τεθεί σε εφαρμογή η κινητικότητα του προσωπικού από Δήμους που έχουν πλεόνασμα, σε Δήμους που έχουν ελλείψεις.
Δυστυχώς, μέχρι σήμερα, βρισκόμαστε σε καθυστέρηση επειδή τα κριτήρια και οι προδιαγραφές αξιολόγησης δόθηκαν από το υπουργείο Εσωτερικών στους Δήμους μόλις στις 4 Μαΐου 2013 και αυτό μετά από πίεση της ίδιας της Αυτοδιοίκησης. Το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, αν και είχε δεσμευτεί εξαρχής να εξασφαλίσει τους κατάλληλους εμπειρογνώμονες για την εφαρμογή του μέτρου της αξιολόγησης, σήμερα, επτά μήνες μετά, οι εμπειρογνώμονες ακόμη …έρχονται.
Επίσης μέχρι σήμερα δεν έχει καθοριστεί το θεσμικό πλαίσιο για την αξιολόγηση, ούτε και υπάρχει κάποια εφαρμοστική εγκύκλιος!!
aftodioikisi.gr