Ιωάννα Γαιτάνη: “Θα μας καθορίσετε τώρα κι από πότε θα ξεκινάμε τη σεξουαλική μας ζωή και πότε θα την τελειώνουμε, αφού δεν θα μπορούμε να κάνουμε εξετάσεις.” [video]


OΜΙΛΙΑ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΟΥ Ν/Σ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ 

Με τη νέα εταιρεία συστήματος αμοιβών νοσοκομείων, την ΕΣΑΝ ΑΕ, που ιδρύει η κυβέρνηση με το παρόν ν/σ φαίνεται καθαρά η πρόθεσή της στη διάλυση της δημόσιας νοσοκομειακής περίθαλψης μέσω της συμμετοχής και της λήψης αποφάσεων όσον αφορά τη χρηματοδότηση των νοσοκομείων, από ιδιώτες, αφού κι αυτοί θα έχουν συμμετοχή και μετοχές στη εν λόγω εταιρεία. Και θα τους πληρώνουμε από το πενιχρό απόθεμα των Ταμείων όταν δεν υπάρχουν λεφτά για γάζες και γάντια. 

Οι ιδιώτες μέτοχοι θα αξιολογούν τα δημόσια νοσοκομεία όσον αφορά τα χειρουργεία: πόσα έχουν κάνει, τι είδους περιστατικά έχουν αντιμετωπίσει, ποια αγωγή, πόσες μέρες νοσηλείας και θα κρίνουν έτσι με πόσα λεφτά θα χρηματοδοτηθούν τόσο αυτά όσο και οι ίδιοι. Ουσιαστικά, θα μοιράσουν την πίτα εκ νέου, γιατί πήραν σημαντικό μερίδιο από την απαξίωση του ΕΣΥ. 

Θα ανταγωνίζεται δηλ. το υποστελεχωμένο και από προσωπικό και από δομές περιφερειακό νοσοκομείο με το ιδιωτικό που αντλεί κεφάλαια και από τα ταμεία μας αλλά και από εύπορα στρώματα του πλυθυσμού που έχουν την ευχέρεια να προσέρχονται σ' αυτά. Στα ιδιωτικά που έχουν υπερχρεώσει το ΕΣΥ με πάρα πολλές άχρηστες διαγνωστικές εξετάσεις. 

Τα πιράνχας της υγείας, λοιπόν, θα κοστολογούν με βάση το κέρδος τους με αποτέλεσμα την υπερβολική χρέωση των ασφαλιστικών ταμείων που ήδη έχουν καταρρεύσει λόγω της μνημονιακής σας πολιτικής. Σας παραπέμπω να δείτε το ντοκιμαντέρ του Μαικλ Μουρ” Σάικο” για το σοβιετικού τύπου μοντέλο του Καναδά, της Κούβας και το μοντέλο των ΗΠΑ. Και φυσικά η αδυναμία αυτή θα υποχρεώσει τους ασθενείς να καταβάλλουν απ' την τσέπη τους τη διαφορά ή ολοκλήρο το ποσό λόγω της μη αποπληρωμής απ' το ταμείο. Και επειδή τα ποσά είναι μεγάλα, ανοίγει υποχρεωτικά η πόρτα της ιδιωτικής ασφάλισης είτε συλλογικής είτε ατομικής. Άλλωστε, οι ασφαλιστικές εταιρείες τώρα θα έχουν και τα προσωπικά μας δεδομένα, για να διαμορφώσουν πακέτα για τον καθένα μας. 

Αντί λοιπόν να κοστολογούμε για να ξέρουμε τι λεφτά χρειαζόμαστε και να βάλουμε τέλος στο πάρτι που γίνεται ήδη από τις φαρμακευτικές εταιρείες και τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, το νομιμοποιούμε. Τον ανταγωνισμό αυτόν κάποιοι θα κληθούν να τον υλοποιήσουν. 
Ποιοι; 
Μα οι γιατροί φυσικά, που θα αμείβονται με βάση τα περιστατικά κι όχι με μισθό όπως σήμερα. Και για να αποκτήσουν έναν καλό μισθό, θα μετατραπούν σε πλασιέ υπηρεσιών υγείας, όπως οι τραπεζοϋπάλληλοι έγιναν πλασιέ χρηματοπιστωτικών προιόντων. 
Θα χειρουργούν ακριβά και μικρής παραμονής περιστατικά, θα γίνουν δηλ. εργάτες μιας βιομηχανίας επεμβάσεων. Για παράδειγμα, θα προτιμάμε τις καισαρικές από τους φυσιολογικούς τοκετούς ή θα προτρέπουμε τις γυναίκες να το κάνουνε, κάτι που ήδη συμβαίνει στη χώρα μας πάρα πολύ όπως και στη Γερμανία όπου έχει αυξηθεί το ποσοστό των καισαρικών από την εφαρμογή αυτού του μοντέλου.

 Όσον αφορά την περίθαλψη των ανασφάλιστων ούτε που θα την συζητάμε, αφού θα πρέπει να είναι εξασφαλισμένα τα έσοδα για τα νοσοκομεία. Αναρωτιέμαι πια εαν οι γιατροί θα μπορούν να είναι συνεπείς με τον όρκο του Ιππποκράτη. Κι αν μιλάμε για την αναγκαιότητα της κοστολόγησης ως προϋπόθεση μείωσης του κόστους, όλος ο ιατρικός κόσμος αναφέρεται στη μείωση μέσω πρόληψης. 

Με τη διάλυση της α/θμιας υγείας που πέτυχε ο προκάτοχος σας, η πρόληψη καταργείται ουσιαστικά ενώ θα πρεπε να είναι υποχρεωτική, για να μην φτάνουμε σε προχωρημένα στάδια των νόσων και επιβαρύνουμε την α/θμια φροντίδα υγείας. Πριν λίγες μερες, κυρίες-οι βουλευτές, προέτρεπα την παρέα της 20χρονης κόρης μου να κανουν τέστ παπ και τώρα μαθαινω ότι δεν μπορούν παρά κάθε 3 χρόνια. Το παπ τεστ που ήταν δωρεάν και ετήσιο. Θα μας καθορίσετε τώρα κι από πότε θα ξεκινάμε τη σεξουαλική μας ζωή και πότε θα την τελειώνουμε, αφού δεν θα μπορούμε να κάνουμε εξετάσεις. 

Μήπως θα καταργήσετε και την άμβλωση όπως συμβαίνει στην Ισπανία; 

Κυρίες-οι βουλευτές, 

καλούμαστε σήμερα ακόμη μια φορά να ψηφίσουμε 

αν η υγεία είναι δημόσιο δικαίωμα ή εμπορεύσιμο προιόν. 
Αν θα είμαστε ασθενείς ή πελάτες νοσοκομείων και γιατρών. 
Αν θα έχουμε δικαιώμα στην υγεία είτε έχουμε λεφτά είτε όχι. 

Εμείς λέμε δημόσιο σύστημα υγείας, η υγεία δημόσιο αγαθό και θα το υλοποιήσουμε μαζί με τους εργαζόμενους στην υγεία. Αυτούς που ξέρουν τις ελλείψεις και τις ανάγκες κι έχουν μελετήσει τη λύση των προβλημάτων με κέντρο τον άνθρωπο και όχι το κερδος. 

Ευτυχώς, η ΕΣΑΝ δεν θα έχει μέλλον, μιας και η κυβέρνηση της Αριστεράς είναι προ των πυλών και οι μνημονιακές δεσμεύσεις σας θα έχουν την τυχη του χαρτιού για ανακύκλωση.


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!