"Φρένο" στα πολυτελή οχήματα με τις... βουλγάρικες πινακίδες !



Τέλος στα κόλπα επιτήδειων οι οποίοι έφερναν και κυκλοφορούσαν στην Ελλάδα πολυτελή αυτοκίνητα είτε από τη Βουλγαρία είτε από άλλες ευρωπαϊκές χώρες με ξένες πινακίδες βάζει το υπουργείο Οικονομικών.
Ο υφυπουργός Οικονομικών κύριος Γιώργος Μαυραγάνης με μία κατ΄επείγουσα απόφαση βάζει φρένο σε όσους έχουν εφαρμόσει στην Ελλάδα ένα παράνομο καθεστώς. Ειδικότερα, καθορίζονται νέες προϋποθέσεις και δικαιολογητικά για την κυκλοφορία αυτοκινήτων από πρόσωπα με συνήθη κατοικία στην Ελλάδα που εργάζονται σε άλλο κράτος μέλος της Ε.Ε. και χρησιμοποιούν επιβατικό όχημα ταξινομημένο στο άλλο αυτό κράτος στο όνομα εταιρίας που εδρεύει σε αυτό. Το «κόλπο» έγινε γνωστό εδώ και μερικούς μήνες και αφορύσε το φαινόμενο της κυκλοφορίας πολυτελών Ι.Χ. στην Ελλάδα με ξένες πινακίδες κυρίως Βουλγαρίας.

Τζιπ μεγάλου κυβισμού δηλώνονταν σε εταιρείες Βουλγαρίας και κυκλοφορούσαν ελεύθερα στην Ελλάδα καθώς το νομοθετικό πλαίσιο δεν απαγορεύει σε εργαζόμενους στη Βουλγαρία (κράτος-μέλος της Ε.Ε.) να κινούνται στην Ελλάδα. Το ΣΔΟΕ απέδειξε ότι  επιτήδειοι προχωρούσαν στη σύσταση μιας επιχείρησης - σφραγίδα, γειτονικής χώρας, και αμέσως αποκτούσαν ένα πολυτελές όχημα.  Στη συνέχεια επέστρεφαν στην Ελλάδα και κυκλοφορούν τα αυτοκίνητα χωρίς να καταβάλλουν τα προβλεπόμενα τέλη κυκλοφορίας, το φόρο πολυτελούς διαβίωσης κτλ.

Τι προβλέπει η νέα απόφαση

Προϋπόθεση για τη νόμιμη κυκλοφορία από Έλληνες κατοίκους αυτοκινήτων ΙΧ με ξένες πινακίδες, είναι να εργάζονται σε άλλο κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να χρησιμοποιούν στην Ελλάδα επιβατικό όχημα, που είναι ταξινομημένο στο όνομα εταιρείας που εδρεύει στο άλλο κράτος- μέλος. Επίσης, στην περίπτωση άσκησης επιχειρηματικής δραστηριότητας σε ξένη χώρα από Έλληνα κάτοικο θα πρέπει να αποδεικνύεται από επίσημα έγγραφα η δραστηριότητα της εταιρείας (βεβαιώσεις καταβολής ασφαλιστικών εισφορών κ.α.). Για την απόδειξη της ιδιότητας αυτής ο εργαζόμενος, κατά τον έλεγχο, θα πρέπει να προσκομίζει στην αρμόδια Αρχή ελέγχου, τα ακόλουθα κατά περίπτωση δικαιολογητικά: 1. Νόμιμα μεταφρασμένη και επικυρωμένη έγγραφη σύμβαση εργασίας με εταιρεία εγκατεστημένη σε άλλο κράτος- μέλος, η οποία προβλέπει τη χορήγηση αυτοκινήτου ως πρόσθετη παροχή και στην οποία αναφέρονται οι όροι της σύμβασης εργασίας, προκειμένου για μισθωτούς εργαζόμενους. 2. Νόμιμα μεταφρασμένη και επικυρωμένη συμφωνία μη μισθωτού εργαζόμενου με εταιρεία εγκατεστημένη σε άλλο κράτος- μέλος, η οποία προβλέπει τη χορήγηση αυτοκινήτου ως πρόσθετη παροχή και περιγράφει την επαγγελματική του σχέση ή συνεργασία του με την εταιρεία.

Σε κάθε περίπτωση προσκομίζονται στην αρμόδια Αρχή ελέγχου τα ακόλουθα δικαιολογητικά:

α) Στοιχεία τα οποία αποδεικνύουν την έδρα της εταιρείας και την πραγματική επιχειρηματική δραστηριότητά της στο άλλο κράτος- μέλος όπου είναι εγκατεστημένη. 
β) Βεβαιώσεις του οικείου ασφαλιστικού φορέα του άλλου κράτους- μέλους, στον οποίο υπάγεται ο εργαζόμενος, καθώς και του ασφαλιστικού φορέα στην Ελλάδα αντίστοιχα, εφόσον υπάρχει. 
γ) Φορολογικές δηλώσεις που έχει υποβάλει ο ελεγχόμενος, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο κράτος- μέλος όπου είναι εγκατεστημένη η εταιρεία, η οποία του έχει παραχωρήσει το επιβατικό όχημα.





Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!