Β. Ελλάδα: Πεϊνιρλί με καλαμάκι και σουβλάκι-τουλουμπάκι -Οι περίεργες λιχουδιές που κατακτούν
Πεϊνιρλί με... σουβλάκι καλαμάκι προσφέρει εδώ και σχεδόν τέσσερις δεκαετίες ένα μαγαζί στη Δράμα, έχοντας καταστήσει το συγκεκριμένο διατροφικό προϊόν σε «brand name» της γαστρονομίας της περιοχής. Λίγο πιο πέρα, στην Ξάνθη, ένα ζαχαροπλαστείο έδωσε λύση στο δίλημμα σιροπιαστό ή σοκολάτα, παρασκευάζοντας το σουβλάκι-τουλουμπάκι!
Και τα δύο παραπάνω προϊόντα έχουν κοινό παρανομαστή την αγάπη των εμπνευστών τους για την κουζίνα και τη δημιουργία νέων προϊόντων, με σεβασμό απέναντι στην παραδοσιακή συνταγή αλλά και με διάθεση καινοτομίας.
Το πεϊνιρλί με καλαμάκι είναι μια ιδιότυπη εξέλιξη του παραδοσιακού προϊόντος, που περιέχει, εκτός από αγνό βούτυρο και κασέρι, σουβλάκι.
Πρόκειται για μια συνταγή που περνά από γενιά σε γενιά, όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Θεόδωρος Ιωαννίδης (πατέρας του ιδιοκτήτη του καταστήματος).
Η ιστορία του πεϊνιρλί ξεκίνησε το 1963, όταν ο παππούς του κ. Ιωαννίδη, Σίμος, έφτιαχνε τα πεϊνιρλί στο σπίτι και τα πουλούσε με καροτσάκι στην αγορά. Αργότερα, περίπου το 1972, αποφάσισε να κάνει την προσθήκη με το σουβλάκι, φέρνοντας την επανάσταση" στην παρασκευή του προϊόντος.
Από το 1975, ο παππούς Σίμος διατηρούσε κατάστημα στο κέντρο της Δράμας και από τότε η οικογενειακή επιχείρηση συνεχίζει να παρασκευάζει το ίδιο προϊόν, έχοντας ως βάση τη συνταγή που κληρονόμησε και κρατά ως «επτασφράγιστο μυστικό».
«Το να φτιάχνεις πεϊνιρλί είναι σαν να παίζεις πιάνο» λέει ο κ. Ιωαννίδης, εκφράζοντας κατ' αυτόν τον τρόπο την αγάπη και το μεράκι, με τα οποία παρασκευάζει το προϊόν.
Από το μαγαζί του έχει «περάσει» πλήθος κόσμου -καλλιτέχνες, αθλητικοί παράγοντες της περιοχής κ.ά.- και η φήμη του έχει εξαπλωθεί πέραν των γεωγραφικών συνόρων του νομού Δράμας.
«Δεν έχουμε κατεψυγμένα προϊόντα, φτιάχνουμε το ζυμάρι, ζυμώνουμε τα πεϊνιρλί και τα βάζουμε στο φούρνο να ψηθούν» αναφέρει ο κ. Ιωαννίδης, εξηγώντας ότι το 80% της πελατείας του περιμένει να γευθεί το πεϊνιρλί, μόλις βγει από τον φούρνο!
Το πεϊνιρλί με σουβλάκι (η τιμή του είναι 2,40 ευρώ/τεμάχιο) είναι και αυτό που έχει μεγαλύτερη ζήτηση, με το περίπου το 70% των πελατών να το ζητά με επιμονή.
«Όπως έχουν τους ακανέδες οι Σερραίοι, το σουτζούκ λουκούμ στην Κομοτηνή, εμείς έχουμε το πεϊνιρλί με σουβλάκι!» λέει, χαμογελώντας, ο κ. Ιωαννίδης.
Κι αν κάποιος θέλει να «δέσει» την αλμυρή γεύση του πεϊνιρλί με σουβλάκι με κάτι γλυκό, δεν έχει παρά να ανηφορίσει προς την Ξάνθη, για να γευθεί ένα νέο προϊόν που προσφέρει ζαχαροπλαστείο της πόλης, το σουβλάκι - τουλουμπάκι.
Το συγκεκριμένο προϊόν αποτελείται από τρία τουλουμπάκια, βουτηγμένα σε σοκολάτα και καρφωμένα σε ξυλάκι.
Η ιδέα ανήκει στους ιδιοκτήτες του καταστήματος, με το νέο γλύκισμα, που συνδυάζει σιροπιαστό με σοκολάτα, να έχει καταφέρει να γίνει μία από τις αγαπημένες επιλογές των κατοίκων της πόλης, αλλά και των επισκεπτών της.
iefimerida.gr
Και τα δύο παραπάνω προϊόντα έχουν κοινό παρανομαστή την αγάπη των εμπνευστών τους για την κουζίνα και τη δημιουργία νέων προϊόντων, με σεβασμό απέναντι στην παραδοσιακή συνταγή αλλά και με διάθεση καινοτομίας.
Το πεϊνιρλί με καλαμάκι είναι μια ιδιότυπη εξέλιξη του παραδοσιακού προϊόντος, που περιέχει, εκτός από αγνό βούτυρο και κασέρι, σουβλάκι.
Πρόκειται για μια συνταγή που περνά από γενιά σε γενιά, όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Θεόδωρος Ιωαννίδης (πατέρας του ιδιοκτήτη του καταστήματος).
Η ιστορία του πεϊνιρλί ξεκίνησε το 1963, όταν ο παππούς του κ. Ιωαννίδη, Σίμος, έφτιαχνε τα πεϊνιρλί στο σπίτι και τα πουλούσε με καροτσάκι στην αγορά. Αργότερα, περίπου το 1972, αποφάσισε να κάνει την προσθήκη με το σουβλάκι, φέρνοντας την επανάσταση" στην παρασκευή του προϊόντος.
Από το 1975, ο παππούς Σίμος διατηρούσε κατάστημα στο κέντρο της Δράμας και από τότε η οικογενειακή επιχείρηση συνεχίζει να παρασκευάζει το ίδιο προϊόν, έχοντας ως βάση τη συνταγή που κληρονόμησε και κρατά ως «επτασφράγιστο μυστικό».
«Το να φτιάχνεις πεϊνιρλί είναι σαν να παίζεις πιάνο» λέει ο κ. Ιωαννίδης, εκφράζοντας κατ' αυτόν τον τρόπο την αγάπη και το μεράκι, με τα οποία παρασκευάζει το προϊόν.
Από το μαγαζί του έχει «περάσει» πλήθος κόσμου -καλλιτέχνες, αθλητικοί παράγοντες της περιοχής κ.ά.- και η φήμη του έχει εξαπλωθεί πέραν των γεωγραφικών συνόρων του νομού Δράμας.
«Δεν έχουμε κατεψυγμένα προϊόντα, φτιάχνουμε το ζυμάρι, ζυμώνουμε τα πεϊνιρλί και τα βάζουμε στο φούρνο να ψηθούν» αναφέρει ο κ. Ιωαννίδης, εξηγώντας ότι το 80% της πελατείας του περιμένει να γευθεί το πεϊνιρλί, μόλις βγει από τον φούρνο!
Το πεϊνιρλί με σουβλάκι (η τιμή του είναι 2,40 ευρώ/τεμάχιο) είναι και αυτό που έχει μεγαλύτερη ζήτηση, με το περίπου το 70% των πελατών να το ζητά με επιμονή.
«Όπως έχουν τους ακανέδες οι Σερραίοι, το σουτζούκ λουκούμ στην Κομοτηνή, εμείς έχουμε το πεϊνιρλί με σουβλάκι!» λέει, χαμογελώντας, ο κ. Ιωαννίδης.
Κι αν κάποιος θέλει να «δέσει» την αλμυρή γεύση του πεϊνιρλί με σουβλάκι με κάτι γλυκό, δεν έχει παρά να ανηφορίσει προς την Ξάνθη, για να γευθεί ένα νέο προϊόν που προσφέρει ζαχαροπλαστείο της πόλης, το σουβλάκι - τουλουμπάκι.
Το συγκεκριμένο προϊόν αποτελείται από τρία τουλουμπάκια, βουτηγμένα σε σοκολάτα και καρφωμένα σε ξυλάκι.
Η ιδέα ανήκει στους ιδιοκτήτες του καταστήματος, με το νέο γλύκισμα, που συνδυάζει σιροπιαστό με σοκολάτα, να έχει καταφέρει να γίνει μία από τις αγαπημένες επιλογές των κατοίκων της πόλης, αλλά και των επισκεπτών της.
iefimerida.gr