Αντισυνταγματική η έφοδος του ΣΔΟΕ σε σπίτια φορολογούμενων


«Φρένο» στα σχέδια του υπουργείου Οικονομικών για εισβολή «ράμπων» χωρίς την παρουσία δικαστικού λειτουργού
«Φρένο» στα σχέδια του υπουργείου Οικονομικών για… εισβολή «ράμπων» του ΣΔΟΕ στα σπίτια ή την επαγγελματική έδρα των φορολογουμένων για αναζήτηση χρημάτων και είσπραξη φόρων ή άλλων οφειλών προς το Δημόσιο χωρίς την παρουσία δικαστικού λειτουργού έβαλε τελικά με γνωμοδότησή του ο Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Νικόλαος Παντελής.
Συντασσόμενος απόλυτα με τον υπουργό Δικαιοσύνης Χαράλαμπο Αθανασίου ο οποίος από τις αρχές Αυγούστου είχε ξεκαθαρίσει με γραπτή δήλωσή του ότι «η κατοικία του καθενός είναι άσυλο και η έρευνα σε αυτή γίνεται πάντοτε με την παρουσία εκπροσώπων της δικαστικής εξουσίας» ο εποπτεύων το οικονομικό έγκλημα αποφαίνεται ότι : «η διενέργεια κατ’ οίκον ερευνών από όργανα της φορολογικής διοίκησης, με απλή εντολή του εισαγγελέα και χωρίς την παρουσία δικαστικού λειτουργού, για οποιονδήποτε λόγο και αν γίνονται αυτές και οποιονδήποτε σκοπό και αν εξυπηρετούν, κείνται εκτός του πλαισίου της συνταγματικής μας τάξης». Η γνωμοδότηση του κ. Παντελή απευθύνεται στο Υπουργείο Οικονομικών – Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων και κοινοποιείται σε όλους τους εισαγγελείς της χώρας.

Η υπόθεση οδηγήθηκε στον Άρειο Πάγο όταν η Ολομέλεια του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, κατά πλειοψηφία με ψήφους (14-10) είχε κρίνει ότι εφόσον υπάρχουν ενδείξεις φοροδιαφυγής, μπορούν τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα χωρίς την παρουσία δικαστικού λειτουργού, να μπαίνουν σε σπίτια ή την επαγγελματική έδρα των φορολογουμένων προκειμένου να ψάξουν για «ζεστό χρήμα» ή να κατασχέσουν άλλα κινητά πράγματα για την είσπραξη των οφειλομένων στο δημόσιο. Σύμφωνα με το ΝΣΚ, η παρουσία δικαστικού λειτουργού απαιτείτο μόνο σε κατ’ οίκον έρευνα για να συλλέγουν αποδεικτικά στοιχεία για τη διαπίστωση εγκλημάτων ή σύλληψη δράστη και την πρόληψη ή καταστολή ποινικών αδικημάτων.

Ωστόσο σύμφωνα με τη γνωμοδότηση του κ.Παντελή «η παρουσία δικαστικού λειτουργού στις κατ’ οίκον έρευνες, αποτελεί προϋπόθεση εκ των ουκ άνευ σε όλες τις περιπτώσεις, είτε πρόκειται περί ερευνών στα πλαίσια ανάκρισης, είτε περί τοιούτων στα πλαίσια αναγκαστικής ή διοικητικής εκτέλεσης, τούτο δε προκύπτει σαφώς από την αδιάστικτη διατύπωση του άρθρου 9 του Συντάγματος , στο οποίο δεν γίνεται καμία διάκριση. Συνεπώς οι διατάξεις του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας και του Κώδικα Εισπράξεως Δημοσίων Εσόδων, νόμων προγενέστερων του ισχύοντος Συντάγματος, που προβλέπουν την διενέργεια τέτοιου είδους ερευνών, πρέπει να ερμηνεύονται υπό το πρίσμα της ως άνω συνταγματικής επιταγής, που απαιτεί αυτές να πραγματοποιούνται με την παρουσία εκπροσώπου της δικαστικής αρχής ...».



Πηγή: www.newsbomb.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!