Ποιοι υπουργοί μετακινούνται και ποια ονόματα “παίζουν” για υπουργοποίηση
Δεν υπάρχει θέμα αλλαγής του εκλογικού νόμου διαμηνύει το Μέγαρο Μαξίμου βάζοντας φρένο στην σχετική συζήτηση που άνοιξε από τις δηλώσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ κ. Βαγγέλη Βενιζέλου.
Συνεργάτες του πρωθυπουργού βάζουν τέλος και στα σενάρια ανασχηματισμού που άρχισαν να κυκλοφοροούν στα δημοσιογραφικά και πολιτικά γραφεία από την επομένη των ευρωεκλογών λέγοντας: «Ανασχηματισμοί γίνονται και θα γίνονται αλλά δεν είναι της παρούσης». Προσθέτουν ότι ακόμη δεν έχει τελειώσει η Προεδρία και ότι υπάρχουν ακόμη θέματα όπως τα αγροτικά και η μετανάστευση που δεν μπορεί να τα χειριστούν νέοι υπουργοί που δεν θα προλάβουν να ενημερωθούν. Οι σχετικές φήμες πάντως που φούντωσαν μετά τις διαρροές του υπουργού Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα ότι «δεν είναι διατεθειμένος να κάνει τον σάκκο του μποξ» δεν προήλθαν από το περιβάλλον του πρωθυπουργού.
Αν και το αποτέλεσμα δεν είναι αυτό που θα ήθελε ο κ. Αντώνης Σαμαράς είναι αποφασισμένος να μην προχωρήσει σε «βεβιασμένες» κινήσεις υπό την πίεση των πρώτων εντυπώσεων καθώς θεωρεί ότι «η κυβέρνηση άντεξε και δεν υπάρχει θέμα ανατροπής και πρόωρων εκλογών». Το κυβερνητικό επιτελείο που είχε εγκύψει στο αποτέλεσμα των ευρωεκλογών λέει ότι «είναι πολιτική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ το ότι έχασε 150.000 ψήφους από το 2012. Επίσης ένα 19% των ψηφοφόρων άλλαξε τις προτιμήσεις του, αυτό σημαίνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε ένα ποσοστό από αυτούς αλλά ταυτόχρονα έχασε από τους ψηφοφόρους του 2012, που σημαίνει ότι η πολιτική του δεν τους ικανοποιεί».
Αποδίδουν «την σπουδή του κ. Τσίπρα να πάει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στην προσπάθειά του να δημιουργήσει εντυπώσεις και να αντιμετωπίσει ενδεχομένως κριτική από το εσωτερικό του κόμματός του» και προσθέτουν ότι «τέτοιες κινήσεις είναι αντισυνταγματικές και επικίνδυνες». Για το θέμα του εκλογικού νόμου λένε: «Εμείς δεν θα παίξουμε με την σταθερότητα της χώρας. Όποτε γίνουν εκλογές αν ο ελληνικός λαός επιλέξει τον Τσίπρα ας φτιάξει κυβέρνηση κι ας κυβερνήσει, δεν θα δημιουργήσουμε εμείς συνθήκες για να παζαρεύει συμμετοχή στην κυβέρνηση ο οποιοσδήποτε. Άλλωστε πάλι πρώτο κόμμα θα είμαστε όπως μας έδειχναν και οι δημοσκοπήσεις την ίδια ώρα που έδιναν πρωτιά στον ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές».
Στο πλαίσιο αυτό ο πρωθυπουργός είναι αποφασισμένος να προχωρήσει στον σχεδιασμό του δίνοντας ξανά προτεραιότητα στην οικονομία. Μέσα από την μελέτη των αποτελεσμάτων προέκυψαν συμπεράσματα που θα κατευθύνουν επιμέρους διορθωτικές κινήσεις χωρίς όμως να αμφισβητείται η βασική πορεία. Αλλαγές στην οικονομική πολιτική άλλωστε θα προκαλούσε ρήξη στις σχέσεις με τους ευρωπαίους εταίρους και θα διακινδύνευε την διαπραγμάτευση για την βιωσιμότητα του χρέους που είναι ο επόμενος μεγάλος εθνικός στόχος. Λένε πχ ότι πέρα από την αναμενόμενη πτώση στα αστικά κέντρα είχαν μεγαλύτερη από ότι περιμένανε στην περιφέρεια λόγω της δυσαρέσκειας του αγροτικού κόσμου. Στον τομέα αυτό θα γίνουν διορθωτικές παρεμβάσεις.
Το Μέγαρο Μαξίμου εξακολουθεί να πνέει μένεα εναντίον του κ. Χάρη Θεοχάρη για αστοχίες της φορολογικής πολιτικής. «Δεν μπορείς κάποιον υψηλών εισοδημάτων φοροφυγά να τον αντιμετωπίζεις με τον ίδιο τρόπο που αντιμετωπίζεις τους ανθρώπους που λόγω της οικονομικής κρίσης έχουν περιέλθει σε ένδεια και έχουν απωλέσει την φοροδοτικής του ικανότητα», λένε χαρακτηριστικά. Επιμένουν δε ότι οι μέρες του είναι μετρημένες και ότι αυτό θα συνδυαστεί με βελτιώσεις στην φορολογική πολιτική χωρίς να κινδυνεύει η είσπραξη εσόδων.
Ο πρωθυπουργός θεωρεί ότι αντέχει, άλλωστε σε δύο εβδομάδες αρχίζει το μουντιάλ και μετά οι καλοκαιρινές διακοπές. Τις πολιτικές κίνήσεις θέλει να τις κρατήσει για αργότερα στην προοπτική της διαμόρφωσης «προεδρικής πλειοψηφίας» με την οποία σκοπεύει να ξεπεράσει τον σκόπελο της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας. Έχει μία σειρά δύσκολα νομοσχέδια να φέρει στην Βουλή. Στο πεδίο αυτό λένε ότι ήδη η κυβέρνηση έχει 154 ψήφους -με τους κ.κ. Λοβέρδο και Αηδόνη-και υπάρχουν και ορισμένοι από την ομάδα των ανεξάρτητων βουλευτών. Φυσικά και θέλει να διευρύνει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία αλλά όπως έλεγε συνεργάτης του: «Εμείς δεν θα παρέμβουμε στις διεργασίες που γίνονται σε άλλα κόμματα για να πάρουμε βουλευτές. Αν κάποιοι από αυτούς θέλουν να στηρίξουν την κυβέρνηση είναι ευπρόσδεκτοι».
Συμπερασματικά το κυβερνητικό επιτελείο έχει έλθει σε επαφή με βουλευτές από την ΔΗΜΑΡ και από τους Ανεξάρτητους Έλληνες αλλά θα αφήσουν τα πράγματα να ξεκαθαρίσουν στα δύο κόμματα πριν κάνουν οποιαδήποτε κίνηση. Πάντως το κυβερνητικό επιτελείο διαψεύδει επίσης ότι είναι στις προθέσεις του πρωθυπουργού να συγκαλέσει έκτακτο συνέδριο. «Άλλοι θέλουν να δημιουργήσουν εικόνα εσωκοματικής αναταραχής», λένε.