Ο Έμπολα χτυπάει την πόρτα μας
Είναι αναπόφευκτη η εμφάνιση κρουσμάτων του Έμπολα και στην Ελλάδα. Αυτή είναι μία επίσημη προειδοποίηση από αρμόδιους επιστήμονες, καθώς ο φονικός ιός είναι φανερό ότι έχει ξεφύγει από τα υποσαχάρια αφρικανικά κράτη και ταξιδεύει ήδη σε όλο τον κόσμο.
Του Κώστα Χαρδαβέλλα
Αργά ή γρήγορα και πάντως μέχρι τέλος του έτους, θα μας έρθει στην Ελλάδα και το ερώτημα είναι πόσο έτοιμη είναι η χώρα μας να αντιμετωπίσει αυτή την επιδημία, που ήδη θερίζει χιλιάδες ζωές και χαρακτηρίζεται πλέον επίσημα όχι σαν επιδημία, αλλά σαν μία παγκόσμια ανθρωπιστική κρίση.
Στέλεχος του ΚΕΕΛΠΝΟ (Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων) μου έλεγε χθες ότι από προσομοιώσεις της εξάπλωσης της επιδημίας προβλέπεται ότι:
1. Μέχρι τέλος του 2014 θα έχουν ασθενήσει εκατοντάδες χιλιάδες σε όλο τον κόσμο.
2. Το πρόβλημα νοσηλείας τους θα είναι τεράστιο γιατί δεν υπάρχουν τόσα νοσοκομεία για την τοποθέτηση αυτών των ασθενών σε καραντίνα.
3. Το εμβόλιο δεν υπολογίζεται να βρεθεί πριν από τα μέσα του 2015.
4. Ο ιός, όσο θα βρίσκει ελεύθερο έδαφος και θα προχωρεί, θα μεταλλάσσεται συνεχώς δημιουργώντας πρόσθετες δυσκολίες για την αντιμετώπισή του.
Στην Ελλάδα ξεκίνησαν τώρα τα πρώτα βήματα για την προστασία της χώρας μας και την αντιμετώπιση του ιού. Το Σάββατο ομάδα του ΚΕΕΛΠΝΟ πήγε στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» και έκανε ειδικό σεμινάριο στους αστυνομικούς πώς να ελέγχουν επιβάτες αεροπλάνων που έρχονται από τις υποσαχάριες χώρες της Αφρικής και κυρίως από τη Νιγηρία και τη Λιβερία μέσω άλλων σταθμών. Οδηγίες δόθηκαν και προς το Λιμενικό, για την ανίχνευση ναυτικών που έρχονται με καράβια, προερχόμενα από χώρες όπου υπάρχει η επιδημία και παράλληλα καταστρώθηκε σχέδιο για άμεσο έλεγχο κάθε λαθρομετανάστη που εισέρχεται στην Ελλάδα μέσω των νησιών του Αιγαίου, που βρίσκονται κοντά στην Τουρκία.
Οργανώνονται ήδη δύο μεγάλα κεντρικά νοσοκομεία της Αθήνας για τη νοσηλεία ασθενών με Έμπολα και δημιουργούνται εκεί χώροι αυστηρής απομόνωσης των ασθενών αυτών.
Και ενώ δεν πρέπει αυτή τη στιγμή να υπάρχει πανικός στην Ελλάδα για το θέμα αυτό, βασική διαπίστωση των γιατρών και των στελεχών των υγειονομικών υπηρεσιών είναι ότι αυτή τη στιγμή η Ελλάδα έχει μεγάλα κενά στην αντιμετώπιση της επιδημίας και άρχισε ένας αγωνιώδης δρόμος ταχύτητας τις τελευταίες μέρες για να καλυφθούν αυτά τα κενά.
Πηγή: www.newsbomb.gr