Γύρος, συρτάκι και ουζάκια στο Τελ Αβίβ !
Του Θανάση Χαραμή
Όταν στην άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής κατάφερα να μιλήσω με τον ιδιοκτήτη του GRECO, το πρώτο πράγμα που τον ρώτησα μιλώντας Αγγλικά και μη γνωρίζοντας καν το όνομα του, ήταν αν ήταν Έλληνας. " Όχι δυστυχώς! Μακάρι να ήμουν" μου είπε και μου συστήθηκε. Ο ευγενέστατος Ζviki Eshet είναι ισραηλινός, ζει στο Τελ Αβίβ, είναι ιδιοκτήτης εστιατορίων και λατρεύει την Ελλάδα, στην οποία αφιέρωσε και το ολόφρεσκο GRECO.
To GRECO άνοιξε στα μέσα Δεκεμβρίου και φαίνεται πως αγαπήθηκε από την πρώτη βραδιά. Οι πελάτες του εστιατορίου συρρέουν καθημερινά και απολαμβάνουν το ελληνικό φολκλόρ να ξεδιπλώνεται σε λαδόκολλες, θολωμένα ούζα, φρεσκοκομμένο γύρο και συρτάκια που σταδιακά εξελίσσονται σε γλέντι μέχρι πρωίας. Ο Ζviki δεν είχε ιδέα ότι ένα ελληνικό εστιατόριο θα μπορούσε να κάνει τόσο μεγάλο γκελ στο Τελ Αβίβ. Οι λόγοι που το δημιούργησε και που χρόνια το ήθελε, δεν ήταν πρωτίστως επαγγελματικοί αλλά μάλλον το γεγονός πως το ελληνικό στοιχείο σαγήνευσε ανεπανόρθωτα το ανατολίτικο dna του.
Όταν στην άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής κατάφερα να μιλήσω με τον ιδιοκτήτη του GRECO, το πρώτο πράγμα που τον ρώτησα μιλώντας Αγγλικά και μη γνωρίζοντας καν το όνομα του, ήταν αν ήταν Έλληνας. " Όχι δυστυχώς! Μακάρι να ήμουν" μου είπε και μου συστήθηκε. Ο ευγενέστατος Ζviki Eshet είναι ισραηλινός, ζει στο Τελ Αβίβ, είναι ιδιοκτήτης εστιατορίων και λατρεύει την Ελλάδα, στην οποία αφιέρωσε και το ολόφρεσκο GRECO.
To GRECO άνοιξε στα μέσα Δεκεμβρίου και φαίνεται πως αγαπήθηκε από την πρώτη βραδιά. Οι πελάτες του εστιατορίου συρρέουν καθημερινά και απολαμβάνουν το ελληνικό φολκλόρ να ξεδιπλώνεται σε λαδόκολλες, θολωμένα ούζα, φρεσκοκομμένο γύρο και συρτάκια που σταδιακά εξελίσσονται σε γλέντι μέχρι πρωίας. Ο Ζviki δεν είχε ιδέα ότι ένα ελληνικό εστιατόριο θα μπορούσε να κάνει τόσο μεγάλο γκελ στο Τελ Αβίβ. Οι λόγοι που το δημιούργησε και που χρόνια το ήθελε, δεν ήταν πρωτίστως επαγγελματικοί αλλά μάλλον το γεγονός πως το ελληνικό στοιχείο σαγήνευσε ανεπανόρθωτα το ανατολίτικο dna του.
"Λατρεύω τη χώρα σας και αγαπάω πολύ τους ανθρώπους της. Είμαι εκεί κάθε χρόνο σχεδόν. Έχω επισκεφτεί όλα τα ελληνικά νησιά και έχω περάσει υπέροχα. Νομίζω πως είστε πραγματικά τυχεροί που ζείτε σε ένα τέτοιο τόπο. Μια από τις μεγαλύτερες απολαύσεις στην Ελλάδα, εκτός από τον ήλιο, τις θάλασσες και τις φυσικές ομορφιές νομίζω είναι και το φαγητό σας. Η κουζίνα σας ήταν πάντα ένας από τους λόγους που επέστρεφα στην Ελλάδα όποτε μπορούσα. Αυτό που είχα σαν όραμα δεν ήταν να κάνω ένα επιτυχημένο εστιατόριο. Ήθελα απλά να μπορέσω να έχω και εγώ ένα δικό μου κομμάτι από Ελλάδα στο Τελ Αβίβ. Κάτι που να μου θυμίζει πάντα τις διακοπές μου εκεί, το ελληνικό ταμπεραμέντο, την λατρεμένη μου Κέα..."
Το GRECO δεν θυμίζει σε τίποτα τα πρόχειρα τουριστικά "Greek Restaurants" που συνήθως συναντάς σε γωνιές πολλών πόλεων. Ο ιδιοκτήτης του δεν στηρίχτηκε στα στερεότυπα που συνήθως κακοποιούν τα έθνικ εστιατόρια ανά τον κόσμο. Όλη η φιλοσοφία του εστιατορίου, πολλές από τις πρώτες ύλες και σχεδόν όλα τα διακοσμητικά, προέρχονται από την Ελλάδα. Το μενού επιμελήθηκε ο ίδιος με τη βοήθεια δύο Ελλήνων σεφ παραδοσιακής κουζίνας οι οποίοι του έδωσαν συνταγές, κατευθύνσεις και πολύτιμα μυστικά.
"Δεν είχα ιδέα πώς θα υπήρχε τόσο μεγάλη
ανταπόκριση της ελληνικής κουζίνας στο Τελ Αβίβ. Επίσης αγνοούσα εντελώς την
ύπαρξη τόσων Ελλήνων στην πόλη μου. Έχω γνωρίσει πάρα πολλούς Έλληνες από την
κοινότητα, οι οποίοι είναι από τους καλύτερους πελάτες μου και για μένα τα
κοπλιμέντα τους για το φαγητό είναι νομίζω και τα σημαντικότερα. Οι ντόπιοι
πάλι, φαίνεται πως είναι εξίσου ενθουσιασμένοι και αγκάλιασαν το εγχείρημα από
την πρώτη στιγμή. Δεν μπορώ να σας περιγράψω το πόσο ούζο καταναλώνεται κάθε
βράδυ. Απλά τρελαίνονται να πίνουν ούζο, να τρώνε σουβλάκια και γύρο. Μεγάλη
επιτυχία έχουν επίσης τα σαγανάκια με ελληνικά παραδοσιακά τυριά, η
σπανακόπιτα, το ελληνικό γιαούρτι, ο μουσακάς και οι μεζέδες. Ειλικρινά πάντως
το ούζο δεν προλαβαίνω να το σερβίρω"
Το εστιατόριο επιμελήθηκε αρχιτεκτονικά και διακοσμητικά ο φίλος του Ζviki Eshet, Dan Troim, που διατηρεί ένα από τα καλύτερα αρχιτεκτονικά γραφεία του Τελ Αβίβ. Mαζί αγόρασαν τα έπιπλα, τα διακοσμητικά και όλα τα μικροαντικείμενα που θα έδιναν την ελληνική αύρα στο εστιατόριο. Σχεδόν τα πάντα από μικρά μαγαζιά, παλαιοπωλεία και προμηθευτές στη Θεσσαλονίκη. Το όραμα ήταν κοινό από την αρχή. Απλό, ζεστό και φιλικό ελληνικό στέκι χωρίς υπερβολές και περιττές πολυτέλειες. Έπρεπε να θυμίζει τις εκατοντάδες παραδοσιακές ταβέρνες των νησιών και να συστήνει στους πελάτες την ελληνική ομορφιά και τη μεγαλειώδη κουζίνα της.
Το εστιατόριο επιμελήθηκε αρχιτεκτονικά και διακοσμητικά ο φίλος του Ζviki Eshet, Dan Troim, που διατηρεί ένα από τα καλύτερα αρχιτεκτονικά γραφεία του Τελ Αβίβ. Mαζί αγόρασαν τα έπιπλα, τα διακοσμητικά και όλα τα μικροαντικείμενα που θα έδιναν την ελληνική αύρα στο εστιατόριο. Σχεδόν τα πάντα από μικρά μαγαζιά, παλαιοπωλεία και προμηθευτές στη Θεσσαλονίκη. Το όραμα ήταν κοινό από την αρχή. Απλό, ζεστό και φιλικό ελληνικό στέκι χωρίς υπερβολές και περιττές πολυτέλειες. Έπρεπε να θυμίζει τις εκατοντάδες παραδοσιακές ταβέρνες των νησιών και να συστήνει στους πελάτες την ελληνική ομορφιά και τη μεγαλειώδη κουζίνα της.
"Είμαι
πολύ χαρούμενος που αυτό, αν και είναι το τρίτο μου εστιατόριο, ολοκληρώθηκε
όπως ακριβώς ήθελα. Κάθε βράδυ Ισραηλινοί και Έλληνες γλεντάνε μαζί,
τσουγκρίζουν τα ποτήρια τους και χορεύουν συρτάκια. Μόνο ελληνική μουσική
παίζουμε στο GRECO. Ένας καλός μου φίλος από τη χώρα σας με έχει προμηθεύσει με
υπέροχη παραδοσιακή και λαϊκή μουσική την οποία επίσης αγαπώ και έχει πολλά
κοινά στοιχεία με τη δική μας. Η ζωή εδώ είναι πολύ όμορφη τώρα. Είναι μια
ειρηνική περίοδος, ο ήλιος λάμπει, το φαγητό είναι υπέροχο και οι άνθρωποι
είναι χαμογελαστοί. Ελπίζω και εύχομαι να είστε όλοι οι Έλληνες έτσι κάθε μέρα."
lifo
lifo