Υποψήφια ευρωβουλευτής με το Ποτάμι εξηγεί γιατί αργεί η καταμέτρηση ψήφων για ευρωεκλογές

Οι ευρωεκλογές πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή. Σήμερα είναι Παρασκευή κι ακόμη η διαδικασία καταμέτρησης των σταυρών των υποψηφίων δεν έχει ολοκληρωθεί. Είναι δυνατόν;, γράφει η Χριστίνα Ταχιάου, υποψήφια ευρωβουλευτής με το Ποτάμι.
Γράφει η Χριστίνα Ταχιάου στο protagon.gr:

Φυσικά και είναι! Έτσι όπως πραγματοποιείται η εκλογική διαδικασία, και πάλι καλά να λέμε. Διότι:

Υπάρχουν 22.617 εκλογικά τμήματα ανά τη χώρα, όπου 44 συνδυασμοί με 1.299 υποψηφίους διεκδίκησαν την ψήφο των πολιτών. Τα αποτελέσματα αυτά περνιούνται ένα-ένα ανά εκλογικό τμήμα, κόμμα και υποψήφιο.

Πριν φτάσουμε, όμως, στο τώρα, ας δούμε λιγάκι τη διαδικασία όπως κλήθηκαν να την εφαρμόσουν οι δικαστικοί αντιπρόσωποι.

Κάθε δικαστικός αντιπρόσωπος όφειλε να αντιγράψει τα ονόματα των 1.299 υποψηφίων των 44 συνδυασμών 4 φορές: μια για το Πρωτοδικείο, μια για τον Περιφερειάρχη, μια για τον Αντιπεριφερειάρχη και μια για το Δήμαρχο. Κατόπιν πιέσεων από τους δικηγόρους για το εμφανώς παράλογο του πράγματος, το αντίγραφο για τον Αντιπεριφερειάρχη βγήκε από τη λίστα των οφειλομένων.

Επίσης, έπρεπε να γράψει τα ονόματα αυτά στο «Βιβλίο Διαλογής». Όλα αυτά, έπρεπε να γίνουν χειρόγραφα και με χρήση καρμπόν. Δεν ξέρω πόσα χρόνια είχατε να ακούσετε τη λέξη «καρμπόν», προσωπικά την είχα ξεχάσει.

Μετά τις εκλογές, στην καταμέτρηση, όφειλε να μονογράφει τα ψηφοδέλτια, να τα αριθμεί και να μονογράφει και τους σταυρούς. Με μέσο όρο 4 σταυρών ανά ψηφοδέλτιο και 400 ψηφοδέλτια ισάριθμων ψηφισάντων, ο δικαστικός αντιπρόσωπος όφειλε να μονογράψει περίπου 2.000 φορές.

Στη συνέχεια έπρεπε να περάσει στα 4 αντίτυπα, που έγιναν 3 τελικά (του Πρωτοδίκη, του Περιφερειάρχη και του Δημάρχου), τον αριθμό των σταυρών κάθε υποψηφίου.

Στο «Βιβλίο Διαλογής» έπρεπε να γράψει τους σταυρούς κάθε υποψηφίου, αναγράφοντας και το νούμερο κάθε ψηφοδελτίου που είχε σταυρό στο όνομα. Έπρεπε, επίσης, να γραφεί και ο αριθμός 0 σε όλα τα ονόματα που δεν είχαν σταυρούς, που ήταν η συντριπτική πλειοψηφία σε κάθε εκλογικό τμήμα, άρα να γράψει κάπου 4-5.000 φορές τον αριθμό 0 σε όλα τα παραπάνω έντυπα.

Οι δικαστικοί αντιπρόσωποι μηχανεύτηκαν διάφορες πατέντες προκειμένου να μην τρελαθούν από όλον αυτόν τον όγκο δουλειάς. Έκαναν αγώνα προκειμένου να πείσουν τα Πρωτοδικεία να δεχτούν φωτοτυπημένα τα ονόματα, αντί να πρέπει να τα γράφουν με το χέρι και να ελέγχουν εάν το καρμπόν από κάτω τα αντέγραψε σωστά στην επόμενη σελίδα. Έτσι, καταστήματα φωτοτυπικών γύρω από τα δικαστήρια ανέλαβαν το έργο της εκτύπωσης των ονομάτων ανά κόμμα και οι δικηγόροι έκαναν χαρτοκοπτική για να κολλήσουν τις φωτοτυπίες στο «Βιβλίο Διαλογής» με τέτοιο τρόπο ώστε να μην κρύβεται η σφραγίδα του Περιφερειάρχη που υπήρχε σε κάθε σελίδα. Φίλος δικηγόρος έκανε 8 ώρες την Παρασκευή πριν τις εκλογές προκειμένου να ολοκληρώσει τη δουλειά της χαρτοκοπτικής.

Ζωσμένοι με τσουβάλια γεμάτα ψηφοδέλτια, ογκωδέστατα βιβλία και λοιπή χαρτούρα, χαράματα της περασμένης Δευτέρας οι δικαστικοί αντιπρόσωποι παρέδωσαν τους σάκους στα Πρωτοδικεία.

Όλα αυτά, τώρα, περνιούνται ένα-ένα στο ηλεκτρονικό σύστημα του Υπουργείου Εσωτερικών προκειμένου να βγουν τα αποτελέσματα.

Η σαδιστική και παράλογη αυτή διαδικασία με τα καρμπόν και την χαρτοκοπτική, αλλά και η διαδικασία καταμέτρησης των σταυρών, θα μπορούσε να αποφευχθεί εάν τα αποτελέσματα δίδονταν από τους δικαστικούς αντιπροσώπους ηλεκτρονικά. Αυτό, βέβαια, απαιτεί υποδομή, η οποία εν έτει 2014 δεν υπάρχει στη χώρα. Ούτε καν το στοιχειώδες, να είναι προεκτυπωμένα τα ονόματα στα «Βιβλία Διαλογής» δεν έγινε!

Τα ίδια είχαν επαναληφθεί και στις αυτοδιοικητικές εκλογές, με τη διαφορά ότι εκεί ήταν λιγότερα τα ονόματα και οι συνδυασμοί.

Ας ελπίσουμε ότι οι επόμενες ευρωεκλογές θα γίνουν με λίγο πιο σύγχρονες συνθήκες.

iefimerida


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!