Τρόμος στην κυβέρνηση για ανταρσία στο νομοσχέδιο των απολύσεων

Με ανοιχτή γραμμή βρίσκονται ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προκειμένου να αποφύγει η κυβέρνηση πιθανή ανταρσία στη ψήφιση του πολυνομοσχεδίου που προβλέπει για πρώτη φορά απολύσεις υπαλλήλων από το Δημόσιο. Και στα δύο κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση επικρατεί ανησυχία αφού ο αριθμός των 155 βουλευτών είναι εύθραυστος και μπορεί να κάποιοι να κάνουν ανταρσία στην ψηφοφορία της επόμενης εβδομάδας.

Γι αυτό το λόγο ο Αντώνης Σαμαράς κάλεσε τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο στο Μέγαρο Μαξίμου σε σύσκεψη με τους υπουργούς Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκο Μητσοτάκη, προκειμένου να εκτιμήσουν την κατάσταση και να χαράξουν την κοινή στρατηγική που θα πρέπει να ακολουθήσουν ώστε να αντιμετωπίσουν τους πιθανούς αντάρτες.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πως οι μεταρρυθμίσεις θα συνεχιστούν και πως η κυβέρνηση είναι έτοιμη να συγκρουστεί με τις συντεχνίες και οι απολύσεις στο Δημόσιο θα προχωρήσουν.

Για τη ΝΔ η ψήφιση του νομοσχεδίου είναι ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση

Στη Συγγρού υποστηρίζουν πως η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ θα κατέβει συντεταγμένα και λόγω της κρισιμότητας της συγκεκριμένης ψηφοφορίας δεν πρέπει και δεν θα υπάρξουν από κανένα βουλευτή δεύτερες σκέψεις. Μάλιστα θεωρούν πως η ψηφοφορία που θα γίνει στη Βουλή για το νομοσχέδιο των απολύσεων θα είναι ουσιαστικά ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Σαμαρά. Παράλληλα ακούγονται ψίθυροι πως μπορεί να τεθεί ακόμα και θέμα κομματικής πειθαρχίας.
Οι πιο επίφοβοι για ανταρσία από το γαλάζιο στρατόπεδο είναι οι Νικίτας Κακλαμάνης και Μιχάλης Ταμήλος, οι οποίοι έχουν εκφράσει σοβαρές επιφυλάξεις για το νομοσχέδιο. Συγκεκριμένα ο πρώτος, μιλώντας στο ΣΚΑΪ, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να καταψηφίσει το νομοσχέδιο για την κινητικότητα στη δημόσια διοίκηση αν κατατεθεί στη Βουλή με ξεχωριστά άρθρα.

Προβληματισμός στο ΠΑΣΟΚ -Βουλευτές και στελέχη ζητούν αλλαγές στο νομοσχέδιο

Εντονος προβληματισμός επικρατεί στο ΠΑΣΟΚ καθώς αρχίζουν να βγαίνουν πλέον στο προσκήνιο οι αντιδράσεις των βουλευτών για το νομοσχέδιο των απολύσεων. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Πάρις Κουκουλόπουλος μιλώντας στον Realfm 97.8, εξέφρασε επιφυλάξεις, όπως έκανε και ο βουλευτής Μιχάλης Κασσής.

Χθες συνεδρίασε ο Κοινοβουλευτικός Τομέας Έλεγχου Δημόσιας Διοίκησης του ΠΑΣΟΚ, όπου διατυπώθηκαν και πάλι ενστάσεις ως προς τις συγκεκριμένες διατάξεις, αλλά θεωρείται δεδομένο ότι ο κ. Βενιζέλος θα αναλάβει πρωτοβουλίες για την εκτόνωση της έντασης.

Πηγές της Ιπποκράτους αναφερόμενες στο θέμα της διοικητικής μεταρρύθμισης τόνιζαν ότι η βασική λογική που πρέπει να επικρατήσει, κυρίως από εδώ και πέρα, δηλαδή ενόψει του Σεπτεμβρίου και έπειτα, είναι η αξιολόγηση των δομών και των προσώπων. Αυτό, σημείωναν οι ίδιες πηγές, δεν έγινε τώρα, αλλά ούτε και τον τελευταίο χρόνο, παρά τις σχετικές επισημάνσεις του ΠΑΣΟΚ.

Σημείωναν επίσης ότι βασικό κριτήριο στο πλαίσιο της αξιολόγησης των προσώπων πρέπει να είναι ο ΑΣΕΠ. Στο ίδιο πλαίσιο, οι ίδιες πηγές τόνιζαν ότι το ΠΑΣΟΚ θα εξετάσει το θέμα που αφορά στη Δημοτική Αστυνομία με «πολύ μεγάλη προσοχή», γιατί, όπως συμπλήρωναν, στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι προσλήψεις που έγιναν σε αυτή ήταν μέσω ΑΣΕΠ. Ακόμη, στο πλαίσιο της δικαιότερης και αντικειμενικότερης, όπως έλεγαν, αντιμετώπισης στο πλαίσιο της αξιολόγησης προσώπων, το ΠΑΣΟΚ θα αναδείξει τα ζητήματα που αφορούν σε μη αξιοκρατικές προσλήψεις.
Εάν δεν υπερισχύσουν τα παραπάνω κριτήρια στη διοικητική μεταρρύθμιση, τότε δεν θα πρόκειται ουσιαστικά για μεταρρύθμιση, υπογράμμιζαν οι ίδιες πηγές. Σύμφωνα δε με πληροφορίες, το ΠΑΣΟΚ εκτιμά ως αναγκαίο να συγκληθεί το Εθνικό Συμβούλιο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Με κόντρα κυβέρνησης – αντιπολίτευσης ξεκίνησε η συζήτηση στη Βουλή

Με αντιπαράθεση του ΣΥΡΙΖΑ με την κυβέρνηση για τη διαδικασία συζήτησης του πολυνομοσχεδίου ξεκίνησε η επεξεργασία του στην επιτροπή οικονομικών της Βουλής . Ο Παναγιώτης Λαφαζανης διαφώνησε με την επιλογή της κυβέρνησης το νομοσχέδιο να συζητηθεί με τη διαδικασία του επείγοντος και την κατηγόρησε ότι καταπατά το Σύνταγμα και τον κανονισμό της Βουλής .

Υπενθυμίζεται πως η κυβέρνηση θέλει το νομοσχέδιο να έχει ψηφιστεί πριν τις 19 Ιουλίου για να μπορέσουν και τα άλλα κοινοβούλια να ψηφίσουν τη χρηματοδότηση προς τη χώρα μας.

Κόντρα Λαφαζάνη – Μιχελάκη

Τα ξίφη τους διασταύρωσαν στη Βουλή ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης και ο Παναγιώτης Λαφαζάνης με τον τελευταίο να υποστηρίζει πως το πολίτευμα της Ελλάδας είναι μια δικτατορία της Τρόικα με μια κυβέρνηση που είναι ανδρείκελο.

Λαφαζάνης: Αυτές οι διαδικασίες που προτείνει κυβέρνηση εξευτελίζουν Βουλή και όλους εμάς ως βουλευτές, τα κόμματα, καταστρατηγούν το Σύνταγμα και τον κανονισμό της βουλής. Το πολίτευμα της Ελλάδας είναι μια δικτατορία της Τρόικα με μια κυβέρνηση που είναι ανδρείκελο.
Αν εσείς ευτελίζετε τις διαδικασίες δεν θα το κάνει και η αξιωματική αντιπολίτευση, θα σεβαστεί το σύνταγμα,την αξιοπρέπεια και το ρόλο των κόμματων και του βουλευτή.
Είναι απαράδεκτες οι διαδικασίες, ένας –ένας θα δώσετε λόγο.
Μιχελάκης: Ο κ. συνάδελφος μας απειλεί, σέβεστε τους θεσμούς, αυτή είναι η δημοκρατική διαδικασία, έτσι την αντιλαμβάνεστε;
Λαφαζάνης: Η λογοδοσία δεν είναι απειλή
Μιχελάκης: Είναι δημοκρατική συμπεριφορά αυτή στο Κοινοβούλιο;
Λαφαζάνης: Μην πανικοβάλλεστε, θα ακούτε αξιωματική αντιπολίτευση, δεν αναγνωρίζουμε τις διαδικασίες και επιφυλασσόμαστε για την δική μας αντίδραση, που θα ειναι ανάλογη με τις πραξικοπηματικές σας πράξεις
Ντόρα Μπακογιάννη: Είναι δυνατόν να λέτε τις διαδικασίες Βουλής παράνομες; Σοβαρευτείτε
Λαφαζάνης: Εσείς να σοβαρευτείτε

Αξιοσημείωτη είναι πάντως ή στάση της ΔΗΜΑΡ καθώς η κ.Ξυροτηρη συμφώνησε με τη διαδικασία του επείγοντος ζητώντας όμως η κυβέρνηση να έχει ανοιχτά αυτιά για να ακούσει τις προτάσεις των άλλων κομμάτων .

Πηγή: iefimerida.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!