Θεσσαλονίκη: Παρθενικός τρύγος στον πρώτο ελληνικό αστικό αμπελώνα!
Το δικό τους κρασί θα απολαμβάνουν πολύ σύντομα, κάτοικοι της Θεσσαλονίκης οι οποίοι δημιούργησαν στη γειτονιά τους, με πολύ κόπο και μεράκι, τον πρώτο αστικό αμπελώνα στην Ελλάδα. Σήμερα, δεκάδες άτομα κάθε ηλικίας συμμετείχαν στον παρθενικό τρύγο του αμπελιού, που βρίσκεται μέσα στον πολεοδομικό ιστό της Θεσσαλονίκης, συλλέγοντας γλυκά – αρωματικά σταφύλια, από τέσσερις οινοποιήσιμες ποικιλίες.
Οι ερασιτέχνες αμπελουργοί, έκοψαν με κλαδευτήρια τα ώριμα τσαμπιά, τα οποία θα μεταφερθούν σε οινοποιείο, για να πατηθούν και να ξεκινήσει η διαδικασία της οινοποίησης. Μόλις ολοκληρωθεί η ζύμωση το κρασί θα εμφιαλωθεί, ενώ το όνομά του, στην ετικέτα της φιάλης, θα επιλεγεί μέσα από διαγωνισμό, που βρίσκεται σε εξέλιξη.Πριν ξεκινήσει ο τρύγος, ο αντιδήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, αφού ευχαρίστησε τους εθελοντές – αμπελουργούς για τις προσπάθειες που κατέβαλλαν, χαρακτήρισε τον αστικό – δημοτικό αμπελώνα, πρωτοποριακό για τα ελληνικά δεδομένα και επισήμανε ότι αυτού του είδους οι καλλιέργειες μέσα στον αστικό ιστό, έχουν και εκπαιδευτικό χαρακτήρα, κυρίως για τους μαθητές. “Η γειτονιά αγκάλιασε το αμπέλι και διαψεύστηκαν όσοι έλεγαν ότι το εγχείρημα δεν θα είχε επιτυχία”, είπε ο κ. Ζέρβας ο οποίος ανέφερε ότι στο Παρίσι το κρασί που παράγεται από τους αστικούς αμπελώνες δημοπρατείται και τα χρήματα που εισπράττονται διατίθενται για κοινωφελείς σκοπούς.
Ο αστικός αμπελώνας της Θεσσαλονίκης, που βρίσκεται απέναντι από το Καυταντζόγλειο Στάδιο, φυτεύτηκε τον Απρίλιο του 2013, σε δημοτικό οικόπεδο, σε δύο περίπου στρέμματα, στα πρότυπα των αμπελώνων που καλλιεργούνται εδώ και πολλά χρόνια σε ευρωπαϊκές πόλεις, κυρίως στο Παρίσι. Φυτεύτηκαν δύο ερυθρές ποικιλίες(ξινόμαυρο, αγιωργίτικο) και δύο λευκές (μαλαγουζιά, ρομπόλα), που ευδοκιμούν σε διαφορετικές περιοχές της Ελλάδας. Το ξινόμαυρο και η μαλαγουζιά καλλιεργούνται κυρίως στη Μακεδονία, η ρομπόλα στα Επτάνησα και το αγιωργίτικο στην Πελοπόννησο. Ο αμπελώνας, που αποτελεί και πρότυπο κήπο αστικής γεωργίας, εκτός από το Δήμο Θεσσαλονίκης, δημιουργήθηκε με τη συμμετοχή του Εργαστηρίου Αμπελουργίας του ΑΠΘ και σε συνεργασία με το Κτήμα Γεροβασιλείου, όπου θα γίνει η οινοποίηση και η εμφιάλωση.
Ο καθηγητής στο Εργαστήριο Αμπελουργίας του ΑΠΘ, Στέφανος Κουνδουράς, που συμμετείχε επίσης στον τρύγο, χαρακτήρισε τη φετινή χρονιά ικανοποιητική, παρά το γεγονός ότι οι καιρικές συνθήκες ήταν ιδιαίτερα αντίξοες, λόγω των πρόσφατων βροχοπτώσεων και τους διαβεβαίωσε ότι τα επόμενα χρόνια θα απολαύσουν ποιοτικά κρασιά. Όπως είπε, μετά τον τρίτο χρόνο το αμπέλι θα αρχίσει να “δίνει” πολύ περισσότερα και ποιοτικότερα σταφύλια, δηλαδή πολύ περισσότερες ποσότητες αρωματικών κρασιών.
Πηγή: www.newsbomb.gr