Ποιο είδος καφέ έχει την περισσότερη καφεΐνη; Το μυστικό βρίσκεται στους κόκκους


Η καφεΐνη είναι μια φυσική ουσία που σας κρατάει σε εγρήγορση το πρωί. Παρόλο που ο καφές είναι ένα από τα δημοφιλέστερα ροφήματα παγκοσμίως, καλό είναι να μην το παρακάνουμε. Ποια είδη καφέ λοιπόν πρέπει να καταναλώνουμε με μέτρο;
Σύμφωνα με MedlinePlus, ένα φλιτζάνι καφέ έχει 100 mg καφεΐνης. Ενώ η γνώση αυτή μπορεί να σας βοηθήσει να μείνετε κάτω από το συνιστώμενο ημερήσιο όριο των 300 mg την ημέρα, αυτό δε σημαίνει ότι μπορείτε να πίνετε τρία φλυτζάνια καφέ την ημέρα. Η ακριβής περιεκτικότητα ενός καφέ σε καφεΐνη ποικίλλει ανάλογα με το καβούρδισμα, το είδος των κόκκων, ακόμα και τη μάρκα.
Διαβάζοντας το ψήσιμο
Όταν κοιτάτε τις ετικέτες του καφέ, θα δείτε πιθανόν ένα χαρακτηριστικό του ψησίματος: ελαφρό, μεσαίο ή σκούρο. Αυτό αποτελεί ένδειξη της δύναμης στη γεύση, με τα σκούρα και πιο ψημένα να είναι τα πιο έντονα. Ενώ θεωρητικά ο δυνατότερος καφές θα μπορούσε να έχει φαινομενικά μια υψηλότερη περιεκτικότητα σε καφεΐνη, αυτό δεν είναι αλήθεια, αφού βασίζεται στη διαδικασία του καβουρδίσματος. Οσο πιο πολύ ψήνονται οι κόκκοι, τόση περισσότερη καφεΐνη καίγεται. Αντίστοιχα, οι ελαφρότερα ψημένοι κόκκοι, δεν έχουν τόσο δυνατή γεύση, αλλά έχουν περισσότερη καφεΐνη.
Οι κόκκοι υπαγορεύουν τα επίπεδα καφεΐνης
Πολλές καφετέριες συχνά υπερηφανεύονται για τα πολλά διαφορετικά είδη κόκκων που διαθέτουν. Αυτό μπορεί να υπαγορεύσει τη γεύση, καθώς και την περιεκτικότητα σε καφεΐνη. Τα περισσότερα εμπορικά σήματα χρησιμοποιούν κόκκους καφέ Arabica ή robusto, το τελευταίο εκ των οποίων έχει την πιο πολλή καφεΐνη. Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με το NPR News οι κόκκοι του Arabica περιέχουν τη μισή καφεΐνη από τους robusto.
Κατανοώντας τη διαδικασία βρασίματος
Μόλις ψήνονται οι κόκκοι, το βράσιμο του καφέ μπορεί επίσης να ευθύνεται για περισσότερη καφεΐνη. Μία παραδοσιακή καφετιέρα με φίλτρο τείνει να δημιουργεί την πιο πολλή καφεΐνη, λόγω του 5λεπτου βρασίματος. Μία καφετιέρα γαλλικού τύπου με έμβολο, χρειάζεται κάτι λιγότερο από 4 λεπτά, άρα σαφώς λιγότερη καφεΐνη. Τον καφέ με τη λιγότερη καφεΐνη ωστόσο μπορείτε να τον πιείτε έξω, αφού συνήθως στα μαγαζιά τον αφήνουν στο νερό μόνο για 20 έως 30 δευτερόλεπτα, αν και λόγω του μικρού μεγέθους της μερίδας, είναι πιο συγκεντρωμένη η καφεΐνη.
Παραλλαγές μάρκας
Εκτός από τους βασικούς καβουρδισμένους κόκκους καφέ, η περιεκτικότητα σε καφεΐνη στο φλιτζάνι σας μπορεί να διαφοροποιείται ακόμη και ανάλογα με το εμπορικό σήμα. Επειδή οι μάρκες δεν αναφέρουν την ακριβή περιεκτικότητα σε καφεΐνη στις ετικέτες των προϊόντων τους, ένας τρόπος να το καταλάβετε είναι η τιμή. Σύμφωνα με την "Daily Mail", οι πιο ακριβές μάρκες καφέ περιέχουν συνήθως την πιο πολλή καφεΐνη.
Η καφεΐνη σε εξειδικευμένα ροφήματα
Μια άλλη παρανόηση είναι ότι ο εσπρέσο και ο latte έχουν περισσότερη καφεΐνη από ό, τι ο απλός, μαύρος καφές. Στην πραγματικότητα έχουν λιγότερη επειδή χρειάζονται λιγότερο χρόνο παρασκευής. Πριν επιλέξετε ένα latte αντί για κανονικό καφέ, να έχετε κατά νου ότι μπορεί και να μην έχει καν τόσο πολύ καφέ αφού στο φλιτζάνι έχει κρέμες και ζάχαρη, που εξασφαλίζουν περισσότερες θερμίδες και όχι καφεΐνη.
Μένοντας κάτω από το όριο
Η κατανάλωση πάρα πολλής καφεΐνης μπορεί να είναι μια πραγματική ανησυχία, καθώς μπορεί να προκαλέσει ανεπιθύμητες παρενέργειες, όπως ερεθισμό, ανησυχία και αυξημένη ούρηση. Οι ειδικοί αναφέρουν ότι 10 φλιτζάνια καφέ την ημέρα είναι υπερβολή και συνιστούν όχι περισσότερα από 3 την ημέρα για την πρόληψη των ανεπιθύμητων ενεργειών. Επίσης, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τι μορφές καφεΐνης μπορεί να καταναλώσουμε σε μια δεδομένη ημέρα. Η καφεΐνη είναι κυρίως φυτικής προέλευσης, αλλά μερικές φορές συσκευάζεται και προστίθεται σε προϊόντα και τρόφιμα. Πριν πάρετε ακόμη ένα φλιτζάνι καφέ θυμηθείτε, αν πήρατε καφεΐνη μέσα στη μέρα από άλλες πηγές, όπως αναψυκτικά, τσάι, σοκολάτα, ή ασπιρίνη.

Πηγή: www.iefimerida.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!