Ερώτηση της Κατερίνας Μάρκου σχετικά με τις ελλείψεις εμβολίων και το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού Παιδιών και Εφήβων


Δελτίο τύπου – 8 Οκτωβρίου 2014
Ερώτηση της Κατερίνας Μάρκου σχετικά με τις ελλείψεις εμβολίων και το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού Παιδιών και Εφήβων
Ερώτηση για τις μεγάλες ελλείψεις σε εμβόλια, την υποστελέχωση τον δημόσιων δομών εμβολιασμού και την εφαρμογή του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμού Παιδιών και Εφήβων κατέθεσε η ανεξάρτητη βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης Κατερίνα Μάρκου προς τον Υπουργό Υγείας.
Η βουλευτής αναφέρεται σε στοιχεία σχετικής έρευνας που είχε εκπονήσει η Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας το 2012, σύμφωνα με τα οποία είχαν διαπιστωθεί  ελλείψεις στην κάλυψη του γενικού πληθυσμού για συγκεκριμένα εμβόλια αλλά και στην κάλυψη ειδικών ομάδων πληθυσμού, όπως είναι οι οικογένειες Ρομά και μεταναστών. Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, από το 2006 ως το 2012, το ποσοστό διενέργειας των εμβολίων στον ιδιωτικό τομέα παρέμεινε σταθερό στο 65–70%, γεγονός που αναδεικνύει τη διαχρονική αδυναμία του δημοσίου συστήματος εμβολιασμού να καλύψει τις ανάγκες του πληθυσμού.
Όπως τονίζει στην ερώτησή της, η δραματική μείωση των εισοδημάτων δεν επιτρέπει σε πολλούς γονείς να αγοράσουν οι ίδιοι τα αναγκαία εμβόλια ενώ το δημόσιο σύστημα υγείας αδυνατεί να καλύψει τις ανάγκες τους, λόγω έλλειψης εμβολίων αλλά και παιδιάτρων, οδηγώντας τους γονείς στα κοινωνικά ιατρεία και σε οργανώσεις όπως οι Γιατροί του Κόσμου, όπου μπορούν να εμβολιάσουν δωρεάν τα παιδιά τους. Μάλιστα, με βάση καταγραφή που διενήργησαν οι Γιατροί του Κόσμου, το 50% των παιδιών που καταφεύγουν σε αυτούς είναι ελλιπώς ή καθόλου εμβολιασμένα για κοκκύτη, τέτανο, διφθερίτιδα και μηνιγγίτιδα, εμβόλια, δηλαδή, που είναι υποχρεωτικά με βάση το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών.
Η κ. Μάρκου αναφέρεται, ακόμα, στην αύξηση της αποχής από τον εμβολιασμό, λόγω φοβίας ορισμένων γονιών ότι μπορεί να αποβεί βλαπτικός για την υγεία του παιδιού, παρά τις διαβεβαιώσεις διακεκριμένων ιατρών ότι ο περιορισμός των εμβολιασμών μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια ανοσίας στον πληθυσμό, αύξηση της επίπτωσης των λοιμωδών νοσημάτων και βαθμιαία επανεμφάνιση σοβαρών ασθενειών που σήμερα βρίσκονται υπό έλεγχο, όπως η ιλαρά που επανεμφανίστηκε το 2011 στη Βόρεια Ελλάδα.
Ζητά, λοιπόν, από το Υπουργείο Υγείας να προβεί στις αναγκαίες ενέργειες για την καταγραφή και αντιμετώπιση του φαινομένου του ελλιπούς εμβολιασμού των παιδιών και για την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης σχετικά με τα οφέλη του εμβολιασμού για την υγεία των παιδιών.


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!