Σε κρίσιμη κατάσταση ο 69χρονος στον οποίο εντοπίστηκε ο κορονοιός MERS - Δεν εντοπίστηκε ακόμη ο οδηγός ταξί που τον μετέφερε απο το αεροδρόμιο
- Αρνητικές οι πρώτες εξετάσεις που έγιναν στη σύζυγο του 69χρονου ασθενή
- Παραμένει όμως σε καραντίνα κι εκείνη και όσοι κάθονταν κοντά του στην πτήση από τη Σαουδική Αραβία προς την Ελλάδα
- Συναγερμός για τον εντοπισμό του οδηγού ταξί που τον μετέφερε στις 17 Απριλίου στην Αμφιάλη από το αεροδρόμιο
- Τον αναζητούν για να εξεταστεί μήπως έχει μολυνθεί
- Ακόμη δυο νεκροί στη Τζέντα, έφτασε τους 76 ο αριθμός των νεκρών από τον κορονοΐο MERS
Δεν έχει εντοπιστεί ακόμη ο οδηγός του ταξί που μετέφερε τον
69χρονος άνδρα που νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση ως φορέας του
κορονοϊού. Το ΚΕΕΛΠΝΟ αναζητά τον οδηγό του ταξί που μετέφερε τον φορέα από το αεροδρόμιο στην Αμφιάλη στις 17 Απριλίου, προκειμένου να γίνουν και σε εκείνον εξετάσεις ώστε να διαπιστωθεί αν κι εκείνος έχει νοσήσει.
Ο ιός πιστεύεται πως προέρχεται από τη Σαουδική Αραβία και μεταφέρθηκε από τις καμύλες στον άνθρωπο
Ο 69χρονος άνδρας, που ζούσε και εργαζόταν μόνιμα στη Σαουδική Αραβία,
νοσηλεύεται σε ειδική μονάδα αρνητικής πίεσης. Οι γιατροί χαρακτηρίζουν
την κατάσταση της υγείας του κρίσιμη.Του χορηγούνται φάρμακα για να αντιμετωπίσουν τα συμπτώματα και τις επόμενες μέρες ίσως του χορηγηθούν πειραματικά φάρμακα που, σύμφωνα με το Mega, σήμερα προμηθεύτηκε η Ελλάδα.
Ο συγκεκριμένος τύπος κορονοϊού είναι ένας καινούργιος ιός και δεν υπάρχουν φάρμακα για να αντιμετωπιστεί
Σε καραντίνα έχουν μπει όσοι συνταξίδευσαν με τον 69χρονο ασθενή και
ήταν σε κοντινές θέσεις με εκείνον στην πτήση από τη Σαουδική Αραβία
προς την Αθήνα. Το ίδιο συμβαίνει και με τη σύζυγό του. Οι εξετάσεις που της έγιναν βγήκαν αρνητικές, αλλά αναμένεται να γίνει και δειγματοληπτικός έλεγχος στο αίμα της.
Ακόμα δυο νεκροί στη Τζέντα
Δύο μετανάστες οι οποίοι είχαν προσβληθεί από τον κορονοϊό ο οποίος προκαλεί το αναπνευστικό σύνδρομο της Μέσης Ανατολής (MERS) πέθαναν στη Τζέντα ενώ παράλληλα διαγνώστηκαν ακόμη πέντε κρούσματα.
Οι νέοι θάνατοι αύξησαν σε 76 τον απολογισμό των θυμάτων του κορονοϊού στη Σαουδική Αραβία, τη χώρα που έχει πληγεί περισσότερο από το MERS σε παγκόσμιο επίπεδο, με 231 κρούσματα, σύμφωνα με τις σαουδαραβικές αρχές.
Οι δύο μετανάστες που απεβίωσαν ήταν 64 και 44 ετών, ανέφερε το υπουργείο χωρίς να προσδιορίσει τις εθνικότητές τους.
Ανάμεσα στα πέντε νέα κρούσματα τα οποία διαγνώστηκαν στη Τζέντα τα δύο είναι δύο ξένοι γιατροί ηλικίας 54 ετών, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Τα πρώτα κρούσματα MERS είχαν καταγραφεί στο ανατολικό τμήμα της Σαουδικής Αραβίας, αλλά το τελευταίο διάστημα έχουν πολλαπλασιαστεί στη Τζέντα, στο δυτικό τμήμα της χώρας.
Στον τελευταίο του απολογισμό, ο οποίος δόθηκε στη δημοσιότητα την Πέμπτη, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανέφερε ότι έχει ενημερωθεί για συνολικά 243 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης παγκοσμίως, τα 93 εκ των οποίων ήταν μοιραία.
Ο κορονοϊός MERS θεωρείται ότι ανήκει στην οικογένεια του ιού που ευθύνεται για το Οξύ και Σοβαρό Σύνδρομο του Αναπνευστικού συστήματος (SARS), που είχε εμφανιστεί για πρώτη φορά στην Ασία και προσέβαλε 8.273 ανθρώπους σε διεθνές επίπεδο εκ των οποίων απεβίωσαν περίπου 800 (≈9%).
Τι είναι ο φοβερός «κορονοϊός», ποια η προέλευσή του και γιατί μας ανησυχεί τόσο
Οι ιοί της ομάδας corona ονομάζονται έτσι επειδή κατά την παρατήρησή τους στο μικροσκόπιο διακρίνεται στην περιφέρειά τους μια φωτεινή άλως που τους κάνει να μοιάζουν με ...εστεμμένους. Συνήθως προκαλούν ήπιας ή μέτριας βαρύτητας λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού στον άνθρωπο, ενώ στα ζώα μπορούν να προσβάλλουν και άλλα συστήματα.Με βάση τα μορφολογικά του χαρακτηριστικά, ο ιός που προκαλεί το ΣΟΑΣ ανήκει στην παραπάνω ομάδα. Το γενετικό του υλικό είναι ελαφρά τροποποιημένο σε σχέση με τους υπόλοιπους, έχει δηλαδή προέλθει από κάποια μετάλλαξη.
Μεταλλάξεις συμβαίνουν καθημερινά στο γενετικό υλικό όλων των ειδών υπό την επίδραση διαφόρων παραγόντων όπως η ακτινοβολία, χημικές ουσίες, κ.ά. Το αποτέλεσμά τους δεν είναι δεδομένο. Μπορούν, δηλαδή, να οδηγήσουν στη δημιουργία περισσότερο ή λιγότερο ανθεκτικών οργανισμών αλλά είναι δυνατό να μην έχουν και καμία σημασία.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση, το προϊόν της μετάλλαξης προκαλεί μια πολύ σοβαρότερη νόσο σε σχέση με τους προγόνους του. Πολλοί ερευνητές, μάλιστα, ισχυρίζονται ότι ο ιός συνεχίζει να μεταλλάσσεται και αυτό καθιστά ακόμη πιο δύσκολη την αντιμετώπισή του. Κατ άλλους, το DNA του ιού παραμένει κατά βάση το ίδιο.
Όσον αφορά την πιθανή προέλευσή του, κάποιοι δείχνουν τα πτηνά, όμως αυτό δεν είναι εύκολο ν αποδειχθεί. Το σίγουρο είναι ότι η επιδημία πρωτοεμφανίστηκε στην επαρχία Γκουαγκντόνγκ της Κίνας τον περασμένο Νοέμβριο.
Πέρα από τη θνησιμότητα της άτυπης πνευμονίας από το συγκεκριμένο ιό, η οποία φαίνεται ν αγγίζει το 5%, και την άγνοια για τον ακριβή τρόπο μετάδοσης, ανησυχία προκαλεί στους επιστημονικούς κύκλους και η αδυναμία εύρεσης μιας διαγνωστικής δοκιμασίας γρήγορης και αξιόπιστης η οποία θα μπορούσε να πιστοποιήσει αν κάποιος έχει προσβληθεί από τον ιό ή όχι.
Ακόμη, προβληματίζει το γεγονός ότι τα ήδη υπάρχοντα αντι-ιϊκά σκευάσματα αποδεικνύονται ανίσχυρα εναντίον του, ενώ από τα κλασικά αντιβιοτικά δεν θα περιμέναμε ούτως ή άλλως κάτι τέτοιο αφού προορίζονται για την αντιμετώπιση μικροβιακών λοιμώξεων.
πηγή news.in.gr και newit