Στα χέρια τζιχαντιστών πέφτει το Κομπανί
Υπό τον έλεγχο των τζιχαντιστών βρίσκεται το 40% του Κομπανί, της κουρδικής πόλης της Συρίας που πολιορκείται ανελέητα επί ημέρες από τα μέλη του Ισλαμικού Χαλιφάτου.
Οι πολεμιστές του ISIS προελαύνουν προς το βόρειο τμήμα του Κομπανί και σήμερα κατάφεραν να θέσουν υπό τον έλεγχό τους την «καρδιά» των κουρδικών δυνάμεων της περιοχής, δηλαδή το Γενικό Επιτελείο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Οι τζιχαντιστές προελαύνουν προς το βόρειο τμήμα του Κομπανί και σήμερα κατάφεραν να θέσουν υπό τον έλεγχό τους την «καρδιά» των κουρδικών δυνάμεωνΈπειτα από την εξέλιξη αυτή, οι κουρδικές δυνάμεις μοιάζουν «απογυμνωμένες», καθώς στα χέρια των τζιχαντιστών βρίσκεται πλέον το «τετράγωνο ασφαλείας», το οποίο περιλαμβάνει το στρατιωτικό συγκρότημα των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG, η κύρια πολιτοφυλακή των Κούρδων της Συρίας), τη βάση των κουρδικών δυνάμεων ασφαλείας και την έδρα του τοπικού συμβουλίου της πόλης, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Την ίδια ώρα, ο διευθυντής της ΜΚΟ Ράμι Αμπντέλ Ραχμάν ανακοίνωσε ότι ήδη το Ισλαμικό Χαλιφάτο έχει θέσει υπό τον έλεγχό του «τουλάχιστον το 40% της πόλης».
Η κατάληψη του Γενικού Επιτελείου θα επιτρέψει στους τζιχαντιστές να προωθηθούν προς τη μεθοριακή διάβαση με την Τουρκία - στο βόρειο τμήμα της πόλης- και, αν το πετύχουν, να πολιορκήσουν τις κουρδικές δυνάμεις στο Κομπανί.
Η μάχη είναι εντελώς άνιση, καθώς οι μαχητές του Χαλιφάτου υπερτερούν σε αριθμό και σε όπλα, και προχωρούν, παρά τα πλήγματα που καταφέρει εναντίον τους ο στρατιωτικός συνασπισμός υπό τις ΗΠΑ.
«Ο συνασπισμός κατέστρεψε οχήματα και θέσεις του Χαλιφάτου, αλλά δεν έχει εμποδίσει τον ανεφοδιασμό τους σε όπλα από τα προπύργιά τους στις επαρχίες της Ράκα και του Χαλεπιού (βόρεια Συρία)» υποστηρίζει ο Αμπντέλ Ραχμάν.
Παρέμβαση του ΟΗΕ - Κάλεσμα προς την Τουρκία
Στο μεταξύ, στη Γενεύη, ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία Στέφαν ντε Μιστούρα κάλεσε την Τουρκία να επιτρέψει σε εθελοντές να διασχίσουν τα σύνορα για να εμποδίσουν μια σφαγή στο Κομπανί, όπου εξακολουθούν να βρίσκονται 500-700 άμαχοι, κυρίως ηλικιωμένοι.
«Καλούμε τις τουρκικές Αρχές να επιτρέψουν στους πρόσφυγες να μπουν στην πόλη για να υποστηρίξουν την άμυνά της» δήλωσε ο Μιστούρα, προσθέτοντας πως φοβάται μια «σφαγή... Θυμάστε τη Σρεμπρένιτσα στην πρώην Γιουγκοσλαβία».
«Όλοι θα πρέπει να κάνουν οτιδήποτε μπορούν για να το σταματήσουν. Ελπίζω ότι δεν θα δούμε αποκεφαλισμένους ανθρώπους» τόνισε.
Ο Ντε Μιστούρα παρουσίασε δορυφορικές φωτογραφίες και εξήγησε ότι «10.000 έως 13.000 κάτοικοι βρίσκονται σε μια τοποθεσία στη μεθοριακή ζώνη ανάμεσα στην Τουρκία και τη Συρία, ενώ πολλοί είναι ακόμη μέσα στην πόλη». «Αν πέσει, το πιθανότερο είναι πως οι άμαχοι θα σφαγιαστούν» δήλωσε ο διπλωμάτης.
«Εφόσον το Κομπανί είναι πιθανόν να πέσει αν δεν βοηθηθεί, επιτρέψτε σ' αυτούς που θέλουν να πάνε εκεί και να συμμετάσχουν στην άμυνά του, με επαρκή εξοπλισμό, να το πράξουν. Ο εξοπλισμός μπορεί να κάνει πολλά πράγματα» διευκρίνισε ο Ντε Μιστούρα απευθυνόμενος στην Τουρκία.
«Το Ισλαμικό Χαλιφάτο δεν θα σταματήσει με αποφάσεις του ΟΗΕ» επεσήμανε. «Η έκκλησή μας προς την Τουρκία έχει στόχο να λάβει επιπλέον μέτρα για να σταματήσει η προώθηση του Ισλαμικού Χαλιφάτου, διαφορετικά όλοι μας, της Τουρκίας περιλαμβανομένης, θα το μετανιώσουμε» ανέφερε.
zougla.gr