Αύριο ραντεβού κυβέρνησης-Τρόικα στο Παρίσι


Επιβεβαιώθηκαν οι πληροφορίες που ήθελαν να έχει κλειστεί ραντεβού ανάμεσα στην Τρόικα και την ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να γεφυρωθεί το χάσμα και να βρεθεί λύση στα σημεία διαφωνίας των δύο πλευρών.

Οπως ανακοίνωσε το ΥΠΟΙΚ, οι δύο πλευρές θα συναντηθούν αύριο Τρίτη σε ένα κρίσιμο τετ α τετ στο Παρίσι.
Η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών
«Το υπουργείο Οικονομικών ενημερώνει ότι αργά χθες βράδυ συμφωνήθηκε να υπάρξει την Τρίτη 25/11/2014 στο Παρίσι συνάντηση της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας με τους επικεφαλής της τρόικας, προκειμένου να προχωρήσει η αξιολόγηση και να εξετασθεί το πλαίσιο της επόμενης μέρας».
Το Μαξίμου έστειλε πρόταση με κάποια μέτρα
Μπορεί η κυβέρνηση να υποστηρίζει πως το δημοσιονομικό κενό για το οποίο μιλάει η Τρόικα να μην υφίσταται, ωστόσο η ασφυκτική πίεση των δανειστών φαίνεται πως απέδωσε. Μέγαρο Μαξίμου και υπουργείο Οικονομικών αναζητούν μέτρα για να κλείσουν το δημοσιονομικό κενό που βλέπουν οι δανειστές για το 2015.
Φυσικά η λίστα με τα μέτρα που βρίσκεται στο τραπέζι των συζητήσεων της κυβέρνησης και των δανειστών είναι «ανώδυνα», με το Μέγαρο Μαξίμου να μη διαπραγματεύεται οτιδήποτε άλλο. Ενδεικτικά, αυτά περιλαμβάνουν:
  • Παρεμβάσεις σε ΟΤΑ, ΔΕΚΟ
  • Περικοπές μισθολογικών και μη δαπανών στο Δημόσιο
  • Κατάργηση φόρων υπέρ τρίτων
  • Τέλος σε διάφορες φοροαπαλλαγές
Βέβαια η Τρόικα ζητάει νέα, πιο δύσκολα μέτρα για να κλείσει το δημοσιονομικό κενό που εντοπίζει. Οι δανειστές μιλούν για μέτρα-παρεμβάσεις ύψους έως 1 δισ. ευρώ στο ασφαλιστικό και απαιτούν μειώσεις μέχρι 20% σε μισθούς.
Από την πλευρά του, το υπουργείο Οικονομικών ξεκαθαρίζει πως θέμα δημοσιονομικού κενού δεν υφίσταται, κάτι που ανέφερε και ο Γκίκας Χαρδούβελης κατά την κατάθεση του Προϋπολογισμού στη Βουλή την Παρασκευή. Μάλιστα, πηγές του ΥΠΟΙΚ τονίζουν πως δημοσιονομικό κενό έβλεπαν και πέρυσι οι δανειστές, αλλά τώρα, με το Μνημόνιο να ολοκληρώνεται έως το τέλος του έτους, οι πιέσεις αυξάνονται, κυρίως από το ΔΝΤ, αφού το 2015 δεν θα έχει ρόλο στη νέα κατάσταση που θα δημιουργηθεί για την Ελλάδα.
Το μέτωπο της κόντρας Αθήνας-δανειστών δεν περιορίζεται μόνο στα παραπάνω, αφού στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων βρίσκονται:
  • η απόδοση του ΕΝΦΙΑ,
  • η ρύθμιση των 100 δόσεων,
  • η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής,
  • οι απορροφήσεις του ΕΣΠΑ
Πολλά πάντως για την συνολική πορεία των διαπραγματεύσεων αναμένεται να ξεκαθαρίσουν στο Euro Working Group της ερχόμενης Πέμπτης, καθώς εκεί θα φανεί αν υπάρχει η διάθεση να μπει τέλος στα εμπόδια που έχουν δημιουργηθεί και να επιστρέψουν στην Αθήνα οι ελεγκτές.
Επόμενος στόχος για την κυβέρνηση είναι η Τρόικα να επιστρέψει την ερχόμενη Κυριακή ή Δευτέρα (30 Νοεμβρίου ή 1η Δεκεμβρίου) στην Αθήνα και να φύγει πριν ξεκινήσει η συζήτηση στη Βουλή του νέου Προϋπολογισμού, ο οποίος θα ψηφιστεί στις 7 Δεκεμβρίου.
Οι αγορές έκλεισαν τη στρόφιγγα
Οι δανειστές θα εξακολουθούν να τρίζουν τα δόντια και δεν δείχνουν διαθετειμένοι να καταλήξουν σε πολιτική απόφαση και να κλείσουν όπως-όπως την ελληνική αξιολόγηση ή να δώσουν ανάσα στην κυβέρνηση. Ολα δείχνουν ότι η Τρόικα δεν ενδίδει στα «παρακάλια» της κυβέρνησης Σαμαρά και στέλνει μήνυμα και στον ΣΥΡΙΖΑ ότι οποιαδήποτε διαφοροποίηση από τις υπογεγραμμένες συνθήκες ισοδυναμεί με απομόνωση από τις αγορές.
Οι αγορές μυρίζονται ήδη το κακό κλίμα και «διαισθάνονται» τη σκληρή γραμμή της Τρόικα. Αυτό δείχνουν τα στοιχεία: προχθές, οι αποδόσεις του ελληνικού 3ετούς ομολόγου ήταν 6,85%, ενώ της Πορτογαλίας ήταν 1,06%, της Ιταλίας 0,73% και της Ισπανίας 0,57%. Του ελληνικού 5ετούς ήταν 7,1%, της Ιρλανδίας 0,44%, της Πορτογαλίας 1,63%. Και οι αποδόσεις του 10ετούς ομολόγου κινούνται σταθερά στην περιοχή του 8%+, ενώ του πορτογαλικού στην περιοχή του 3% και του ιταλικού και ισπανικού στη ζώνη του 2%.
Αυτό σημαίνει ότι η φράση του Αντώνη Σαμαρά «με το σπαθί μας» δεν ισχύει πλέον και η Ελλάδα δεν μπορεί να δανειστεί από τις αγορές. Αυτό που το οικονομικό επιτελείο δεν θέλει να ομολογήσει είναι ότι η Τρόικα απαιτεί να υπογράψουμε νέο Μνημόνιο. Και είναι προφανές ότι το ΔΝΤ θα είναι επιτηρητής, μαζί με την Ευρώπη - και δεν θα ισχύσει η ρήση του Γκίκα Χαρδούβελη ότι «η Τρόικα θα κάθεται στο πίσω κάθισμα, δεν θα είναι συνοδηγός».
Η Ελλάδα βρίσκεται εγκλωβισμένη. Οδηγείται σε μια συμφωνία με δύο χαρακτηριστικά:
1. Δεν θα περιέχει φτηνή χρηματοδότηση. Θα δανειζόμαστε από τις αγορές με επιτόκια πολύ υψηλότερα από τα επιτόκια (2%) του ESM.
2. Θα επιβάλλεται πολύ αυστηρότερος έλεγχος, με μοχλό τις αγορές.

Πηγή: www.iefimerida.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!