Θεσσαλονίκη - Γιουσουρουμ: Μαλλιά κουβάρια δήμος και έμποροι ελέω γιουσουρούμ

Της Βαρβάρας Ζούκα
Νέο κύκλο σφοδρής αντιπαράθεσης μεταξύ δήμου Θεσσαλονίκης και εμπορικού κόσμου ανοίγει η απόφαση για τη λειτουργία μία Κυριακή κάθε μήνα υπαίθριας αγοράς, του λεγόμενου γιουσουρούμ, στη δυτική πλευρά της πόλης.
Την επίμαχη απόφαση έλαβε στην τελευταία συνεδρίασή της η επιτροπή ποιότητας ζωής του δήμου Θεσσαλονίκης εν μέσω έντονων αντιδράσεων εκ μέρους των εκπροσώπων των εμπόρων. “Η επιτροπή ποιότητας ζωής έδωσε κατ’ αρχήν την έγκρισή της για την ίδρυση και τη λειτουργία υπαίθριας αγοράς μία Κυριακή κάθε μήνα κατά τα αυστηρά πρότυπα, βάσει των οποίων λειτουργούν και οι αντίστοιχες ευρωπαϊκές αγορές”, ανέφερε σχετικά ο πρόεδρος της αρμόδιας επιτροπής, αντιδήμαρχος Ανακύκλωσης και Καθαριότητας Θανάσης Παππάς.
Το λεγόμενο γιουσουρούμ αναμένεται να λειτουργήσει στην οδό Νικηφόρου Ουρανού από την Ομοσπονδία ROM “Μέγας Αλέξανδρος”. Σύμφωνα με τον κ. Παππά οι λεπτομέρειες που αφορούν το καθεστώς λειτουργίας της συγκεκριμένης αγοράς θα καθοριστούν έπειτα από σχετική αίτηση που θα υποβάλει η Ομοσπονδία των ROM προς τη διεύθυνση Εξυπηρέτησης Επιχειρηματία του δήμου Θεσσαλονίκης.
“Προφανώς και δεν τίθεται ζήτημα ανταγωνισμού σε σχέση με τα εμπορικά καταστήματα του κέντρου της πόλης. Πρόκειται για μία υπαίθρια αγορά, όπου θα πωλούνται φθηνά προϊόντα, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες ανθρώπων που προέρχονται από χαμηλά εισοδηματικά στρώματα”, υποστήριξε ο πρόεδρος της επιτροπής ποιότητας ζωής. Το επιχείρημα αυτό ωστόσο κάθε άλλο παρά καθησύχασε τους εμπόρους, που έκαναν λόγο για “ευθύ χτύπημα στην αγορά”.

ΜΕΤΩΠΟ ΤΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ
Οι εκπρόσωποι του εμπορικού κόσμου της πόλης για το θέμα αυτό συγκροτούν μέτωπο κατά του δήμου Θεσσαλονίκης και εμφανίζονται αποφασισμένοι να προχωρήσουν ακόμη και σε προσφυγές, ώστε να ανατρέψουν την επίμαχη απόφαση.
“Κληθήκαμε στην επιτροπή ποιότητας ζωής, για να καταθέσουμε τις απόψεις μας για το επίμαχο θέμα, όταν η απόφαση για τη λειτουργία του γιουσουρούμ ήταν επί της ουσίας προειλημμένη”, ήταν το καυστικό σχόλιο του αντιπροέδρου του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Παντελή Φιλιππίδη, ο οποίος σημείωσε πως, “παρότι παρουσιάστηκε σωρεία επιχειρημάτων, γιατί το γιουσουρούμ δεν πρέπει να λειτουργήσει, από πλευράς δήμου συναντήσαμε κλειστές πόρτες”.
Οι εκπρόσωποι του εμπορικού συλλόγου αλλά και των επιμελητηρίων σκοπεύουν να ασκήσουν προσφυγές σε πρώτη φάση στην αποκεντρωμένη διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης, ενώ αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο να φτάσουν μέχρι και στην ελληνική δικαιοσύνη.
“Πρέπει να μας ξεκαθαρίσουν με ποιες άδειες ακριβώς θα λειτουργήσει η συγκεκριμένη αγορά. Διότι στην πραγματικότητα δεν υπάρχει κανένας νόμιμος τρόπος για την ανάπτυξή της”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Φιλιππίδης. Όπως πρόσθεσε ο ίδιος, “σε αυτή τη φάση τηρούμε στάση αναμονής, για να δούμε τι ακριβώς θα θεσμοθετήσει ο δήμος Θεσσαλονίκης και ποια θα είναι η σχετική γνωμοδότηση της νομικής υπηρεσίας του. Σε κάθε περίπτωση το συγκεκριμένο ζήτημα θα το αντιμετωπίσουμε όλοι μαζί, εμπορικός σύλλογος και επιμελητήρια”.

ΕΣΤΙΑ ΠΑΡΑΕΜΠΟΡΙΟΥ
“Ο δήμος Θεσσαλονίκης πρέπει να μας ξεκαθαρίσει εάν επιθυμεί να δημιουργήσει με άμεση δική του ευθύνη εστίες παραεμπορίου. Είναι αδιανόητο, όταν τα καταστήματα στο κέντρο της πόλης κλείνουν το ένα μετά το άλλο, να λαμβάνονται αποφάσεις για τη λειτουργία κυριακάτικων υπαίθριων αγορών”, επισήμανε από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης Χρήστος Νικολόπουλος.
Όπως σημείωσε ο ίδιος, η λειτουργία υπαίθριας αγοράς την Κυριακή, οπότε τα εμπορικά καταστήματα είναι κλειστά, δημιουργεί συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού. Ο κ. Νικολόπουλος εξάλλου αμφισβήτησε και την ορθότητα της διαδικασίας που ακολουθήθηκε από πλευράς δήμου Θεσσαλονίκης, ώστε να δοθεί το πράσινο φως για την ίδρυση της επίμαχης αγοράς.
“Υπάρχει ένας θεσμός που λέγεται επιτροπή διαβούλευσης, όπου καλούνται να καταθέσουν τις απόψεις τους όλοι οι εμπλεκόμενοι, ο δήμος, οι κάτοικοι, οι φορείς, οι σύλλογοι και αυτοί που επιθυμούν να αναπτύξουν τη νέα δραστηριότητα. Δυστυχώς όμως ο δήμος Θεσσαλονίκης επιμένει να μην ενεργοποιεί το θεσμό αυτό. Φοβάμαι ότι, έτσι όπως εξελίσσεται η υπόθεση, η επιτροπή ποιότητας ζωής γίνεται ένα ‘πλυντήριο’”, σχολίασε καυστικά ο κ. Νικολόπουλος, προσθέτοντας ότι τα επόμενα βήματα από πλευράς Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης θα καθοριστούν σε συνεδρίαση την Τετάρτη.

ΣΤΡΑΓΓΑΛΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε στις δηλώσεις του και ο α’ αντιπρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης Μανόλης Βλαχογιάννης, ο οποίος έκανε λόγο για στραγγαλισμό της αγοράς.
“Στην επιτροπή ποιότητας ζωής εκφράσαμε τη ρητή και κατηγορηματική αντίθεσή μας σε ό,τι αφορά τη λειτουργία κυριακάτικης υπαίθριας αγοράς. Βεβαίως αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που το ΕΒΕΘ καταθέτει την αρνητική γνώμη του. Ήδη από το περασμένο καλοκαίρι υπάρχει ένας φάκελος σχετικών επιστολών, που αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βλαχογιάννης, προσθέτοντας κι αυτός ότι για το θέμα δεν έγινε διαβούλευση επί της ουσίας.

ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΞΕΝΟΔΟΧΟΙ
Η επικείμενη λειτουργία κυριακάτικης υπαίθριας αγοράς στη Νικηφόρου Ουρανού έχει προκαλέσει αντιδράσεις και από τους εκπροσώπους μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων που έχουν αναπτυχθεί στην ευρύτερη περιοχή. Όπως ανέφεραν οι εκπρόσωποι των ξενοδόχων κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της επιτροπής ποιότητας ζωής, το γιουσουρούμ θα έχει ως αποτέλεσμα να υποβαθμιστεί και να επιβαρυνθεί η συγκεκριμένη περιοχή της δυτικής Θεσσαλονίκης.
Οι αντιδράσεις του εμπορικού κόσμου είχαν γίνει γνωστές ήδη από τον περασμένο Δεκέμβριο, όταν ο δήμος Θεσσαλονίκης αποφάσισε να επιτρέψει την πιλοτική λειτουργία του λεγόμενου γιουσουρούμ μία Κυριακή πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων.
Παρά τη θύελλα των αντιδράσεων ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης είχε επιμείνει στην απόφαση αυτή, με το επιχείρημα ότι “ο μόνος τρόπος να καταπολεμήσεις το παραεμπόριο είναι να το νομιμοποιήσεις και να το βάλεις σε κανόνες λειτουργίας”. Εξάλλου από τον περασμένο Δεκέμβριο ο Γιάννης Μπουτάρης είχε καταστήσει σαφές ότι μετά την πιλοτική λειτουργία της κυριακάτικης υπαίθριας αγοράς ο δήμος Θεσσαλονίκης θα προχωρούσε στη θεσμοθέτησή της, ώστε να λειτουργεί σε σταθερή βάση.

ΟΙ ΠΑΡΑΤΑΞΕΙΣ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ
Διχασμένη για το θέμα της λειτουργίας κυριακάτικης υπαίθριας αγοράς σε μόνιμη βάση εμφανίστηκε η παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης, καθώς οι δύο εκπρόσωποί της που ήταν παρόντες στη συνεδρίαση της επιτροπής ποιότητας ζωής τήρησαν διαφορετική στάση. Συγκεκριμένα ο Γιώργος Ασπασίδης τάχθηκε υπέρ της λειτουργίας της αγοράς, ενώ ο Ερωτόκριτος Θεοτοκάτος ψήφισε λευκό.
Ανάλογη στάση με αυτή του Ερωτόκριτου Θεοτοκάτου τήρησε και ο επικεφαλής της παράταξης “Εξουσία Πολιτών” Μάκης Στεργίου. Δικαιολογώντας τη λευκή του ψήφο, σημείωσε ότι “βρισκόμαστε ανάμεσα σε συγκρουόμενα συμφέροντα φορέων, που ο καθένας από την πλευρά του έχει δίκιο. Εμείς δεν μπορούμε να γίνουμε κριτές”.
Αναφανδόν υπέρ της λειτουργίας της κυριακάτικης υπαίθριας αγοράς τάσσεται ο επικεφαλής της παράταξης “Θεσσαλονίκη - Ανοιχτή Πόλη” Τριαντάφυλλος Μηταφίδης. Ο ίδιος θεωρεί αδικαιολόγητες τις αντιδράσεις των εμπόρων, υποστηρίζοντας ότι δεν θίγονται από τη λειτουργία της συγκεκριμένης αγοράς, για την οποία μάλιστα επισήμανε ότι έχει και έναν χαρακτήρα φολκλόρ, με αποτέλεσμα να μπορεί να εξελιχθεί σε πόλη έλξης επισκεπτών. Ο κ. Μηταφίδης εξάλλου σημείωσε ότι και στο πιλοτικό στάδιό της τον περασμένο Δεκέμβριο η αγορά λειτούργησε με υποδειγματικό τρόπο.
“Οι αγορές πρέπει να γίνονται με συγκεκριμένους κανόνες και όχι για την εξυπηρέτηση μικρόπνοων προεκλογικών στόχων”, σχολίασε από την πλευρά του ο επικεφαλής της παράταξης “Ενεργοί Πολίτες - Οικολογία στην Πράξη” Χρήστος Μάτης.




ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!