ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ για ασφαλές πασχαλινό τραπέζι - ΤΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΕΤΕ σε αβγά, αρνιά
Οι ετοιμασίες για το πατροπαράδοτο πασχαλινό τραπέζι είναι σε εξέλιξη και θα πρέπει να είμαστε όλοι ιδιαίτερα προσεκτικοί ώστε να αποφύγουμε τις κάθε λογής «παγίδες» που μπορεί να έχουν δυσάρεστες επιπτώσεις στην υγεία μας.
Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος οι έλεγχοι στην αγορά των τροφίμων έχουν ενταθεί, ωστόσο και εμείς -ως καταναλωτές- δεν πρέπει να εφησυχάσουμε, αλλά να συμβάλλουμε στον εντοπισμό των κακής ποιότητας τροφίμων.
Πασχαλινά αβγά
Η τήρηση του εθίμου των πασχαλινών αβγών πρέπει να γίνεται με ορισμένο τρόπο, ώστε αυτά να είναι ασφαλή για τον οργανισμό μας. Η καταλληλότητα των αβγών συνδέεται με ορισμένα μορφολογικά χαρακτηριστικά, όπως η έλλειψη αίματος ή ακαθαρσιών ή ραγίσματος στο τσόφλι. Επίσης, στη συσκευασία πρέπει να αναγράφονται η ημερομηνία λήξης, η ημερομηνία συσκευασίας ή της ωοσκόπησης, καθώς και οι ενδείξεις της κατηγορίας (Α, Β, Γ) και του βάρους.
Η διάθεση αβγών εκτός συσκευασίας επιτρέπεται υπό την προϋπόθεση ότι στα παραστατικά πώλησης αναγράφονται η ημερομηνία και η ένδειξη ωοσκόπησης. Τα αβγά πρέπει να είναι ωοσκοπημένα με κέλυφος καθαρό, χωρίς κηλίδες αίματος.
Συμβουλές για ασφαλή πασχαλινά αβγά
- Τα αβγά δεν πρέπει να πλένονται όταν πρόκειται να διατηρηθούν στο ψυγείο, γιατί έτσι αφαιρείται το εξωτερικό υμενίδιό τους και επιταχύνεται η αλλοίωσή τους.
- Ένα βρασμένο αβγό είναι φρέσκο όταν δεν κουνιέται ο κρόκος, δεν αποχωρίζεται εύκολα από το κέλυφός του, είναι λευκό και ο κρόκος κατέχει σε αυτό κεντρική θέση.
- Στο νερό το φρέσκο αβγό βυθίζεται, ενώ το μπαγιάτικο επιπλέει.
- Τα αβγά πρέπει να μείνουν εκτός ψυγείου για 24 ώρες πριν από τη βαφή.
- Οι βαφές πρέπει να είναι εγκεκριμένες και ασφαλείς, σύμφωνα με σχετική διάταξη του Κώδικα Τροφίμων και Ποτών.
- Τα βαμμένα αβγά που έχουν ραγίσει είναι ακατάλληλα για κατανάλωση. Αν πρόκειται να καταναλωθούν, πρέπει να αφαιρεθεί το τμήμα που έχει εμποτιστεί από τη βαφή.
Η αγορά του πασχαλινού αρνιού μπορεί να φαίνεται εύκολη υπόθεση, αλλά δεν είναι. Οι παγίδες είναι πολλές και περιμένουν τους απρόσεκτους καταναλωτές.
Τα αμνοερίφια που καταναλώνονται την Κυριακή του Πάσχα είναι εγχώριας παραγωγής (φέρουν τη χαρακτηριστική σφραγίδα μπλε χρώματος) ή εισαγωγής (σφραγίδα πράσινου χρώματος), τα οποία εισάγονται από χώρες που αποδεδειγμένα δεν έχουν παρουσιάσει πρόβλημα αφθώδους πυρετού. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει λάβει μέτρα για την προστασία των καταναλωτών, αλλά και των αμνοεριφίων που διακινούνται. Τα μέτρα αυτά αφορούν την απαγόρευση της κατανάλωσης όχι του κρέατος, αλλά ορισμένων μόνο τμημάτων των σφαγίων.
Επομένως, πρέπει να γνωρίζετε ότι για τα ηλικίας κάτω των 12 μηνών νωπά αιγοπρόβατα που διατίθενται στην ελληνική αγορά, απαγορεύεται η κατανάλωση της σπλήνας, η οποία πρέπει να έχει αφαιρεθεί στο σφαγείο και όχι να πωλείται μαζί με τη συκωταριά. Αν και επιτρέπεται η πώληση των υπόλοιπων τμημάτων των σπλάχνων, θα πρέπει να προσέχετε ιδιαίτερα την ποιότητα των εντέρων και των πνευμόνων.
Στις συσκευασμένες συκωταριές πρέπει να αναζητείτε πάντα τη σφραγίδα καταλληλότητας, όπου αναγράφεται η προέλευσή τους από εγκεκριμένη εγκατάσταση. Το ίδιο ισχύει και για τα συσκευασμένα κεφαλάκια.
Επομένως, για μια ασφαλή αγορά κρεατικών, καλό θα ήταν να προτιμήσετε και φέτος σταθερά και επώνυμα σημεία πώλησης.
Χρήσιμες συμβουλές για την ασφαλή αγορά αμνοεριφίων και πουλερικών
- Προσοχή στην υγιεινή του καταστήματος. Είναι σημαντικό το νωπό κρέας να μην είναι εκτιθέμενο στα γνωστά τσιγκέλια.
- Τα αρνάκια γάλακτος πρέπει να έχουν ροζ χρώμα, τα κόκαλά τους να είναι λεπτά και το λίπος άσπρου χρώματος.
- Το κατσικάκι γάλακτος να έχει σκούρο και σφικτό κρέας, καθώς και λιγότερο λίπος συγκριτικά με του αρνιού.
- Το φρέσκο αρνί έχει μυρωδιά ευχάριστη και η σάρκα του πρέπει να είναι σφιχτή και ελαφρώς υγρή. Το χρώμα του πρέπει να είναι ζωηρό. Όταν έχει θαμπό χρώμα και σκληρό κρέας με εκχυμώσεις, πιθανόν το ζώο ήταν άρρωστο.
- Το λίπος του αρνιού είναι διπλάσιο από αυτό του μοσχαριού και επομένως πλούσιο σε χοληστερόλη. Γι' αυτόν το λόγο, καλό είναι να καταναλώνεται με μέτρο. Αντιθέτως, το κρέας του είναι πηγή βιταμινών (Β6 και Β12), απαραίτητων για το νευρικό σύστημα και το δέρμα. Το συκώτι και οι νεφροί περιέχουν βιταμίνη Α.
- Η έλλειψη σφραγίδας στα προς πώληση κρέατα πρέπει να κάνει τους καταναλωτές επιφυλακτικούς. Για όλα τα σφάγια εγχώριας παραγωγής, η σφραγίδα καταλληλότητας είναι χρώματος «τυρκουάζ» («λαμπρό κυανούν», χρωστική Ε 133) και έχει σχήμα ωοειδές ή στρογγυλό, όπου αναγράφεται ο αριθμός έγκρισης του σφαγείου. Σε σφραγίδα ορθογώνιου παραλληλόγραμμου θα πρέπει να αναγράφεται η χώρα προέλευσης, «ELLAS» ή «ΕL». Για τα σφάγια που προέρχονται από κοινοτικές χώρες, η σφραγίδα καταλληλότητας είναι χρώματος «τυρκουάζ» («λαμπρό κυανούν», χρωστική Ε 133) ή «ερυθρό» («ερυθρό Allura», χρωστική Ε 129) και έχει σχήμα ωοειδές ή στρογγυλό, όπου αναγράφεται ο αριθμός έγκρισης του σφαγείου. Σε σφραγίδα ορθογώνιου παραλληλόγραμμου θα πρέπει να αναγράφονται τα αρχικά του ονόματος της κοινοτικής χώρας προέλευσης. Τα σφάγια εισαγωγής από τρίτες χώρες, ελληνικής ή όχι σφαγής, φέρουν υποχρεωτικά όλες τις σφραγίδες σε χρώμα «καστανό» (χρωστική Ε 155), δηλαδή τη σφραγίδα καταλληλότητας (ωοειδή ή στρογγυλή) και σφραγίδα ορθογώνιου παραλληλόγραμμου στο εσωτερικό της οποίας αναγράφεται το όνομα της τρίτης χώρας.
- Να αποφεύγεται η αγορά αμνοεριφίων που σφάχτηκαν σε υπαίθριους χώρους.
- Ο κιμάς πρέπει να κόβεται παρουσία του πελάτη, εκτός από τον συσκευασμένο σε πακέτο, όπου όμως πρέπει να αναγράφεται η ημερομηνία λήξης και το όνομα του παρασκευαστηρίου.
- Τα έντερα θα πρέπει να είναι πλυμένα και καθαρισμένα, χωρίς δυσάρεστες μυρωδιές.
- Συκώτι, νεφροί, μυαλά να τρώγονται φρέσκα (εντός μιας, δύο ημερών).
- Το κατεψυγμένο κρέας να συντηρείται σε θερμοκρασία -18 βαθμών Κελσίου.
- Τα πουλερικά πρέπει να είναι επώνυμα, καλοσχηματισμένα, το δέρμα τους να μην έχει σχισμές, μώλωπες και αιματώματα. Τα τεμαχισμένα πωλούνται συσκευασμένα με ενδείξεις εργαστηρίου. Τα κατεψυγμένα έχουν τη σφραγίδα της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας, την επωνυμία της επιχείρησης και την ημερομηνία λήξης.
Ιδιαίτερη βαρύτητα πρέπει να δοθεί στην κατάλληλη θερμοκρασία συντήρησής τους, επειδή πρόκειται για προϊόντα ευπαθή.
Τέλος, αυξημένη προσοχή χρειάζεται και στα οινοπνευματώδη ποτά. Η κατανάλωσή τους δεν πρέπει να γίνεται ποτέ με άδειο στομάχι και πρέπει να αποφεύγεται η μείξη τους.
Τρόποι περιορισμού των κινδύνων από μολύνσεις και τοξικότητα
Αφού γίνει η σωστή επιλογή των τροφίμων, καλό είναι να γίνεται σωστός καθαρισμός και απολύμανση του πάγκου της κουζίνας. Μην τοποθετείτε σε ντουλάπια ή στο ψυγείο καρτέλες αβγών, ώστε να περιοριστεί ο κίνδυνος μόλυνσης από σαλμονέλα που πιθανόν μεταφέρουν. Τα κρεατικά, λαχανικά και φρούτα πρέπει να πλένονται καλά πριν μαγειρευτούν ή καταναλωθούν.
in