Ερώτηση της Κατερίνας Μάρκου σχετικά με την ασφαλιστική κάλυψη από τον ΕΛΓΑ για ζημιές στις καλλιέργειες από αγριόχοιρους στην περιοχή της Κορώνειας και απάντηση του υπουργείου


Δελτίο τύπου – 19 Ιουλίου 2013

Προς: α) τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Α. Τσαυτάρη και β) τον Υπουργό Περιβάλλοντος Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής κ. Ι. Μανιάτη
ΘΕΜΑ: Περιορισμοί στην κάλυψη από τον ΕΛΓΑ για ζημιές στη φυτική και ζωική παραγωγή από αγριόχοιρους στην περιοχή της Κορώνειας
Σε απόγνωση βρίσκονται οι αγρότες του Λαγκαδά αλλά και των άλλων περιοχών γύρω από τη Λίμνη Κορώνεια, λόγω των καταστροφών στην παραγωγή τους από αγριόχοιρους.
Ο ΕΛΓΑ, βάσει του Κανονισμού της 27-07-11 [ΦΕΚ Β’ 1668] για την ασφάλιση της φυτικής παραγωγής, αποζημιώνει τους αγρότες για καταστροφή ή απώλεια της παραγωγής μόνο για καλλιέργειες στις περιοχές που προστατεύονται από τη συνθήκη Ramsar Η ρύθμιση αυτή έρχεται ως αντιστάθμισμα στο διευρυμένο καθεστώς προστασίας που απολαμβάνει η άγρια πανίδα στις περιοχές αυτές.
Στην περιοχή της Κορώνειας, όμως, τα όρια της συνθήκης Ramsar ταυτίζονται με τα όρια του Εθνικού Πάρκου Υγροτόπων των λιμνών Κορώνειας – Βόλβης και των Μακεδονικών Τεμπών, και συγκεκριμένα με τα όρια της Α΄ Ζώνης Προστασίας.
Σύμφωνα δε με τη νομοθεσία για την οριοθέτηση του Εθνικού Πάρκου, το όριο της Α΄ Ζώνης συμπίπτει με το όριο της τελευταίας διανομής του υπουργείου Γεωργίας (1982 – 1983), η οποία υλοποιείται στο έδαφος με οριοδείκτες μέσα από το έργο «Έργα υποδομής – Περιβαλλοντικής Προστασίας λίμνης Κορώνειας Λαγκαδά (Ramsar)» από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Θεσσαλονίκης. Συνεπώς εντός της Α΄ Ζώνης δεν υπάρχουν καλλιεργήσιμες εκτάσεις.
Οι καλλιέργειες οι οποίες έχουν υποστεί ζημιές από τους αγριόχοιρους βρίσκονται ως επί το πλείστον στις εκτάσεις περιμετρικά της λίμνης, στο εξωτερικό όριο της Α΄ Ζώνης και εντός της Β’ Ζώνης Προστασίας.
Άρα, οι αγρότες των περιοχών αυτών δεν μπορούν να αποζημιωθούν για τις εκτεταμένες ζημιές που υφίστανται οι καλλιέργειές τους και δεν υπάρχει και κανένα άλλο μέσο ελέγχου του πληθυσμού των αγριοχοίρων.
Επισημαίνεται ότι σύμφωνα με την ΚΥΑ 6919/2004 (ΦΕΚ 248Δ/5-3-2004), απαγορεύεται το κυνήγι σε μία ακτίνα 300 μ. από τα όρια της Α’ Ζώνης.
Τα ανωτέρω έχει επισημάνει με έγγραφό του και ο Φορέας Διαχείρισης Λιμνών Κορώνειας – Βόλβης [υπ. Αρ. 1642/28-11-2012 επιστολή προς τον ΕΛΓΑ, κοινοποιούμενη στο ΥΠΑΑΤ].
Εκτός από τον γεωγραφικό περιορισμό, η κάλυψη της ζημιάς από αγριόχοιρους εμπίπτει στις γενικές διατάξεις για την ασφαλιστική κάλυψη (η ζημιά να αφορά πάνω από το 20% της παραγωγής και αποζημιώνεται σε ποσοστό 88%). Αντιθέτως, για ζημιές από αρκούδες, o ΕΛ.Γ.Α. καταβάλλει αποζημίωση εφόσον οι ζημιές αυτές υπερβαίνουν σε ποσοστό το 5% της παραγωγής που αναμένεται να συγκομισθεί κατ’ αγροτεμάχιο και για το 100% της ζημιάς.
Την ανάγκη αναμόρφωσης του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου για την αποζημίωση καταστροφών από την άγρια πανίδα έχουν επισημάνει φορείς και οργανώσεις για την προστασία του περιβάλλοντος και των άγριων ζώων, ως μέθοδο αντιμετώπισης της χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων. Συγκεκριμένα, είχε συσταθεί Εθνική Ομάδα Εργασίας για το σκοπό αυτό, με τη συμμετοχή εκπροσώπων 7 περιβαλλοντικών φορέων και οργανώσεων, η οποία σας υπέβαλε από τις 30.01.2013 συγκεκριμένες προτάσεις για τη βελτίωση του συστήματος αποζημιώσεων στο ζωικό ή γεωργικό κεφάλαιο για ζημιές από είδη της άγριας πανίδας.
Μεταξύ των βελτιώσεων που έχουν προταθεί είναι: α) Ένταξη στην κατηγορία του ασφαλιστικού κινδύνου «άγρια ζώα» επιπλέον ειδών της άγριας πανίδας με βάση την ανάγκη για προστασία προστατευόμενων ειδών ή περιοχών και επέκταση των περιοχών του Αγριογούρουνου σε όλες τις προστατευόμενες περιοχές οι οποίες, εκτός από υγροτόπους RAMSAR, έχουν χαρακτηριστεί και ως Εθνικά Πάρκα και β) η αποζημίωση του 100% της αξίας της ζημιάς
Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάστε:
1.      Προτίθεστε να προχωρήσετε σε τροποποίηση του Κανονισμού Κάλυψης της Φυτικής Παραγωγής ώστε να καλύπτονται οι ζημιές από αγριόχοιρους σε καλλιέργειες που βρίσκονται σε προστατευόμενες περιοχές οι οποίες έχουν χαρακτηριστεί Εθνικά Πάρκα, όπως είναι η περιοχή της Κορώνειας;
2.      Σκοπεύετε να προχωρήσετε σε αναμόρφωση του ισχύοντος πλαισίου για την αποζημίωση ζημιών στη ζωική και φυτική παραγωγή από την άγρια πανίδα εν γένει, επί τη βάσει των συγκεκριμένων προτάσεων που έχουν κατατεθεί από τους ως άνω περιβαλλοντικούς φορείς;

Η ερωτώσα βουλευτής
Κατερίνα Μάρκου
Βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης


Απαντήσεις στην ερώτηση της Κατερίνας Μάρκου σχετικά με την ασφαλιστική κάλυψη από τον ΕΛΓΑ για ζημιές στις καλλιέργειες από αγριόχοιρους στην περιοχή της Κορώνειας

Προς την κατεύθυνση της μείωσης της προστασίας της άγριας πανίδας αντί για την αύξηση της ασφαλιστικής κάλυψης από τον ΕΛΓΑ φαίνεται ότι προσανατολίζονται τα αρμόδια Υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος για την αντιμετώπιση των ζημιών που προκαλούν στις γεωργικές καλλιέργειες οι αγριόχοιροι στην περιοχή της Κορώνειας, σύμφωνα με τις απαντήσεις που διαβιβάστηκαν στη Βουλή ύστερα από ερώτηση της βουλευτή Β’ Θεσσαλονίκης της ΔΗΜΑΡ, Κατερίνας Μάρκου.
Στην ερώτησή της, η κ. Μάρκου αναφέρθηκε στα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι καλλιεργητές γύρω από την Κορώνεια, οι οποίοι υφίστανται σημαντικές καταστροφές στις καλλιέργειές τους που, όμως, δεν καλύπτονται από τον Κανονισμό Κάλυψης της Φυτικής Παραγωγής του ΕΛΓΑ, επειδή οι ζημιές από αγριόχοιρους καλύπτονται μόνο για τις περιοχές RAMSAR.
Η κ. Μάρκου ρωτούσε αν υπάρχει πρόθεση τροποποίησης του Κανονισμού Κάλυψης της Φυτικής Παραγωγής ώστε να καλύπτονται οι ζημιές από αγριόχοιρους σε καλλιέργειες που βρίσκονται σε προστατευόμενες περιοχές οι οποίες έχουν χαρακτηριστεί Εθνικά Πάρκα, όπως είναι η περιοχή της Κορώνειας.
Σύμφωνα με έγγραφο της Γενικής Διεύθυνσης Δασών και Αγροτικών Υποθέσεων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης, η Υπηρεσία για την αντιμετώπιση του προβλήματος εξετάζει το ενδεχόμενο:
α. λήψης ειδικών μέτρων για τα συγκεκριμένα καταφύγια, όπως δίωξη από ειδικά συνεργεία ομάδων κυνηγών που θα λειτουργούν με την παρουσία δασικού υπαλλήλου, για ορισμένο χρονικό διάστημα και όλο το 24ωρο με πρόσθετα μέτρα προστασίας της πανίδας και πρόσθετους όρους και προϋποθέσεις. Τη λύση αυτή προκρίνει και η Ειδική Γραμματεία Δασών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, που προσθέτει ότι η συγκρότηση τέτοιων συνεργείων προϋποθέτει διαπιστωμένες εκτεταμένες ζημιές οι οποίες βεβαιώνονται από την αρμόδια Διεύθυνση Γεωργίας.
β. κατάργησης του Καταφυγίου Άγριας Ζωής που ιδρύθηκε με την 157662/30-6-83 απόφαση του ΓΓ του Υπουργείου Γεωργίας, συνολικής έκτασης 18.400 στρεμμάτων.
Σύμφωνα με την απάντηση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, οποιαδήποτε τροποποίηση των καλύψεων του ΕΛΓΑ απαιτεί την εκπόνηση μελετών και σχετική εισήγηση προς το ΥΠΑΑΤ ενώ για την κάλυψη κινδύνων που δεν περιλαμβάνονται στον Κανονισμό Κάλυψης απαιτείται Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης ύστερα από σύνταξη αναλογιστικής μελέτης και εισήγηση της Δ/νσης Διαχείρισης Κρίσεων και Κινδύνων στον Αγροτικό Τομέα του ΥΠΑΑΤ.
Αναφέρει, τέλος, πως σύντομα θα κατατεθούν από τον ΕΛΓΑ αλλαγές του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου του Οργανισμού προς το ΥΠΑΑΤ για επεξεργασία, χωρίς άλλες λεπτομέρειες για το αντικείμενο και το εύρος των αλλαγών αυτών.
Την ανάγκη αναμόρφωσης του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου για την αποζημίωση καταστροφών από την άγρια πανίδα έχουν επισημάνει φορείς και οργανώσεις για την προστασία του περιβάλλοντος και των άγριων ζώων, ως μέθοδο αντιμετώπισης της χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων. Συγκεκριμένα, είχε συσταθεί Εθνική Ομάδα Εργασίας για το σκοπό αυτό, με τη συμμετοχή εκπροσώπων 7 περιβαλλοντικών φορέων και οργανώσεων, η οποία υπέβαλε από τις 30.01.2013 συγκεκριμένες προτάσεις για τη βελτίωση του συστήματος αποζημιώσεων στο ζωικό ή γεωργικό κεφάλαιο για ζημιές από είδη της άγριας πανίδας.
Μεταξύ των βελτιώσεων που έχουν προταθεί είναι: α) Ένταξη στην κατηγορία του ασφαλιστικού κινδύνου «άγρια ζώα» επιπλέον ειδών της άγριας πανίδας με βάση την ανάγκη για προστασία προστατευόμενων ειδών ή περιοχών και επέκταση των περιοχών του Αγριογούρουνου σε όλες τις προστατευόμενες περιοχές οι οποίες, εκτός από υγροτόπους RAMSAR, έχουν χαρακτηριστεί και ως Εθνικά Πάρκα και β) η αποζημίωση του 100% της αξίας της ζημιάς
            Στο σχετικό ερώτημα της κ. Μάρκου, αν προτίθενται τα αρμόδια Υπουργεία να προχωρήσουν σε υιοθέτηση των προτάσεων αυτών, δεν δόθηκε καμία απάντηση.

 


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!