Οδηγούν στο εδώλιο τα 15μελή για καταλήψεις του 2011 και του 2012


Μήνας δικών ο Απρίλιος, με κατηγορούμενους δεκάδες μαθητές λυκείων που κατηγορούνται για συμμετοχή σε καταλήψεις σχολικών κτηρίων τις χρονιές 2011 και 2012. Συγκεκριμένα, οκτώ μαθητές από τη Νέα Ιωνία Βόλου και δεκατρείς μαθητές από Κόρινθο και Λουτράκι θα δικαστούν καθώς ενεργοποιήθηκε νόμος του 2000 που προβλέπει την ποινική δίωξη, «όποιον παρεμποδίζει ή διακόπτει την ομαλή λειτουργία των δημόσιων σχολείων».
Στο εδώλιο του κατηγορουμένου οδηγούνται στις 10 Απριλίου οκτώ μαθητές - μέλη του 15μελούς μαθητικού συμβουλίου του 1ου Γενικού Λυκείου Ν. Ιωνίας Βόλου. Οι γονείς τους κλήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες από το αστυνομικό τμήμα Ν. Ιωνίας να παραλάβουν κλητήριο θέσπισμα, βάσει του οποίου τα παιδιά τους θα καθίσουν στο εδώλιο του Μονομελούς Δικαστηρίου Ανηλίκων Βόλου, κατηγορούμενοι ως υπαίτιοι για τη διακοπή της ομαλής λειτουργίας των δημόσιων σχολείων. Τις ίδιες κατηγορίες θα αντιμετωπίσουν και δεκατρείς μαθητές του ΕΠΑΛ Λουτρακίου, που θα δικαστούν στις 14 Απριλίου στο Πρωτοδικείο Κορίνθου αντιμετωπίζοντας τις ίδιες κατηγορίες.
Κατηγορούνται όσοι... ψήφισαν υπέρ της κατάληψης
Στην περίπτωση του Βόλου η υπόθεση αφορά τις μαθητικές καταλήψεις του προηγούμενου σχολικού έτους και συγκεκριμένα του Οκτωβρίου του 2012. Τότε, το 1ο Γυμνάσιο Ν. Ιωνίας είχε βρεθεί σε πολυήμερη κατάληψη από μαθητές που διεκδικούσαν την ικανοποίηση αιτημάτων τους. Στο εδώλιο θα καθίσουν οκτώ μαθητές του 15μελούς μαθητικού συμβουλίου, η πλειονότητα των οποίων σήμερα είναι απόφοιτοι και οι οποίοι φέρονται να είναι εκείνοι που ψήφισαν υπέρ της κατάληψης, με αποτέλεσμα να χάνονται ώρες μαθημάτων, αφού τα στοιχεία των μαθητών δόθηκαν στις αρχές από τη διεύθυνση του σχολείου που αντιδρούσε στις κινητοποιήσεις. Ως μάρτυρες έχουν κληθεί να καταθέσουν τόσο η διευθύντρια της σχολικής μονάδας, εκπρόσωπος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων αλλά και τρεις μαθητές. Στο πλευρό μαθητών και των γονιών τους θα βρίσκεται η ΕΛΜΕ Μαγνησίας. «Έχουμε τονίσει και στο παρελθόν ότι οι καταλήψεις αποτελούν πρόβλημα της σχολικής κοινότητας, που μπορεί να λυθεί και χωρίς τη διαμεσολάβηση τρίτων. Σεβόμαστε το ρόλο των εισαγγελικών και αστυνομικών αρχών, είμαστε όμως αντίθετοι στη δίωξη μαθητών που έχουν το ελαφρυντικό του νεανικού αυθορμητισμού», δηλώνει ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Μαγνησίας, Σ. Σαβελίδης.
Ήταν η εποχή που στα σχολεία βασίλευαν οι φωτοτυπίες...
Αντιμέτωποι με ποινή φυλάκισης που μπορεί να φτάσει και τους έξι μήνες θα βρεθούν και οι μαθητές που κατηγορούνται για την κατάληψη του ΕΠΑΛ Λουτρακίου τον Δεκέμβριο του 2011. Ο 20χρονος σήμερα Α.Ζ., συμμετείχε στην κατάληψη μαζί με δεκάδες ακόμη συμμαθητές του. Ήταν η εποχή που στα λύκεια της χώρας βασίλευαν οι φωτοτυπίες και χιλιάδες μαθητές αντιδρούσαν δυναμικά για τις τραγικές ελλείψεις της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. «Το σχολείο ήταν υπό διάλυση και αποφασίσαμε να αντιδράσουμε διεκδικώντας το αυτονόητο» λέει σήμερα ο Α.Ζ. που το 2011 ήταν στην ομάδα περιφρούρησης της κατάληψης. Τρία χρόνια μετά θα καθίσει στο εδώλιο του κατηγορουμένου αντιμετωπίζοντας βαρύτατες κατηγορίες για παρεμπόδιση λειτουργίας του λυκείου.
«Πριν από περίπου έναν χρόνο μας είχαν καλέσει στην αστυνομία της Κορίνθου για κάποιες διευκρινήσεις» λέει η μητέρα του Α.Ζ. «Δεν μας έδωσαν να καταλάβουμε πως κάτι ύποπτο συμβαίνει με τα παιδιά αφού στο σχολείο κατά τη διάρκεια της κατάληψης δεν είχε γίνει η παραμικρή φθορά». Και όντως, στο κατηγορητήριο δεν γίνεται η παραμικρή αναφορά σε φθορές που τυχόν προκάλεσαν οι καταληψίες μαθητές στο κτήριο του σχολείου, όπου και γίνεται ξεκάθαρο πως διώκονται και μόνο για το κλείσιμο του σχολείου.

Πηγή: Η ΑΥΓΗ, 22/2/2014, ρεπορτάζ του Πέτρου Κατσάκου.


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!