Ερώτηση βουλευτών της ΔΗΜ.ΑΡ. για τις διαθεσιμότητες στο χώρο της υγείας


Δελτίο τύπου – 14 Απριλίου 2014
Ερώτηση βουλευτών της ΔΗΜ.ΑΡ. για τις διαθεσιμότητες στο χώρο της υγείας
Ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας σχετικά με τα προβλήματα και την ταλαιπωρία που έχουν δημιουργήσει οι επανειλημμένες διαθεσιμότητες προσωπικού στον ευαίσθητο χώρο της υγείας αλλά και την απουσία λήψης επαρκών μεταβατικών μέτρων από το Υπουργείο Υγείας κατέθεσαν οι βουλευτές της ΔΗΜ.ΑΡ. Κατερίνα Μάρκου (Β’ Θεσσαλονίκης) και Ασημίνα Ξηροτύρη – Αικατερινάρη (Α’ Θεσσαλονίκης).
Όπως αναφέρουν στην ερώτησή τους, παρά την αδιαπραγμάτευτη ανάγκη για απρόσκοπτη και αποτελεσματική λειτουργία του δημοσίου συστήματος υγείας, ιδίως στις παρούσες συνθήκες κρίσης και μείωσης των εισοδημάτων, ο χώρος της υγείας αντιμετωπίζεται περίπου ως «απόθεμα» διαθεσίμων για να καλυφθούν αυθαίρετοι αριθμητικοί στόχοι, υπό την πίεση των δανειστών.
Ενδεικτικά, αναφέρουν τα προβλήματα που δημιουργούνται από: 1) τη διαθεσιμότητα των οδηγών των νοσοκομείων, οι οποίοι δεν απασχολούνται μόνο στις μεταφορές ασθενών αλλά και στη λειτουργία των κινητών μονάδων, την αιμοδοσία, τη μεταφορά προσωπικού και υλικών αλλά και τις δευτερογενείς διακομιδές, 2) τη θέση σε διαθεσιμότητα για δεύτερη φορά σε έξι μήνες των γιατρών των πρώην μονάδων υγείας του ΙΚΑ, με αποτέλεσμα αρκετά νοσοκομεία στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη να κλείσουν κλινικές και να μεταφέρουν ασθενείς σε άλλες μονάδες και 3) τα λειτουργικά κενά που έχουν δημιουργηθεί στο ΠΕΔΥ στη Θεσσαλονίκη (σύμφωνα με δελτίο τύπου του ΙΣΘ της 21/3/2014, από τους 390 γιατρούς κρίσιμων  ειδικοτήτων που υπηρετούσαν στον ΕΟΠΥΥ, όπως καρδιολόγοι, ορθοπεδικοί, ουρολόγοι κ.α., έχουν αποχωρήσει 266).
Ιδιαίτερη αναφορά κάνουν στη Μονάδα Μεσογειακής Αναιμίας και Δρεπανοκυτταρικής Νόσου του Ιπποκρατείου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, όπου παρακολουθούνται περίπου 300 θαλασσαιμικοί και κάθε μέρα υποβάλλονται σε μετάγγιση 25 θαλασσαιμικοί. Αποτέλεσμα των διαθεσιμοτήτων, όπως καταγγέλλει ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων Παιδιών και Πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία Θεσσαλονίκης, κ. Βασίλης Δήμος, είναι οι μεταγγίσεις αίματος να γίνονται χωρίς την παρουσία γιατρού, γεγονός που ενέχει πιθανούς κινδύνους και προκαλεί ανασφάλεια στους ασθενείς.
Από τα παραπάνω, είναι πλέον προφανές ότι μία διαδικασία που ξεκίνησε με στόχο την ορθολογική κατανομή του προσωπικού του συστήματος υγείας ώστε να διασφαλίζεται η αποτελεσματικότητα και η πλήρης κάλυψη του πληθυσμού έχει πλέον εξελιχθεί σε μέθοδο διευκόλυνσης του Υπουργείου, ώστε να προβαίνει σε μαζικές αλλαγές εργασιακών σχέσεων και αυθαίρετες καταργήσεις ολόκληρων κλάδων εργαζομένων, καταστρατηγώντας πλήρως τη μεταρρυθμιστική φιλοσοφία της διαδικασίας.
Ρωτούν τον Υπουργό σε ποιες ενέργειες έχει προβεί για την αδιάλειπτη και συνεχή λειτουργία του δημοσίου συστήματος υγείας κατά τη διάρκεια των διαθεσιμοτήτων του προσωπικού, ποια πρόσθετα μέτρα θα λάβει για την άμεση κάλυψη των λειτουργικών κενών που έχουν δημιουργηθεί και θα δημιουργηθούν από τις αποχωρήσεις του ιατρικού προσωπικού στο ΠΕΔΥ και στα νοσοκομεία αλλά και αν θα αποζημιωθούν οι ασφαλισμένοι για τυχόν έξοδα στα οποία θα υποβληθούν. Τέλος, ζητούν να μάθουν για ποιο λόγο το Υπουργείο Υγείας επιμένει στη διαδικασία της οριζόντιας διαθεσιμότητας ολόκληρων κατηγοριών ειδικά στον ευαίσθητο χώρο της υγείας, επιφέροντας αναστάτωση και ταλαιπωρία στο προσωπικό και τους ασθενείς.


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!