Δ. Νεάπολης-Συκέων: Στην τελική ευθεία το 2ο Γυμνάσιο Πεύκων


Αποφασιστικό βήμα στην κατασκευή του 2ου Γυμνασίου Πεύκων σηματοδοτεί η απόφαση του υπουργείου Παιδείας που εγκρίνει το κτιριακό πρόγραμμα του δήμου Νεάπολης-Συκεών, και μάλιστα στο σύνολό του όπως υποβλήθηκε με τον πλήρη φάκελο του έργου.

Η εγκριτική απόφαση, που υπογράφει ο υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Ανδρέας Λοβέρδος, εκδόθηκε πριν λίγες ημέρες κι αμέσως κοινοποιήθηκε στο δήμο Νεάπολης-Συκεών και τις αρμόδιες υπηρεσίες της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Πρόκειται για το 2ο 12θέσιο Βιοκλιματικό Γυμνάσιο Πεύκων δυναμικότητας 360 μαθητών. Αυτό θα αναπτύσσεται σε δυο ορόφους και θα αποτελείται από επιπλέον αίθουσες εργαστηρίων, βιβλιοθηκών και πολλαπλών εκδηλώσεων, ενώ την εικόνα του σύγχρονου αυτού συγκροτήματος θα ολοκληρώνει ένα σύγχρονο κλειστό, μεγάλο και αγωνιστικών διαστάσεων γυμναστήριο. Η κατασκευή του σχολικού συγκροτήματος θα έρθει να καλύψει πλήρως τις ανάγκες της περιοχής που τα τελευταία χρόνια αυξάνονται διαρκώς. 

Η εξέλιξη που σημειώθηκε τελευταία με την εγκριτική απόφαση του υπ. Παιδείας συνιστά πλήρη και πανηγυρική δικαίωση της δημοτικής αρχής του δήμου Νεάπολης-Συκεών για την επιλογή στην οποία προχώρησε αρνούμενη να υποκύψει σε πιέσεις συγκεκριμένων κύκλων και συμφερόντων της περιοχής και να αποδεχθεί προτετελεσμένα γεγονότα. Έτσι, η διοίκηση του δήμου, και προσωπικά ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης, έθεσε το έργο αυτό στην κορυφή των προτεραιοτήτων της από την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων της το 2011, ακυρώνοντας τα σχέδια που είχε προωθήσει η τότε Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση προχωρώντας στο διαγωνισμό ενός ακατάλληλου κι ανεπαρκούς σχολείου.

Υπενθυμίζεται ότι η πρώην νομαρχία Θεσσαλονίκης προχώρησε λίγο πριν την κατάργησή της και πριν την έναρξη της λειτουργίας των νέων «Καλλικρατικών» δήμων (Δεκέμβριος 2010) σε αμφίβολης νομιμότητας και διαφάνειας διαγωνισμό ενός 6θέσιου γυμνασίου με τη μέθοδο της προκάτ κατασκευής και με προκλητικά μικρό ποσοστό έκπτωσης. Επρόκειτο για ένα μικρό, ακατάλληλο και ελλιπές σε άλλους αναγκαίους βοηθητικούς χώρους (γυμναστήριο, αίθουσες εκδηλώσεων, κ.λπ.) που σύντομα θα αποδεικνυόταν ανεπαρκές για τις ανάγκες του αυξανόμενου μαθητικού δυναμικού στην περιοχή. Κι όταν αυτό θα διαπιστωνόταν, όπως τονίστηκε κατ’ επανάληψη στο Δημοτικό Συμβούλιο, καμία επέκταση ή προσθήκη δεν θα μπορούσε να γίνει γιατί η κατασκευή του θα δέσμευε όλο το μεγάλο οικόπεδο και θα το καθιστούμε περαιτέρω ανεκμετάλλευτο.

«Πρόκειται για μια μεγάλη επιτυχία του δήμου μας και των τεχνικών υπηρεσιών που σχεδίασαν ένα πλήρες, ολοκληρωμένο, σύγχρονο βιοκλιματικό σχολικό συγκρότημα, που απαντά σε όλες τις απαιτήσεις μιας σύγχρονης εκπαιδευτικής διαδικασίας», δήλωσε ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης. Ο ίδιος επανέλαβε τη δέσμευση της δημοτικής αρχής για την προώθηση του έργου ακόμη και με δημοτικούς πόρους, αξιοποιώντας το εύρωστο δημοτικό ταμείο στην περίπτωση που δεν εξασφαλιστεί χρηματοδότηση από άλλη πηγή. «Ό,τι υποσχόμαστε και δεσμευόμαστε γίνεται πράξη. Είμαστε αποφασισμένοι να προωθήσουμε το έργο, ακόμα και με δικές μας δαπάνες από το ταμείο του δήμου, γιατί το οφείλουμε στη σύγχρονη γενιά, το οφείλουμε στα παιδιά μας. Δίνουμε τον αγώνα για μια καλύτερη παιδεία με σύγχρονους εκπαιδευτικούς όρους και προϋποθέσεις χωρίς να υποκύπτουμε σε συμφέροντα και σε πιέσεις, και χωρίς να πτοούμαστε από τις στείρες κι αστήριχτες αντιδράσεις», τόνισε χαρακτηριστικά:

Πλήρες και λειτουργικό σχολείο

Σύμφωνα με τα στοιχεία του φακέλου για το κτιριολογικό πρόγραμμα-αρχιτεκτονικά σχέδια, που επιμελήθηκε ομάδα αρχιτεκτόνων του δήμου (Αναστασία Ιωαννίδου, Δήμητρα Θωμαΐδου), το νέο σχολικό συγκρότημα, συνολικού εμβαδού 4.189 τ.μ., θα αναπτύσσεται σε ισόγειο και δυο ορόφους, εντός οικοπέδου έκτασης 5,5 στρεμμάτων.
Μελετήθηκε, δε, και σχεδιάστηκε από τις τεχνικές υπηρεσίες του δήμου, κι έρχεται να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες του μαθητικού δυναμικού, λαμβάνοντας υπόψη όλους του όρους και προϋποθέσεις για ένα λειτουργικό, πολυχρηστικό και προσβάσιμο σχολείο. Ήδη, τα αρχιτεκτονικά σχέδια είναι έτοιμα, ενώ στο τελικό στάδιο είναι η έκδοση ΦΕΚ για τους όρους δόμησης του κτιρίου, μετά τον έλεγχό τους από την αρμόδια υπηρεσία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Την ίδια ώρα, έχουν προωθηθεί και βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη οι μελέτες στατικότητας και ηλεκτρολογικών-μηχανολογικών σχεδίων.

Έτσι, η εκπαιδευτική διαδικασία στο νέο Γυμνάσιο Πεύκων θα υποστηρίζεται από εξειδικευμένους χώρους (εργαστήρια φυσικής, χημείας, πληροφορικής, αίθουσες πολλαπλών χρήσεων, γυμναστήριο, κ.λπ.), ενώ η κατασκευή του προβλέπεται να γίνει βάσει των ευρωπαϊκών σύγχρονων φιλοπεριβαλλοντικών προδιαγραφών που εξασφαλίζουν μειωμένη κατανάλωση ενέργειας και φυσικών πόρων (οικολογικά υλικά, φωτοβολταϊκό σύστημα, ειδικές πέργκολες και σκίαστρα, πράσινα δώματα, πλούσια βλάστηση, ειδικές βαλβίδες ελέγχου της κατανάλωσης νερού, δεξαμενές για συλλογή και διαχείριση όμβριων υδάτων για την άρδευση, κ.λπ.).

Στο ισόγειο του κτιρίου, που αναπτύσσεται στο επίπεδο της αυλής, χωροθετούνται: εργαστήριο τεχνολογίας-σχεδίου, εργαστήριο καλλιτεχνικών-αισθητικής αγωγής, αποθήκη βιβλίων, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, υπόστεγο και κλειστό γυμναστήριο-γήπεδο μπάσκετ. Στον πρώτο όροφο θα υπάρχουν πέντε αίθουσες διδασκαλίας, εργαστήριο φυσικών επιστημών, δυο εργαστήρια πληροφορικής, δυο αίθουσες ξένων γλωσσών, βιβλιοθήκη, αποθήκη σχολικών βιβλίων, γενικό αρχείο και αποθήκη, εξώστης-πράσινο δώμα, ενώ στο δεύτερο όροφο προβλέπονται τα γραφεία της διοίκησης και των εκπαιδευτικών, επτά αίθουσες διδασκαλίας και γραφείο συλλόγου γονέων και μαθητικών κοινοτήτων.







Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!