Η Εφορία ζητάει «χρυσάφι» από τους ιδιοκτήτες -8 φορές πάνω οι φόροι στα ακίνητα


O προϋπολογισμός του 2014 που κατατέθηκε την Παρασκευή στη Βουλή έρχεται να προσθέσει ένα ακόμα μεγάλο χτύπημα στους ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι θα κληθούν να πληρώσουν «χρυσάφι» την ακίνητη περιουσία που διαθέτουν.
Είναι χαρακτηριστικό πως από τη στιγμή που ξέσπασε η κρίση έως και σήμερα οκταπλασιάστηκαν οι φόροι στην ακίνητη περιουσία. Παράλληλα με την εφαρμογή των νέων μέτρων για τους ιδιοκτήτες αλλά και για όσους αγοράζουν ή πωλούν ακίνητα ο «πονοκέφαλος» γίνεται ακόμα μεγαλύτερος. Την ίδια στιγμή πάντως οι αντικειμενικές αξίες που εξακολουθούν να ισχύουν με τις τιμές που είχαν διαμορφωθεί το 2009.
Οι φόροι στα ακίνητα από 526 εκατ. ευρώ το 2009 θα διαμορφωθούν σε 2,78 δισ.
Σύμφωνα με την Ημερησία, η οποία επικαλείται στοιχεία που παρουσίασε ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ κ. Στράτος Παραδιάς μιλώντας σε εκδήλωση της Ενώσεως Ιδιοκτητών Ακινήτων Πάτρας που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του πολυσυνεδρίου «FORUMΑΝΑΠΤΥΞΗΣ - 16ο MONEY SHOW ΠΑΤΡΑΣ», παρουσία εκπροσώπων αρχών και φορέων του Νομού Αχαΐας, οι φόροι στην ακίνητη περιουσία, από 526 εκατ. ευρώ το 2009 και 2010 εκατ. το 2010 προβλέπεται να διαμορφωθούν εφέτος σε 2,78 δις. ευρώ και θα αυξηθούν περαιτέρω το 2014, σε επίπεδα πάνω από 3,9 δις. ευρώ.
Ο κ. Παραδιάς σημείωσε ότι η εκτός πάσης λογικής φορολογική επιβάρυνση των ιδιοκτητών ακινήτων υλοποιήθηκε σε περίοδο που η μισθωτική αγορά έχει καταρρεύσει, χιλιάδες ακίνητα ακόμη και σε εμπορικούς δρόμους παραμένουν ξενοίκιαστα, τα ενοίκια μειώνονται διαρκώς (όταν εισπράττονται), οι αγοραπωλησίες ακινήτων έχουν πρακτικά ανασταλεί και οι ιδιοκτήτες στερούνται της δυνατότητας να εκχωρήσουν μέρος της περιουσίας τους στο Δημόσιο έναντι υφιστάμενων ή μελλοντικών υποχρεώσεων προκειμένου να αποφύγουν τον κίνδυνο φυλάκισης για χρέη προς το Δημόσιο.
Η εξέλιξη των προβλέψεων για εισπράξεις του προϋπολογισμού από φόρους στην περιουσία έχει ως εξής:
Εισπράξεις κρατικού προϋπολογισμού από φόρους στην περιουσία (εκατ. ευρώ)
  • 2009: 526
  • 2010: 487
  • 2011: 1172
  • 2012: 2857
  • 2013 (εκτ.): 2784
  • 2014 (προβλ.): 3937
Οι αλλαγές που έρχονται στην ελληνική κτηματαγορά το 2014
Οι νέες προτάσεις ρυθμίσεων θετικοί χαρακτήρα: νέες δυσμενείς ρυθμίσεις που θα ακυρώσουν κάθε πιθανότητα ανάκαμψης της κτηματαγοράς
Για τους αγοραστές:
  • Πρόταση μείωσης του φόρου μεταβίβασης από 10% σε 3%
  • Επιβολή διπλού ετήσιου φόρου στα ακίνητα, με ποινικοποιημένη την αδυναμία εξόφλησης του
  • Πρόταση απελευθέρωσης των νέων εμπορικών μισθώσεων
  • Επιβολη «πόθεν έσχες» επί των αντικειμενικών αξιών και όχι επί των πραγματικών αξιών αγοράς, λόγω λήξης της αναστολής του
  • Χορήγηση άδειας παραμονής επί αγοράς ακινήτου αξίας 250.000 ευρώ
  • Αναγκαστική φορολόγηση των ανείσπρακτων μισθωμάτων, λόγω κατάργησης της δυνατότητας εκχώρησης τους στο Δημόσιο με το νέο ΚΦΕ.
  • Αυτοτελής φορολόγηση των ενοικίων από 11 – 33% + εισφορά αλληλεγγύης 1-4%
Για τους πωλητές:
  • Επιβολή φόρου υπεράξιας 15%, που θα επιβαρύνει ιδιαίτερα όσους απέκτησαν το πωλούμενο προ του 2007, από ιδιοκατασκευή η αντιπαροχή
  • Ο πωλητής καθίσταται φορολογικά «επαγγελματίας» με την πραγματοποίηση τριών πωλήσεων ακινήτων εντός μιας διετίας
ΠΟΜΙΔΑ: Εξοντωτικές οι φορολογικές επιβαρύνσεις που καθιερώθηκαν ως «έκτακτη» επιβάρυνση
Ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ υπογράμμισε ότι οι εξοντωτικές φορολογικές επιβαρύνσεις που καθιερώθηκαν τα προηγούμενα χρόνια ως δήθεν «έκτακτη» επιβάρυνση των ιδιοκτητών, μονιμοποιούνται με το εξαμβλωματικό και αντισυνταγματικό σχέδιο νόμου για την καθιέρωση του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων που παρουσίασε πρόσφατα το υπουργείο Οικονομικών για να τεθεί σε εφαρμογή από το νέο έτος.
Ο Φορολογικός Σύμβουλος της ΠΟΜΙΔΑ και του Δ.Σ.Α. δικηγόρος κ. Ευστάθιος Μπακάλης επεσήμανε ότι οι δυνατότητες δικαστικής προστασίας των ιδιοκτητών που αδυνατούν να καλύψουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις είναι περιορισμένες, για σειρά λόγων στους οποίους περιλαμβάνεται η αδυναμία αμφισβήτησης των αντικειμενικών αξιών αφού δεν υπάρχουν άλλα αποδεκτά συγκριτικά στοιχεία, το γεγονός ότι η δικάσιμος στα φορολογικά δικαστήρια προσδιορίζεται μετά από 5-7 χρόνια, χωρίς στο μεταξύ να αναστέλλεται η υποχρέωση πληρωμής των φόρων, κ.α. Σημείωσε ακόμη ότι σε άλλες ευρωπαικές χώρες όπως η Γερμανία και η Γαλλία τα Δικαστήρια έχουν αποφανθεί οτι δεν νοείται φόρος κατοχής στην περιουσία χωρίς εισοδηματικά κριτήρια, σε αντίθεση με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για το «χαράτσι» της ΔΕΗ.
Ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πατρών κ. Νίκος Παπάκος ανέφερε ότι η απόφαση του ΣτΕ που απαγορεύει τη διακοπή ρεύματος για όσους δεν πληρώνουν το «χαράτσι» ήταν μια επιτυχία ενώ αποκάλυψε ότι το τελευταίο διάστημα το Δημόσιο προχωρά σε πλειστηριασμούς ακινήτων για οφειλές μεγάλων χρηματικών ποσών.

Πηγή: www.iefimerida.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!