Ανοίγουν τα σχολεία για να κλείσουν ξανά – Παίρνει «φωτιά» το μέτωπο της Παιδείας

Σε σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες εξελίσσεται το μέτωπο της Παιδείας, καθώς, η ΟΛΜΕ αναμένεται να τραβήξει στα άκρα την κόντρα της με την κυβέρνηση με φόντο την κινητικότητα και τις απολύσεις εκπαιδευτικών.
Ολα δείχνουν ότι στις συνελεύσεις της Δευτέρας στις τοπικές ΕΛΜΕ αναμένεται να υπερισχύσει η πρόταση των συνδικαλιστών του ΣΥΡΙΖΑ και των αριστερών παρατάξεων για συνεχόμενες πενθήμερες απεργίες από τις 16 Σεπτέμβρη.
Αυτό πρακτικά σημαίνει πως τα σχολεία θα ανοίξουν μεν στις 11 του μήνα όπως είναι προγραμματισμένο και θα γίνει ο αγιασμός, αλλά είναι αμφίβολο το πόσα από αυτά θα συνεχίσουν να λειτουργούν από την επόμενη εβδομάδα όταν και θα κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους οι εκπαιδευτικοί.
Το μεγάλο ερωτηματικό αφορά το κατά πόσο οι καθηγητές θα ακολουθήσουν τις γραμμές των συνδικαλιστών για προσφυγή σε πολυήμερη απεργία, καθώς πλέον οι ημέρες απεργίας δεν πληρώνονται από το κράτος.
Από την άλλη πλευρά, η εμπειρία της επιστράτευσης του καλοκαιριού ίσως να κάνει αρκετούς να έχουν δεύτερες σκέψεις, καθώς αντιλαμβάνονται ότι οι δουλειές τους δεν είναι απαραίτητα ασφαλείς, όπως συνέβαινε σε άλλες εποχές.
Μέχρι την Παρασκευή, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της ΟΛΜΕ, σε σύνολο 88 ΕΛΜΕ, είχαν πάρει αποφάσεις υπέρ της πενθήμερης απεργίας 49 ενώσεις.
Στην Ξάνθη, η τοπική ένωση αποφάσισε 24ωρη απεργία την ημέρα του αγιασμού, ενώ 48ωρη απεργία αποφάσισαν η Α ΕΛΜΕ Αιτωλοακαρνανίας και η Β' ΕΛΜΕ Αχαΐας.
Η πανελλαδική απόφαση όλων των ενώσεων πάντως, θα ληφθεί τη Δευτέρα, όπου θα συναντηθούν οι πρόεδροι όλων των ΕΛΜΕ της χώρας και θα καθορίσουν την τελική τους στάση.

Ετοιμο το υπουργείο για τη νέα χρονιά - «Οχι» στην επιστράτευση από τον Αρβανιτόπουλο
Σε κάθε περίπτωση το υπ. Παιδείας τηρεί στάση αναμονής και δηλώνει έτοιμο για την έναρξη της σχολικής χρονιάς. «Τα βιβλία είναι στη θέση τους, υπάρχουν πιστώσεις για πρόσληψη 12.000 αναπληρωτών -οι 500 σε σχολεία ειδικής αγωγής-, οι αποσπάσεις εκπαιδευτικών σε θέσεις εκτός σχολείων (π.χ. γραφεία βουλευτών, μητροπόλεις) μειώθηκαν κατά 75% (από 4.700 πέρυσι σε 1.200 φέτος), τα σχολεία έχουν οργανωθεί σε ομάδες, ώστε μετά την αύξηση του ωραρίου των καθηγητών κατά 2 ώρες την εβδομάδα τυχόν πλεονάζοντες εκπαιδευτικοί να καλύπτουν το ωράριό τους σε κοντινά σχολεία» δήλωσε στην εφημερίδα «Καθημερινή» ο υφυπουργός Παιδείας Συμεών Κεδίκογλου.
Από την πλευρά του ο υπουργός, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, απέκλεισε κατηγορηματικά την πιθανότητα να γίνει εκ νέου επιστράτευση των καθηγητών.
Στον «Τύπο της Κυριακής» δηλώνει πως τον Ιούνιο «η επιστράτευση κρίθηκε αναγκαία όταν απειλήθηκε η διεξαγωγή των Πανελλαδικών Εξετάσεων, δηλαδή το δημόσιο συμφέρον» ενώ για τώρα απαντά κοφτά «όχι».
Εστειλε, ωστόσο, μήνυμα προς του εκπαιδευτικούς τονίζοντας ότι ότι «η ελληνική οικογένεια σηκώνει αρκετά βάρη και το τελευταίο που χρειάζεται είναι να προστεθούν επιπλέον βάρη, αγωνίες και ανασφάλεια, όσον αφορά στη μόρφωση των παιδιών».

Βενιζέλος : Δεν δεχόμαστε απειλές
Με σκληρό ύφος απάντησε στους καθηγητές ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, κατά την ομιλία του στη Διεθνή έκθεση Θεσσαλονίκης όπου σημείωσε πως δεν είναι δυνατόν οι εκπαιδευτικοί να απειλούν με απεργίες από την έναρξη της σχολικής χρονιάς.

Τα υπόλοιπα μέτωπα
Μέσα σε αυτό το κλίμα το υπουργείο Παιδείας θα κληθεί σύντομα να αντιμετωπίσει και τις αντιδράσεις της Πανεπιστημιακής κοινότητας για τις αλλαγές στον τομέα της Ανώτατης εκπαίδευσης.
Ηδη καθηγητές ΑΕΙ και ΤΕΙ και οι πρυτανικές αρχές έχουν προειδοποιήσει με κινητοποιήσεις εφόσον τεθούν σε ισχύ τα νέα μέτρα και οι μετακινήσεις διοικητικών υπαλλήλων.


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!