Τεταμένο κλίμα, αντεγκλήσεις και φωνές στη συνεδρίαση της ΚΕ της ΔΗΜΑΡ


Με τις γνωστές απουσίες του Γρηγόρη Ψαριανού και του Ανδρέα Παπαδόπουλου, σε κλίμα έντονων διαφωνιών, συνεχίζονται οι εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ και με έντονη διάθεση αυτοκριτικής βουλευτές και στελέχη του κόμματος τοποθετούνται αναλύοντας τα αίτια της εκλογικής συντριβής.

Σύμφωνα με πληροφορίες το ανώτατο όργανο θα αποφασίσει σήμερα το αν θα τεθεί σε ψηφοφορία ή όχι, η παραίτηση του Φώτη Κουβέλη, ενώ προγραμματίζεται να συνεδριάσει εκ νέου η Κεντρική Επιτροπή στις 28 Ιουνίου, ώστε να οριστικοποιηθεί με ποιες πολιτικές κατευθύνσεις θα πορευτεί το κόμμα καθώς και το είδος του συνεδρίου που θα πραγματοποιηθεί το Σεπτέμβριο (αν δηλαδή θα είναι τακτικό ή διαρκές).

Επιπλέον, τις παραιτήσεις τους υπέβαλαν τα μέλη της ηγετικής ομάδας, κκ Σάκης Παπαθανασίου, Χρήστος Μαυροκεφαλίδης, Παναγιώτης Παναγιώτου, Μιχάλης Σαμπατακάκης, Εφη Παγκάλου. Ο εκνευρισμός του εκλογικού αποτελέσματος πάντως, είναι εμφανής στις  ομιλίες:

Παναγιώτης Παναγιώτου

«Το κακό αποτέλεσμα δίνει τη δυνατότητα να σπουδαιολογούνται τα πάντα. Η ήττα δημιουργεί τη δική της πραγματικότητα. Αλλά αυτό δε σημαίνει,ότι όλα όσα κάναμε ήταν λάθος.
Αναλαμβάνω τις ευθύνες μου και παραιτούμαι από το εκτελεστικό γραφείο. Το πολιτικό λάθος: επιχειρήσαμε να συγκεράσουμε τα δυο διαφορετικά κοινά: την  Κυβερνητική σταθερότητα και το άλλο, την κυβερνητική αλλαγή. Και πέσαμε σε κενό πολιτικής εκπροσώπησης.
Η συμμετοχή μας στην κυβέρνηση ήταν αμφίσημη. Η συμμετοχή μας μετατράπηκε σε άλλοθι και η αποχώρησή μας ήταν αυτονόητη. Πρέπει να επιμείνουμε στην αυτόνομη πορεία της ΔΗΜΑΡ και να συμμετέχουμε στη διαδικασία ανασυγκρότησης της Κεντροαριστεράς»

Νίκη Φούντα
«Επιμένω πως έπρεπε να φύγουμε απο την κυβέρνηση, αλλά έφταιξε κυρίως η επόμενη ημέρα. Είπαμε όχι στους 58, αλλά μετά είπαμε ναι σε Μπεγλίτη και ουσιαστικά σε Παπανδρέου! Ρωτήθηκε κανείς από μας πέρα απ´το εκτελεστικό γραφείο; Ενημερωνόμασταν για ειλημμένες αποφάσεις, αφού τις μαθαίναμε από τις εφημερίδες και τα site. Δημοκρατικοφάνεια λοιπόν και όχι Δημοκρατία. Ο πρόεδρος έλειπε για μήνες από τη βουλή. Η ΔΗΜΑΡ χωρίς τον Φώτη Κουβέλη δεν μπορεί να σταθεί και δεν θέλω να μπει σε ψηφοφορία αυτή η παραίτηση".

Γεράσιμος Γεωργάτος
«Διαφαίνεται η διαμόρφωση πάλι μιας αντιφατικής γραμμής. Από κει που ήμασταν απομονωμένοι, από το τίποτα πάμε ξαφνικά να συζητήσουμε με όλους. Αυτό λέγεται πολιτικός τυχοδιωκτισμός. Αν υπήρχε η πιθανότητα ενός restart της ΔΗΜΑΡ, αυτό θα ήταν στάση ευθύνης. Η παραίτηση του προέδρου και αλλαγή πλεύσης είναι αναγκαίες».

Δημήτρης Χατζησωκράτης
«Προσωπικά μέμφομαι τον εαυτό μου, γιατί δεν είχα καταλάβει ότι απομακρύνθηκαν οι ψηφοφόροι από εμάς. Η ευθύνη είναι και συλλογική και ατομική. Δεν μπορέσαμε να φτιάξουμε διακύβευμα γιατί να μας ψηφίσουν οι πολίτες;».

Θόδωρος Μαργαρίτης
"Να πάμε συντεταγμένα σε ένα συνέδριο, να τιμωρηθούν πρόσωπα και να αξιολογηθούν καταστάσεις. Θα ήταν λάθος να μπούμε σε μια συζήτηση για επίρριψη ευθυνών. Δεν μπορώ άλλες ρήξεις, άλλες αβεβαιότητες, άρα λέω να ξαναφέρουμε τη συζήτηση στα πολιτικά. Πράγματι δεν προετοιμάσαμε τον κόσμο όταν φύγαμε από την κυβέρνηση και κάναμε λάθος στο θέμα διαλόγου με την κεντροαριστερά. Χρειάζεται μια κεντροαριστερά αυτόνομη, ικανή για να διαμορφώσει συμμαχίες προοδευτικές".

Νίκος Τσουκάλης
"Το αποτέλεσμα των τελευταίων ευρωεκλογών ήρθε να επικυρώσει ως αυθεντική λαική θέση ένα σχέδιο. Ένα σχέδιο, που είναι συνολικό και έχει να κάνει με την ουσία. Έχω υποχρέωση να προασπίσω την ΚΟ που πέρασε δια πυρός και σιδήρου. Η ΚΟ της ΔΗΜΑΡ λειτούργησε και έφερε σε πέρας το έργο της μέχρι την αποχώρησή μας απο την κυβέρνηση. Μπορούμε να καταλογίσουμε πολλά, όμως ένιωσα διπλά προσβεβλημένος γιατι κάποιοι προδιέγραψαν ακόμα και την πορεία των βουλευτών και δεν μας ταιριάζουν αυτά. Το ερώτημα είναι να δούμε πως μπήκαμε σε αδιέξοδο.
Θα έπρεπε με τόλμη να προσέλθουμε σε διάλογο για την κεντροαριστερά με τις θέσεις τις δικές μας. Εάν μετείχα σε μια κοινή επιτροπή με Ελιά και Ποτάμι. Θα τους έθετα ενώπιον των ευθυνών τους για κάποια ζητήματα που είναι να ψηφιστούν το επόμενο διάστημα: όχι στην ιδιωτικοποίηση παραλιών, όχι στο νομοσχέδιο για τα δάση και θα έλεγα και για το αντιρατσιστικό, αν δεν έρθει στο πρώτο θερινό,το ΠΑΣΟΚ να εκβιάσει. Με αυτό τον τρόπο προτείνω να προσέλθουμε. Δεν θέλουμε να πάμε τη ΔΗΜΑΡ στον ΣΥΡΙΖΑ.

Μαρία Ρεπούση
"Χρειάζεται να αλλάξουμε τα πάντα, αν θέλουμε να υπάρξουμε την επόμενη μέρα. Πρέπει να ξαναδούμε τα εσωκομματικά μας καθώς και ότι τις αποφάσεις παίρνει ένας στενός αριθμός ατόμων γύρω από τον πρόεδρό μας. Να τα ξαναδούμε όλα αυτά και όπως είπε ένας συντροφος: δεν μπορούμε όντας αντισυριζα, να φερόμαστε συριζαίικα. Γίναμε σταδιακά οικοδεσπότης μιας εκλογικής πελατείας. Το ΠΑΣΟΚ κατάφερε να επιβιώςει θέτοντας εκβιαστικά διλήμματα, η ΝΔ θέτοντας το δίλημμα της σταθερότητας και ο ΣΥΡΙΖΑ θέτοντας το δίλημμα της αλλαγής. Τα κόμματα λοιπόν που δεν θα τοποθετηθούν στα διλήμματα, θα είναι τα χαμένα. Και πρέπει να πούμε με ποιους θα πάει η ΔΗΜΑΡ και ποιους θα αφήσει πίσω της. Θα πρέπει η ΔΗΜΑΡ να τοποθετηθεί υπέρ της αλλαγής και θα πρέπει να επενδύσει σ´ αυτή τη στρατηγική. Δεν έχουμε άλλο πολιτικό χρόνο".

Φωτογραφία: Eurokinissi

Πηγή: www.iefimerida.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!