ΜΠΡΑΒΟ: Η αντίδραση και το ψήφισμα είχαν αποτέλεσμα: Αποσύρθηκαν από το ΥΠΕΚΑ οι διατάξεις για την καταπατήση δασών
Σε στροφή 180 μοιρών προχώρησε το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) μετά τις έντονες αντιδράσεις που προκάλεσε σχέδιο νόμου για τις δασικές εκτάσεις.
Εκτός νομοσχεδίου του ΥΠΕΚΑ τέθηκαν διατάξεις που προέβλεπαν την καταπάτηση καμένων εκτάσεων και τη νομιμοποίηση αυθαιρέτων Ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΚΑ Νίκος Ταγαράς απέσυρε διατάξεις οι οποίες, σύμφωνα με περιβαλλοντικές οργανώσεις, «θα άνοιγαν τον δρόμο για τη νομιμοποίηση καταπατήσεων τεράστιων εκτάσεων δασικής γης, θα καταργούσαν την υποχρέωση αναδάσωσης σε πέντε χρόνια από την εκδήλωση της φωτιάς και θα “τακτοποιούσαν” πολλά ακόμα αυθαίρετα». Με το ενδιαφέρον του Τύπου και των υπόλοιπων ΜΜΕ να είναι στραμμένο στην προεδρική εκλογή, οι «Πράξεις εισφοράς σε γη και σε χρήμα - Ρυμοτομικές απαλλοτριώσεις και άλλες διατάξεις» είχαν περάσει στα… ψιλά.
Για τους πολέμιους του νομοσχεδίου, ενδεχόμενη ψήφιση του σχεδίου νόμου από την Ολομέλεια της Βουλής θα ισοδυναμούσε με «υποθήκευση του μέλλοντος των επόμενων γενεών». Από τη μεριά τους οι υποστηρικτές του εκτιμούσαν πως θα βοηθούσε στην οικιστική ανάπτυξη περιοχών, ενισχύοντας την ελληνική οικονομία σε μια κρίσιμη χρονικά περίοδο.
Διατάξεις που αποσύρθηκαν, μεταξύ άλλων:
Οι αντιδράσεις της κοινής γνώμης ήταν μεγάλες. Ευρεία κάλυψη του ζητήματος και έντονες συζητήσεις στα social media οδήγησαν μέσα σε λιγότερο από 48 ώρες σε ψήφισμα με 55.000 υπογραφές πολιτών, οι οποίοι καλούσαν το ΥΠΕΚΑ να αποσύρει το σχέδιο νόμου που «χαρίζει δασική γη στους καταπατητές». Για τους πολέμιους του νομοσχεδίου, ενδεχόμενη ψήφιση του σχεδίου νόμου από την Ολομέλεια της Βουλής θα ισοδυναμούσε με «υποθήκευση του μέλλοντος των επόμενων γενεών». Από τη μεριά τους οι υποστηρικτές του εκτιμούσαν πως θα βοηθούσε στην οικιστική ανάπτυξη περιοχών, ενισχύοντας την ελληνική οικονομία σε μια κρίσιμη χρονικά περίοδο.
Διατάξεις που αποσύρθηκαν, μεταξύ άλλων:
- Εγκαταστάσεις πολιτιστικού χαρακτήρα μπορούν να λειτουργούν για τρία χρόνια σε κτήρια μέσα σε δάση χωρίς την απαιτούμενη άδεια της δασικής υπηρεσίας (σημ.: μετά την τροποποίηση του ΥΠΕΚΑ η διάταξη αυτή αφορά μόνο ιερούς ναούς).
- Ακύρωση της εντολής αναδάσωσης σε περίπτωση που αυτή κριθεί μη πραγματοποιήσιμη εντός πενταετίας από την εκδήλωση πυρκαγιάς.
Το ψήφισμα με τις υπογραφές παραδόθηκε από το WWF Ελλάς και τη διεθνή οργάνωση Avaaz στον ειδικό γραμματέα της Βουλής και προωθήθηκε στον πρόεδρο του Κοινοβουλίου Βαγγέλη Μεϊμαράκη και στον αναπληρωτή υπουργό ΠΕΚΑ.
Το zougla.gr επικοινώνησε με τη Θεοδότα Νάντσου, επικεφαλής πολιτικής του WWF Ελλάς, η οποία έκανε λόγο για «απρόσμενη νίκη του δάσους χάρη στις αντιδράσεις της πλειονότητας των πολιτών που δεν έχουν βήμα στη Βουλή».
Ακούστε τι δήλωσε στο zougla.gr...
Η καταπάτηση του δάσους και ο πάντα... επίκαιρος αιγιαλός
Αρκετοί, πάντως, είναι εκείνοι που συνδέουν άμεσα το επίμαχο νομοσχέδιο με την «καυτή πατάτα» του αιγιαλού, η οποία είχε τεθεί επί τάπητος και κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών διαπραγματεύσεων με την τρόικα.
Οι δανειστές είχαν επιμείνει τότε στην ανάγκη απελευθέρωσης του προστατευτικού πλαισίου για την οριοθέτηση, διαχείριση και προστασία του αιγιαλού, στον βωμό της ανάπτυξης. Η επίκληση του παραδείγματος της Ισπανίας και των… τσιμεντένιων ακτών με τα τερατώδη ξενοδοχειακά συγκροτήματα ήταν συνεχής, παρά το γεγονός ότι ακόμα και σήμερα εκπρόσωποι της πολιτικής εύχονται να γυρνούσε ο χρόνος πίσω και να υπήρχε διαφορετική διαχείριση του φυσικού περιβάλλοντος. Τελικά το νομοσχέδιο δεν τέθηκε ποτέ προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής, καθώς οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης και των ΜΚΟ ήταν έντονη.
Λαμβάνοντας υπόψη το πλαίσιο αυτό, το σχέδιο νόμου για την καταπάτηση δασικών εκτάσεων που απεσύρθη σφυγμομέτρησε ουσιαστικά την κοινή γνώμη και τα αντανακλαστικά της.
Η θέση του ΥΠΕΚΑ και οι αλλαγές στις διατάξεις
Σχολιάζοντας την αλλαγή πολιτικής του υπουργείου στη δασική νομοθεσία, ο Νίκος Ταγάρας εξήγησε πως «οι διατάξεις αποσύρονται γιατί η κυβέρνηση δεν επιθυμεί σε καμία περίπτωση να προκύπτουν προβληματισμοί και ερμηνείες για δημιουργία κενών στο προστατευτικό πλαίσιο για τα δάση».
Ανάμεσα στις διατάξεις του επίμαχου άρθρου 12, που απέσυρε ο αναπληρωτής υπουργός, είναι κι εκείνη που προέβλεπε ότι περιλαμβάνονται οι εγκαταστάσεις πολιτιστικού χαρακτήρα στα κτήρια και στις εκμεταλλεύσεις που, ενώ έχουν εγκατασταθεί σε δάση χωρίς την απαιτούμενη άδεια της δασικής υπηρεσίας, δύνανται να συνεχίσουν τη λειτουργία τους για τρία έτη πριν συμμορφωθούν με τα οριζόμενα στην κείμενη νομοθεσία. Με την αλλαγή που επέφερε ο κ. Ταγαράς (σ.σ.: στην αρχική διάταξη) πλέον στις εγκαταστάσεις αυτές θα περιλαμβάνονται μόνο οι ιεροί ναοί.
Ο αναπληρωτής υπουργός επέφερε βελτιωτική τροποποίηση με την οποία διευκρινίζεται ότι στη γεωργική χρήση δεν περιλαμβάνεται κανενός είδους κτίσμα. Επίσης απέσυρε την παράγραφο 3 του άρθρου 12, η οποία προέβλεπε ακύρωση της εντολής αναδάσωσης σε περίπτωση που αυτή κρινόταν μη πραγματοποιήσιμη εντός πενταετίας. Ο κ. Ταγαράς απέσυρε επίσης τρεις παραγράφους που αφορούν την αναμόρφωση του δασικού χάρτη μετά την ανάρτησή του, σημειώνοντας πάντως ότι το πρόβλημα θα προκύψει στο μέλλον και τότε η Βουλή θα κληθεί και πάλι να το αντιμετωπίσει.
Ειδικά για το ζήτημα της γεωργικής χρήσης σε δασικές εκτάσεις, η διόρθωση έγινε ύστερα από επισημάνσεις πολλών βουλευτών ότι πρέπει να διευκρινισθεί ότι δεν θα υπάρχουν κτίσματα σε δασικές εκτάσεις.
Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας - Σωτήρης Σκουλούδης
zougla.gr