Συγκρατημένοι οι σεισμολόγοι για τον σεισμό στα Χανιά [video]
Οι σεισμολόγοι και ειδικοί επιστήμονες παρακολουθούν στενά το φαινόμενο και την εξέλιξή του, ενώ διατηρούν επιφυλάξεις για το εάν θεωρείται κύριος σεισμός η δόνηση των 6,2 Ρίχτερ.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών, το επίκεντρο της ισχυρής σεισμικής δόνησης ήταν σε απόσταση 39 χλμ. νοτίως και νοτιοανατολικά των Αντικυθήρων, 50 χλμ. δυτικά των Χανίων, 274 χλμ. νοτίως της Αθήνας. Ο σεισμός έγινε αισθητός και σε άλλες περιοχές της χώρας, από τις Κυκλάδες και την Πελοπόννησο έως την Πρέβεζα. Από τη δόνηση ταρακουνήθηκαν και οι κάτοικοι της Αττικής.
Επιφυλακτικοί οι σεισμολόγοι
Ο καθηγητής Σεισμολογίας Κωνσταντίνος Μακρόπουλος μιλώντας στο zougla.gr ανέφερε ότι ο σεισμός είχε εστιακό βάθος 60 χλμ. και σημειώθηκε σε μια περιοχή με βεβαρυμμένο ιστορικό λόγω και της μεγάλης δόνησης του 365 μ.Χ..
«Πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί και προσεκτικοί για τις επόμενες 48 ώρες. Κάθε ώρα που περνά ελαχιστοποιούνται οι πιθανότητες για μεγαλύτερο σεισμό» δήλωσε.
«Δεν μπορώ με βεβαιότητα να πω πως αυτός είναι ο κύριος σεισμός» είπε ο ομότιμος καθηγητής Γεωφυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), Βασίλης Παπαζάχος.
«Βραχυπρόθεσμα οι σεισμοί δεν προβλέπονται, οπότε δεν μπορούμε να δώσουμε τέτοιες πληροφορίες» πρόσθεσε ο κ. Παπαζάχος, σημειώνοντας πως η περιοχή όπου εντοπίζεται το επίκεντρο της δόνησης έχει υψηλή σεισμικότητα. Όπως εξήγησε, αυτό που πρέπει να γίνει είναι να συνεχιστεί ο έλεγχος των κτηρίων στο νησί.
Ο καθηγητής Σεισμολογίας Άκης Τσελέντης μιλώντας στο zougla.gr τόνισε ότι, σύμφωνα με εκτιμήσεις, το γεγονός έχει κλείσει και η πιθανότητα για μεγαλύτερο σεισμό είναι μικρή, καθώς υπάρχει μετασεισμική ακολουθία:
Ο σεισμολόγος δρ Γεράσιμος Χουλιάρας σε δηλώσεις του στην ηλεκτρονική εφημερίδα τόνισε ότι παρακολουθείται στενά η σεισμική ακολουθία.
Ο καθηγητής Γεωφυσικής του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος, ανέφερε ότι «ο σεισμός ήταν πολύ ισχυρός και εκδηλώθηκε σε ένα πολύ γνωστό σημείο, όπου η πλάκα της Μεσογείου συγκλίνει με το Αιγαίο, με αποτέλεσμα να υπάρχουν μεγάλα ρεύματα».
«Το μεγάλο βάθος μείωσε τις επιπτώσεις. Η περιοχή μπορεί να δώσει μεγαλύτερους σεισμούς. Η Κρήτη θα πρέπει να είναι σε επιφυλακή. Τα σπίτια που υπέστησαν ζημιές δεν θα πρέπει να κατοικηθούν. Είναι αυθαίρετο να βγάλουμε από τώρα το συμπέρασμα ότι ο σεισμός αυτός ήταν ο κύριος» τόνισε.
Την εκτίμηση ότι ο ισχυρός σεισμός στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κρήτης και Αντικυθήρων ήταν ο κύριος, διατύπωσε το βράδυ του Σαββάτου στα Χανιά ο αντιπρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας. Ο κ. Λέκκας προήδρευσε στη συνεδρίαση του νομαρχιακού συντονιστικού οργάνου για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, κατά τη διάρκεια της οποίας ενημερώθηκε για τη γενική εικόνα των ζημιών που προκάλεσε ο σεισμός. Τόνισε ότι το μεγάλο εστιακό βάθος βοήθησε στο να εκτονωθεί η ενέργεια και δεν υπήρξαν μεγαλύτερες ζημιές και επιπτώσεις στις κατασκευές. «Παρ' όλ' αυτά, θα πρέπει το επόμενο 24ωρο να είμαστε κάπως προσεκτικοί. Πιστεύω ότι κατά πάσα πιθανότητα ήταν ο κύριος σεισμός. Βέβαια, όλα τα στοιχεία δεν τα έχουμε ακόμα και εξελίσσεται το φαινόμενο, αλλά αυτό το λέω με μια μεγάλη πιθανότητα» ανέφερε.
Μιλώντας στο Flashnews.gr, o υπεύθυνος του Εργαστηρίου Γεωφυσικής & Σεισμολογίας Φίλιππος Βαλλιανάτος δήλωσε: «Ο σεισμογόνος χώρος της περιοχής είναι γνωστός. Έχει τη δυνατότητα να δίνει τέτοια μεγέθη σεισμών. Το ότι έγινε αισθητός σε όλη τη Νότιο Ελλάδα εξηγείται και από το μέγεθός του. Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε ακόμα αν πρόκειται για τον κύριο σεισμό. Πρέπει να δούμε τις επόμενες ώρες την εξέλιξη της μετασεισμικής ακολουθίας, για να είμαστε σίγουροι. Λογικά, αναμένουμε μετασεισμούς».
Πλούσια σεισμική ακολουθία σύμφωνα με προκαταρκτική εκτίμηση του Ευρωπαϊκού Σεισμολογικού Κέντρου:
Μετρούν τις ζημιές
Ζημιές σε σπίτια και καταστήματα καθώς και πτώσεις βράχων προκάλεσε ο σεισμός.
Από τις 17.00 το απόγευμα συνεδριάζει το νομαρχιακό συντονιστικό όργανο εκτάκτων αναγκών, ενώ, όπως δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης Απόστολος Βουλγαράκης, έχει δοθεί εντολή σε όλους τους υπεύθυνους πολιτικής προστασίας των δήμων να αναφέρουν την κατάσταση που επικρατεί στην περιφέρειά τους και τυχόν προβλήματα που παρατηρούνται.
Μέχρι και αργά το απόγευμα είχε αναφερθεί πτώση βράχου στον επαρχιακό δρόμο Χανιά - Θέρισο, που είχε ως αποτέλεσμα να υποστούν ζημιές το οδόστρωμα και μέρος του δικτύου άρδευσης του Οργανισμού Ανάπτυξης Δυτικής Κρήτης.
Πτώση βράχου σημειώθηκε και στον επαρχιακό δρόμο Παλαιόχωρα - Κουντούρα, όπου μετέβη συνεργείο του δήμου για να τον απομακρύνει. Στην Παλιά Πόλη καταγράφηκαν ρωγμές κυρίως σε παλιές κατοικίες.
Στη Χαλέπα έπεσε η μισή οροφή από εγκαταλελειμμένη παλιά οικία, ενώ από τον σεισμό προκλήθηκαν ζημιές σε καταστήματα και επιχειρήσεις, όπου πολλά προϊόντα έπεσαν από τα ράφια.
Από την πρώτη στιγμή βγήκαν στους δρόμους οχήματα της Πυροσβεστικής, ενώ δόθηκε εντολή να ανοίξουν όλες οι αλυσίδες στην Παλιά Πόλη, ώστε να διευκολύνεται η κίνηση των οχημάτων έκτακτης ανάγκης.
Ως γνωστόν, οι αλυσίδες έχουν τοποθετηθεί επειδή στην περιοχή απαγορεύεται η είσοδος οχημάτων καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.
Ο σεισμός προκάλεσε ανησυχία και στους ξένους τουρίστες που βρίσκονται στα Χανιά και πολλοί ξενοδόχοι επικοινωνούσαν με τις Αρχές προκειμένου να λάβουν πληροφορίες και οδηγίες. Κλειστό θα παραμείνει το φαράγγι της Σαμαριάς για προληπτικούς λόγους, ενώ έλεγχοι θα γίνουν και στο δίκτυο ύδρευσης της πόλης των Χανίων.
Μέχρι στιγμής δεν έχει αναφερθεί κάποιος σοβαρός τραυματισμός πολίτη.
Όπως έγινε γνωστό, οι κάτοικοι και επιχειρηματίες που έχουν εντοπίσει τυχόν ρωγμές στα σπίτια και στις επιχειρήσεις τους καλούνται να επικοινωνήσουν με το τηλέφωνο 28213 40100 προκειμένου να τις αναφέρουν, ώστε να γίνει καταγραφή της κατάστασης.
πηγή zougla