Ο Άδωνις θέλει να «κόψει» πάνω από 1.000 φάρμακα (αποζημιούμενα)
Το υπουργείο Υγείας ετοιμάζεται να προχωρήσει ένα βήμα παραπέρα στην «τιμωρητική» του πολιτική σε βάρος χιλιάδων ασφαλισμένων, αλλά και της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας, απειλώντας να βγάλει από τη θετική λίστα, δηλαδή από τον κατάλογο με τα σκευάσματα που αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ, περισσότερα από 1.000 φάρμακα.
Το ζήτημα, που αναμένεται να βάλει νέα εμπόδια στην πρόσβαση των ασθενών σε αναγκαία φάρμακα, προέκυψε καθώς 67 φαρμακευτικές επιχειρήσεις –στη μεγάλη πλειοψηφία τους ελληνικές- δεν έχουν καταβάλει το rebate. Πρόκειται για εκκρεμείς οικονομικές υποχρεώσεις των εταιρειών προς τον ΕΟΠΥΥ, που ανέρχονται σε 7,8 εκατ. ευρώ και αφορούν στη διετία 2011 και 2012, καθώς και το πρώτο τρίμηνο του 2013.
Το rebate είναι ένα από τα μέτρα που επέβαλε η τρόικα μέσω του μνημονίου και νομοθετήθηκε από την ελληνική κυβέρνηση, με στόχο τον πολυδιαφημισμένο εξορθολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης. Βάσει του νόμου 4052/2012 οι φαρμακευτικές εταιρίες υποχρεώθηκαν να πληρώσουν αναδρομικά για το 2011 ένα ειδικό τέλος, για να ενταχθούν τα φάρμακά τους στη θετική λίστα του υπουργείου Υγείας. Παράλληλα, από 1-1-2012 υποχρεούνται σε πρόσθετη κλιμακούμενη επιστροφή rebate από 2% -8%, ανάλογα με τον συνολικό όγκο πωλήσεων του κάθε φαρμακευτικού προϊόντος ανά τρίμηνο.
Τόσο το rebate όσο και οι υποκοστολογήσεις και το claw back ήταν μέτρα που στραγγάλισαν την ελληνική φαρμακοβιομηχανία, αφού οι φαρμακευτικές εταιρείες αναγκάστηκαν να επιστρέψουν στο κράτος μέρος της αξίας του τιμολογίου των φαρμάκων που χορήγησαν χωρίς, όμως, να έχουν εισπράξει ακόμη το αντίτιμο αυτού. Επιπλέον, επιβλήθηκε τη στιγμή που το κράτος χρωστούσε μεγάλα χρηματικά ποσά στις εταιρείες και στους φαρμακοποιούς. Αποτέλεσμα είναι ο οικονομικός στραγγαλισμός ιδιαίτερα των ελληνικών επιχειρήσεων.
Η «τιμωρητική» πολιτική του υπουργείου Υγείας όμως σε βάρος του σημαντικότερου κλάδου της ελληνικής βιομηχανίας –βάσει συμβολής στην οικονομία- δεν έμεινε εκεί. Η κρατική φαρμακευτική δαπάνη «εξορθολογίστηκε» για το 2014 στα 2 δισ. ευρώ, μέγεθος που θέτει σε κίνδυνο την επιβίωση ελληνικών παραγωγικών μονάδων, επομένως και χιλιάδες θέσεις εργασίας, ενώ η νέα τιμολόγηση των φαρμάκων που δεν ανταποκρίνεται στο κόστος παραγωγής των ελληνικών επιχειρήσεων και λειτουργεί υπέρ ξένων γιγάντιων φαρμακοβιομηχανιών φθηνών γενόσημων, προδιαγράφει ζοφερό το μέλλον της ελληνικής φαρμακευτικής παραγωγής.
Τώρα, ο υπουργός Υγείας, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, είναι αυτός που θα λάβει την τελική απόφαση για το αν θα στερήσει από τους ασφαλισμένους 1.092 αποζημιούμενα φάρμακα, καθώς βρίσκεται ήδη στα χέρια του ο κατάλογος με τα εν λόγω σκευάσματα, αλλά και τις εταιρείες που τα διαθέτουν. Αν αποφασίσει για μία ακόμα φορά με λογιστικά κριτήρια, αυτό θα σημαίνει ότι θα κοπούν 1 στα 5 φάρμακα της θετικής λίστας. Δηλαδή, η επιβάρυνση χιλιάδων ελλήνων πολιτών θα εκτοξευθεί σε δυσβάσταχτα ύψη. Φαίνεται πως ο κ. Γεωργιάδης δεν παίρνει υπόψη του ότι εδώ και καιρό, ειδικά μετά την αύξηση της συμμετοχής, αλλά και την επιβολή του χαρατσιού του 1 ευρώ ανά συνταγή, αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο το ποσοστό των ασθενών που δεν έχουν να πληρώσουν για τη φαρμακευτική τους αγωγή.
Ίσως θα έπρεπε να αναλογιστεί το τριπλό κακό που θα έχει μια τέτοια απόφασή του: οι φαρμακευτικές εταιρείες θα υποστούν νέο πλήγμα από τη μείωση των πωλήσεων, το κράτος θα εισπράξει λιγότερους φόρους και -το σημαντικότερο- οι ασθενείς δεν θα έχουν πρόσβαση στα φάρμακά τους.