Θεσσαλονίκη: 8 στους 10 γάμους είναι πολιτικοί λόγω κρίσης - Από αντιδήμαρχος... παππάς κάθε Τετάρτη
Από αντιδήμαρχος... παππάς κάθε Τετάρτη! Δεν είναι αστεϊσμός, είναι η αλήθεια.
Δώδεκα με 15 πολιτικούς γάμους κάνουν κάθε Τετάρτη οι αντιδήμαρχοι της Θεσσαλονίκης, εκ περιτροπής, εκτός από τα... ρεπό που δίνει ο Γιάννης Μπουτάρης, όταν αναλαμβάνει αυτός να τελέσει το πεντάλεπτο... μυστήριο.
Οι πολιτικοί γάμοι που επί ένα διάστημα είχαν ατονίσει, επέστρεψαν δυναμικά στο προσκήνιο.
Αιτία η οικονομική κρίση που έχει πλήξει τα περισσότερα νοικοκυριά.
Όπως υπολογίζουν οι αρμόδιοι του δήμου Θεσσαλονίκης οι οχτώ στους δέκα γάμους που γίνονται πλέον είναι πολιτικοί κι όχι θρησκευτικοί.
Στην πλειονότητά τους οι πολιτικοί γάμοι μετατρέπονται αργότερα σε θρησκευτικούς, εφόσον το ανδρόγυνο ή οι γονείς συγκεντρώσουν το απαιτούμενο ποσό χρημάτων για να ανταποκριθούν στα σημαντικά έξοδα του θρησκευτικού γάμου.
Σήμερα, ο αντιδήμαρχος, Κωνσταντίνος Ζέρβας, είχε τη σειρά του να... στεφανώσει ζευγάρια. Δώδεκα γάμοι γίνονται στην αίθουσα νερού του δημαρχείου της Θεσσαλονίκης, την τελευταία αίθουσα του κτηρίου επί της Β. Γεωργίου.
«Ο κόσμος προτιμά τον πολιτικό γάμο όπως φαίνεται. Είναι πολύ πιο οικονομικός σε σχέση με το θρησκευτικό κι αν το ανδρόγυνο το θέλει κάνει αργότερα και θρησκευτικό. Το κόστος ενός πολιτικού γάμου είναι 30 ευρώ, από 15 για κάθε σύζυγο, που είναι το κόστος του παράβολου», είπε ο κ. Ζέρβας.
Η τελετή διαρκεί λιγότερο από πέντε λεπτά και η πλειοψηφία των ζευγαριών είναι Έλληνες και μάλιστα νεαρής ηλικίας. Όπως λέει ο κ. Ζέρβας, «ελάχιστοι είναι μεγάλης ηλικίας άνθρωποι ή δευτεροπαντρεμένοι. Οι περισσότεροι είναι νεαρά ζευγάρια, που έρχονται με τους συγγενείς τους και δεν προλαβαίνουν να καταλάβουν τι έγινε. Αστειεύομαι, αλλά η αλήθεια είναι πως σε πολλές περιπτώσεις έχουμε επείγουσες καταστάσεις, δηλαδή εγκυμοσύνες. Οι έγκυοι που έρχονται για να παντρευτούν είναι πάνω από τις μισές κοπέλες».
Ο κ. Ζέρβας μάλιστα είχε την πρώτη εμπειρία του ως... τελετάρχης του γάμου όχι στο δημαρχείο, αλλά στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο! Όπως εξηγεί, «ο νόμος λέει ότι πρέπει να γίνει ο πολιτικός γάμος σε κτήριο του δήμου. Όμως την πρώτη φορά αναγκάστηκα να υπακούσω σε εισαγγελική παραγγελία, που με καλούσε να κάνω το γάμο σε μαιευτήριο του Ιπποκράτειου νοσοκομείου, όπου και πήγα εσπευσμένα, το Φεβρουάριο ή Μάρτιο του 2011».
Οι νεόνυμφοι δεν απαιτείται να είναι δημότες Θεσσαλονίκης, ενώ σε επίπεδο δικαιολογητικών πρέπει και στην περίπτωση του πολιτικού γάμου να μαζέψουν αρκετά χαρτιά.
Πάντως, όπως λένε και οι αντιδήμαρχοι, όταν υπάρχει φιλική σχέση με το ζευγάρι, τότε ακόμη κι ο κανόνας της Τετάρτης παραβιάζεται και μπορούν να γίνουν γάμοι και το Σαββατοκύριακο με τον αντιδήμαρχο της επιλογής σας...