Θεσσαλονίκη: Στοά Κολόμβου – Το πιο καλά κρυμμένο μυστικό της στοάς [φώτο]

Η Στοά Κολόμβου έχει είσοδο και έξοδο από την Εγνατία και τη Βαλαωρίτου. Το όνομα «Κολόμβος» δεν παραπέμει στον γνωστό Χριστόφορο Κολόμβο, όπως νομίζουν αρκετοί Θεσσαλονικείς, αλλά στον ιταλό μάγειρα της σιδηροδρομικής εταιρίας, Αντζιολίνο Κολόμπο, που στις αρχές του περασμένου αιώνα άνοιξε στη Θεσσαλονίκη το πολυτελές Ξενοδοχειο Κολόμπο στη διασταύρωση των οδών Λέοντος Σοφού και Βαλαωρίτου, αρχές της δεκαετίας του 1870. Στην πυρκαγιά του 1890 το ξενοδοχείο έπαθε ζημιές αλλά επαναλειτούργησε, αλλά το 1897, ο κύριος Κολόμπο αποφάσισε να αποσυρθεί στην πατρίδα του, το Κόμο. Με την ανατίναξη της Οθωμανικής τράπεζας (στη θέση της ανεγέρθηκε το κτίριο του σημερινού Κρατικού Ωδείου) το 1903, το ξενοδοχείο καταστράφηκε και κατεδαφίστηκε. Στη θέση του ανεγέρθηκε υπερπολυτελές τετραώροφο ξενοδοχεί, το οποίο καταστρέφεται ολοσχερώς στην πυρκαγιά του 1917. Η περιοχή όμως, η αγορά, η στάση και η στοά εξακολουθούν να έχουν το όνομά του.

Στοά Κολόμβου
Στοά Κολόμβου
Στοά Κολόμβου
Στοά Κολόμβου
Στοά Κολόμβου
Στον δεξιό άξονα της στοάς Κολόμβου, όπως μπαίνει κανείς από την Εγνατία και προχωρά μέσα στη στοά, λειτουργεί εδώ και τρία χρόνια ένα καφέ μπαρ που απλώνεται στο διάδρομο της στοάς καθώς και μέσα σε ένα από τα παλιότερα καταστήματα εκεί που παλιότερα στέγαζε βιοτεχνία μακό. Αν λοιπόν κανείς μπει μέσα στο καφέ /μπαράκι και συνεχίσει προς το εσωτερικό θα βρεθεί αναπάντεχα σε ένα πολύ ωραίο κήπο που με μεράκι δημιούργησαν οι ιδιοκτήτες στον ακάλυπτο στα δεξιά του μεγάρου της στοάς. Ο Κωνσταντίνος και ο Στέφανος μεταμόρφωσαν τον γκρίζο και εγκαταλειμμένο ακάλυπτο σε τροπικό κήπο, μια όαση δροσιάς και ησυχίας, λίγα μέτρα από την πολύβουη Εγνατία.

Στοά Κολόμβου
Στοά Κολόμβου
Στοά Κολόμβου
Στοά Κολόμβου
Όπως μου εξήγησε ο Κωνσταντίνος δεν γνώριζε τίποτα από κηπουρική . Μελέτησε στο internet ρώτησε και τη μητέρα του που του προμήθευσε και τα πρώτα του φυτά και ο κήπος συνεχώς απλώνεται και μεγαλώνει γύρω από το μοναδικό μεγάλο δέντρο. Το αρχικό κριτήριο για την επιλογή των φυτών ήταν η ανθεκτικότητά τους. Έτσι η αρχή έγινε με φυτά που δεν απαιτούν περιποίηση, όπως γιουκες και διάφορα παχύφυτα, σπαράγγια και ένα ριγχοσπερμα ( ανθεκτικό γιασεμί που δεν παγώνει ). Ακολούθησαν καλλες, ένας μικρός φοίνικας, εξωτικές μπανανιές και διάφορα μυρωδικά (δεντρολίβανα, δυόσμος -για να μπαίνει κατευθείαν απ΄τη γλάστρα στα mojitos κλπ). Στη λίστα των μελλοντικών τους σχεδίων για τον χώρο περιλαμβάνονται φυσικά περισσότερα φυτά αλλά και ξαπλώστρες στην ταράτσα.

Στοά Κολόμβου
Στοά Κολόμβου

Λέξεις: Ελένη Βράκα, Κύα Τζήμου
Εικόνες: Ελένη Βράκα


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!