Αιθαλομίχλη …στο μυαλό των υπευθύνων!
«Οι πολίτες να μάθουν την αλήθεια για την ατμοσφαιρική ρύπανση στη Θεσσαλονίκη», ζητά ο Μ. Τρεμόπουλος
Με
μεγάλη καθυστέρηση το γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη Μ.Ε. Θεσσαλονίκης
εξέδωσε Δελτίο Τύπου σχετικά με την εμφάνιση αιθαλομίχλης (!!!) τις
προηγούμενες ημέρες στον ουρανό της Θεσσαλονίκης.Συγκεκριμένα:
- Ο Σταθμός μέτρησης επί της οδού Λαγκαδά, που αναφέρει το Δελτίο Τύπου, δεν είναι της αρμοδιότητας της Περιφέρειας αλλά του Δήμου Θεσσαλονίκης.
- Οι σταθμοί μέτρησης ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην περιοχή της Θεσσαλονίκης, αρμοδιότητας της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας και οι οποίοι είναι ενταγμένοι στο Εθνικό Δίκτυο Παρακολούθησης της Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης, βρίσκονται στις περιοχές: Αγία Σοφία, Α.Π.Θ., Καλαμαριά, Πανόραμα, Σίνδος, Νεοχωρούδα και Κορδελιό.
- Τον Ιούλιο του 2013 η Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας δημοσιοποίησε την Ετήσια Έκθεση Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης 2012, στην οποία αναφέρονται τα ακριβή σημεία των παραπάνω σταθμών μέτρησης καθώς και οι μετρήσεις της ρύπανσης στους σταθμούς αυτούς:http://www.pkm.gov.gr/inst/pkm/gallery/PKM%20files/Perivallon%20Ekthesi%20Atmosfairikis%20Ripansis/2013_07_26_ΕΚΘΕΣΗ%20ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΗΣ%20ΡΥΠΑΝΣΗΣ%202012%20ΠΚΜ.pdf
- Δείχνουν πως δεν γνωρίζουν στην Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας την Απόφαση 9452/29-7-2008 (ΦΕΚ 1652/Β/2008) περί λήψης έκτακτων μέτρων σε επεισόδια ατμοσφαιρικής ρύπανσης στο Πολεοδομικό Συγκρότημα Θεσσαλονίκης. Όμως στο άρθρο 4 της Απόφασης ορίζονται πως για τα αιωρούμενα σωματίδια PM10 το όριο ενημέρωσης είναι μετά την υπέρβαση των 90 mg/m3 (μέση ημερήσια τιμή) για επτά συνεχόμενες μέρες, ενώ το όριο συναγερμού ορίζεται μετά την υπέρβαση των 110 mg/m3 (μέση ημερήσια τιμή) για πέντε συνεχόμενες μέρες. Στο άρθρο 5 της παραπάνω Απόφασης ορίζεται πως για να ληφθούν μέτρα αντιμετώπισης της ρύπανσης θα πρέπει να γίνει υπέρβαση των ορίων σε δύο γειτονικούς σταθμούς μέτρησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Στα υπόλοιπα άρθρα της Απόφασης, ορίζονται τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν σε περίπτωση υπέρβασης των ορίων συναγερμού. Καλούμε τους αρμόδιους της Περιφέρειας να διαβάσουν την παραπάνω απόφαση και να την εφαρμόσουν.
- Ακόμα, η Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας δεν χρησιμοποιεί το πρόγραμμα AIRTHESS (http://www.airthess.gr/) που μέχρι τις 2 Νοεμβρίου 2011 χρησιμοποιούσε η Αποκεντρωμένη Διοίκηση για να δημοσιοποιούνται οι τιμές όλων των ρύπων από όλους τους σταθμούς ατμοσφαιρικής ρύπανσης της Θεσσαλονίκης. Καλούμε την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας να ενεργοποιήσει, από αύριο κιόλας, το πρόγραμμα AIRTHESS, ώστε να ενημερώνονται οι πολίτες την αλήθεια για τα επίπεδα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.
- Σύμφωνα με την ΚΥΑ 14122/549/Ε.103 (ΦΕΚ 488 Β/30-3-2011), η οποία θέτει πολύ αυστηρότερα όρια για τα μικροσωματίδια PM10, δεν θα πρέπει η μέση ημερήσια τιμή PM10, των 50 mg/m3, να ξεπερνιέται για περισσότερο από 35 φορές το χρόνο ενώ η μέση ετήσια τιμή των PM10 πρέπει να μην είναι μεγαλύτερη από 40 mg/m3.Καλούμε το αρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος -ΥΠΕΚΑ, να παρέμβει και να εφαρμόσει τις διατάξεις της παραπάνω Υπουργικής Απόφασης καθώς και να ελέγξει την Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας για το αν εφαρμόζει τη σχετική περιβαλλοντική νομοθεσία.
- Με ευθύνη του ΥΠΕΚΑ υπάρχει το Σύστημα Διαχείρισης Ποιότητας Αέρα για τη Μητροπολιτική Περιοχή Θεσσαλονίκης (http://www.oset.gr/air-quality.aspx), για το οποίο αρμόδιοι είναι ο Οργανισμός Ρυθμιστικού Σχεδίου και Προστασίας Περιβάλλοντος Θεσσαλονίκης (ΟΡΘΕ) καθώς και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (Εργαστήριο Μετάδοσης Θερμότητας και Περιβαλλοντικής Μηχανικής, Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών, Πολυτεχνική Σχολή) Με το σύστημα αυτό γίνεται εκτίμηση και πρόγνωση (για την επόμενη ημέρα καθώς και κάθε ώρα) της ποιότητας του αέρα της Θεσσαλονίκης αλλά και ολόκληρης της Περιφέρειας Κ.Μακεδονίας.
«Επιτέλους οι πολίτες τις Θεσσαλονίκης πρέπει να μάθουν την αλήθεια για την ατμοσφαιρική ρύπανση», δηλώνει ο περιφερειακός σύμβουλος Μιχάλης Τρεμόπουλος. «Αύριο κιόλας θα πρέπει να δημοσιοποιηθούν, για τους τελευταίους δύο μήνες, οι μετρήσεις για τους ρύπους, PM10, PM2,5,
βενζόλιο, όζον, ΝΟ2 για τους σταθμούς μέτρησης Αγίας Σοφίας, Α.Π.Θ.,
Καλαμαριάς, Πανοράματος, Σίνδου, Νεοχωρούδας και Κορδελιού».