Ροφήματα από βότανα: Πού ωφελούν και τι να προσέχετε
Παρακάτω ξεχωρίσαμε τα πιο ωφέλιμα για τον οργανισμό βότανα του εμπορίου, τα οποία αφού βραστούν, «δίνουν» απολαυστικά αφεψήματα, ιδανικά για τις κρύες μέρες του χειμώνα. Παράλληλα, η διατροφολόγος κ. Αλεξάνδρα Δαμβουνέλη σημειώνει ποια από αυτά θα πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο και ποιες ειδικές ομάδες θα πρέπει να προσέχουν ιδιαίτερα.
Πώς να ετοιμάζετε ένα αφέψημα από βότανα:
Βράζετε για περίπου 10 λεπτά το αρωματικό φυτό σε αναλογία 1 κουταλιά της σούπας ανά 3 φλυτζάνια νερό. Στη συνέχεια το αφήνετε στο δοχείο όπου το βράσατε για 15 λεπτά και μετά το σουρώνετε. Μπορείτε να το απολαύσετε με μία κουταλιά μέλι ή με λίγη ζάχαρη.
Ροφήματα από βότανα: Οφέλη και προφυλάξεις
Χαμομήλι: Είναι καταπραϋντικό, ηρεμιστικό και χωνευτικό. Χρειάζεται, όμως, προσοχή στην κατανάλωση από όσους παίρνουν αντιπηκτικά φάρμακα.
Θυμάρι: Είναι ενισχυτικό του αναπνευστικού συστήματος, όμως δεν ενδείκνυται για εγκύους.
Κόλιαντρος: Αποτελεί φυσικό τονωτικό του γαστρεντερικού συστήματος, ενώ είναι και χωνευτικό.
Λουίζα: Αποτελεί φυσικό αναλγητικό και ενισχυτικό του ουροποιητικού, του αναπνευστικού συστήματος και των αρθρώσεων. Ωστόσο, δε συστήνεται η υπερκατανάλωσή της γιατί μπορεί να δημιουργηθούν προβλήματα στα νεφρά.
Μαντζουράνα: Είναι φυσικό ενισχυτικό του αναπνευστικού, χωνευτικό, φυσικό αγχολυτικό, όμως χρειάζεται προσοχή στην κατανάλωσή της από διαβητικούς και υποτασικούς!
Βαλεριάνα: Αποτελεί φυσικό αγχολυτικό. Ωστόσο, δεν ενδείκνυται η χρήση της από εγκύους και παιδιά καθώς και από όσους απαιτείται να έχουν τεταμένη προσοχή στην εργασία τους. Επίσης, αν η χρήση της είναι παρατεταμένη μπορεί να προκαλέσει προβλήματα όπως ζαλάδες και γαστρικές διαταραχές.
Μελισσόχορτο: Αποτελεί φυσικό αγχολυτικό και υπνωτικό, τονωτικό του γαστρεντερικού συστήματος και εφιδρωτικό. Χρειάζεται, όμως, προσοχή από άτομα με προβλήματα του θυρεοειδούς.
Μολόχα: Μπορεί να λειτουργήσει «αντιφλογιστικά» σε φλεγμονές του αναπνευστικού και του γαστρεντερικού συστήματος. Πάντως, χρειάζεται να καταναλώνετε με προσοχή από διαβητικούς και από άτομα που παίρνουν φάρμακα με λίθιο.
Ρίγανη: Αποτελεί τονωτικό του αναπνευστικού, του γαστρεντερικού και του μυοσκελετικού συστήματος, ενώ θεωρείται και εμμηναγωγό βότανο. Καλό είναι, πάντως, να λαμβάνεται με μέτρο από εγκύους και υποτασικούς.
Τίλιο: Δρα ως τονωτικό του αναπνευστικού και του νευροφυτικού συστήματος, ως αντίδοτο σε φλεγμονές και ως παυσίπονο σε πονοκεφάλους. Προσοχή χρειάζεται από όσους παίρνουν φάρμακα με λίθιο ή διουρητικά.
Φασκόμηλο: Είναι αντιφλεγμονώδες, καταπραϋντικό του στομάχου και τονωτικό του νευρικού συστήματος. Ωστόσο, καλό είναι να αποφεύγεται από εγκύους και θηλάζουσες γιατί πιθανώς να μειώνει την παραγωγή γάλακτος.
Δίκταμο: Θεωρείται καταπραϋντικό στους πόνους του στομάχου και της κοιλιάς, είναι αποτελεσματικό αντιοξειδωτικό, ενώ έχει διαπιστωθεί ότι έχει αντιμικροβιακή δράση. Καλό είναι, πάντως, να μην καταναλώνεται από εγκύους.
Δεντρολίβανο: Είναι τονωτικό, αντικαταθλιπτικό, καταπραΰνει πονοκεφάλους και τυμπανισμούς, αλλά θα πρέπει να το προσέχουν οι υπερτασικοί γιατί έχει την ιδιότητα να ανεβάζει τη πίεση.
Δυόσμος και μέντα: Θεωρούνται ωφέλιμα κατά των πόνων του στομάχου και του κρυολογήματος, ή δε μέντα είναι και δροσιστική, όμως πρέπει να αποφεύγεται από όσους κάνουν ομοιοπαθητική.
Τσουκνίδα: Γνωστό διουρητικό, ωφέλιμο για άτομα που έχουν σάκχαρο και υψηλό ουρικό οξύ, όμως δεν ενδείκνυται για εγκύους και θηλάζουσες, για άτομα με υπέρταση, διαβήτη και με προβλήματα στα νεφρά.
mama365