Αρχιερατικό Μνημόσυνο του Προσφυγικού Ελληνισμού στον Αγ. Γεώργιο του Ελευθερίου - Κορδελιού [φώτο]


ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ
 ΝΕΑΠΟΛΕΩΣ &ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΕΩΣ

ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΗ Θ.ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΤΟΥ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΣΤΟΝΙ.Ν. ΑΓ.ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ-ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ

                                                                  ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 7-9-14

Την Κυριακή 7 Σεπτεμβρίου 2014 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβας ιερούργησε στον περικαλλή Ναό του Αγίου Γεωργίου Ελευθερίου-Κορδελιού και τέλεσε μνημόσυνο υπέρ των ψυχών “των εν τη Μικρά Ασία αδίκω θανάτω τελειωθέντων και σφαγιασθέντων”.
Ο Σεβασμιώτατος αναφερόμενος στο ιερό γεγονός της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού μεταξύ των άλλων επεσήμανε και τα εξής : «Η σημερινή ευαγγελική περικοπή μας προετοιμάζει για τη μεγάλη γιορτή της Υψώσεως του Τιμίου και ζωοποιού Σταυρού, δημιουργώντας ανάλογο κλίμα τόσο με τον ευαγγελικό στίχο όσο και με την υμνολογία της Αγίας μας Εκκλησίας. Ο δε θεολογικότερος των Ευαγγελιστών, ο Ιωάννης, με βαθυστόχαστες έννοιες και νοήματα υψηλά, θα μας πει σήμερα ότι τόσο πολύ αγάπησε ο Θεός τον άνθρωπο ώστε τον Υιό Του τον Μονογενή τον έστειλε να βηματίσει στην ανθρώπινη ιστορία και να θυσιαστεί για να σώσει τον κόσμο. Επειδή, όποιος θα πιστεύει σ΄Αυτόν, δεν θα νιώσει το θάνατο και θα έχει ζωήναιώνιον. Αν θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε την Αγία μας Εκκλησία, αυτή είναι η Εκκλησία του Σταυρού, είναι η Εκκλησία του πάθους και του μαρτυρίου. Η ταυτότητά της, το πρόσωπό της στην ιστορία είναι ο Σταυρός της.Έτσι, λοιπόν, η εκκλησία μας ξεκινά το εκκλησιαστικό έτος και τον πνευματικό  αγώνα  με την Ύψωση του Τιμίου Σταυρού, για να τον δούν οι πιστοί και να αντλήσουν δύναμη, υπομονή και κουράγιο. Ακόμη, η εκκλησία μας όρισε αυτή την Κυριακή να μνημονεύσουμε και πάλι, να θυμηθούμε, να κρατήσουμε ζωντανή τη θύμηση και την αλήθεια, για ν’ αντισταθούμε σ’ όλους εκείνους που της λησμονιάς τους λίθους χτίζουν τοίχους για να αποκόψουν τα παιδιά μας από την αλήθεια του γένους μας που είναι γεμάτο από σταυρούς και μαρτύρια. Ένα από τα σκληρότερα που περάσαμε είναι  αυτό της Μικρασιατικής καταστροφής. Όλη η ανατολή, Ιωνία, Καππαδοκία, Πόντος , της ανατολής ο κόσμος, της ευπρέπειας, του ήθους, της πίστης, των αγίων, με τις επτά αρχαίες εκκλησίες, σε μια νύχτα μόνο  έσβησε από το βοριά της προδοσίας. Η μεγαλύτερη μετακίνηση μαζικού πληθυσμού που έγινε ποτέ στην ιστορία με κριτήριο την πίστη τους. Μην τους πιστέψετε αυτούς που είπαν ότι ήταν “συνωστισμός”, λιτανεία μαρτυρίου ήταν. Όποιος το έζησε τ’ άδικο, μόνο αυτός μπορεί να καταλάβει. Ας κάνουμε τα δάκρυά μας γη αγαθή και ευεργετική, σ’ αυτόν τον τόπο που είναι γεμάτος σταυρούς».
    Στο μνημόσυνο παρευρίσκονταν ο δήμαρχος Ευόσμου-Κορδελιού κ.Πέτρος Σούλας, μέλη του δημοτικού συμβουλίου, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Κώστας Γκιουλέκας και ο πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Ελευθερίου-Κορδελιού κ.Δημήτριος Τούμπας.


Εκ του γραφείου τύπου
Της Ιεράς Μητροπόλεως










Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!