ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ: Ψυχορραγούν τα δημόσια νοσοκομεία
Σε υγειονομική βόμβα εξελίσσεται η έλλειψη γιατρών στα δημόσια νοσοκομεία όλης της χώρας. Αυτήν τη στιγμή τα κενά ξεπερνούν τις 6.000, ενώ από το 2010 έως και το 2012 ξενιτεύτηκαν στο εξωτερικό περισσότεροι από 7.000 νέοι γιατροί.
Αποτέλεσμα της δραματικής κατάστασης που επικρατεί είναι να κλείνουν κλινικές, να μη βγαίνουν τα προγράμματα εφημεριών σε πολλά τμήματα, να μη λειτουργούν μονάδες εντατικής θεραπείας, να αναβάλλονται χειρουργεία και να υπάρχουν τμήματα και κλινικές, στα οποία έχει απομείνει μόλις ένας γιατρός, με συνέπεια να μην εξυπηρετούνται τα περιστατικά και οι ασθενείς να κινδυνεύουν.
Την ίδια στιγμή, η υποχρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ καθιστά προβληματική τη λειτουργία του, η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας υπάρχει μόνο στα χαρτιά, ενώ η πραγματική φαρμακευτική δαπάνη διαμορφώνεται σε επικίνδυνα χαμηλά επίπεδα. Όλα αυτά έχουν άμεσο αντίκτυπο στους πολίτες, οι οποίοι αιμορραγούν οικονομικά προκειμένου να έχουν πρόσβαση σε στοιχειώδεις ιατρικές υπηρεσίες και στο φάρμακο.
Τις παραπάνω καταγγελίες έκανε χθες, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, το προεδρείο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ). Παράλληλα, τόνισε ότι για να μπορέσουν τα νοσοκομεία να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες εξαιτίας και της διάλυσης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας πρέπει να προσληφθούν άμεσα 5.000 γιατροί και 10.000 νοσηλευτές. Επίσης, πρέπει να ολοκληρωθεί η πρόσληψη 800 γιατρών από τους 1.200 που έχουν επιλεγεί εδώ και χρόνια στο βαθμό του Επιμελητή Β’ από τα αρμόδια Συμβούλια Κρίσεως, καθώς και να λειτουργήσουν οι κλειστές κλίνες ΜΕΘ (περίπου 150 - 160) με την πρόσληψη γιατρών και νοσηλευτών.
«Τα κενά ιατρικής στελέχωσης είναι εκρηκτικά, και στον ΕΟΠΥΥ και στα νοσοκομεία. Στο διάστημα 2011 - 2012 οι συνταξιοδοτήσεις και οι αποχωρήσεις από το ΕΣΥ ανήλθαν στους 1.453 γιατρούς και το 2013 υπολογίζονται σε 800. Ταυτόχρονα, για 953 γιατρούς ΕΣΥ έχουν ολοκληρωθεί οι κρίσεις και εκκρεμούν για 1.400 θέσεις», δήλωσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ) και μέλος στο δ.σ. του ΠΙΣ Δημήτρης Βαρνάβας.
Ταυτόχρονα, χαρακτήρισε απροκάλυπτο εμπαιγμό των γιατρών και της ελληνικής κοινωνίας τις ανακοινώσεις της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας για 2.500 προσλήψεις γιατρών το 2015. Κι αυτό, διότι, όπως είπε, καμία δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί, αφού καμία δεν έχει εγγραφεί στον κρατικό προϋπολογισμό του 2015 που βρίσκεται προς ψήφιση στη Βουλή.
Μειωμένη η χρηματοδότηση
Όπως κατήγγειλε το προεδρείο του ΠΙΣ, ο προϋπολογισμός του 2015 για την υγεία δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας. Οι συνολικές δαπάνες του υπουργείου προϋπολογίζονται στα 4,23 δισ. ευρώ έναντι 4,74 δισ. ευρώ το 2014. Όπως προκύπτει από τον προϋπολογισμό που κατατέθηκε στη Βουλή, η χρηματοδότηση των νοσοκομείων είναι μειωμένη κατά 22,8% σε σχέση με το 2014, που προβλέπεται να κλείσει στα 1,450 δισ. ευρώ, αφού το σχετικό κονδύλι για το 2015 είναι 1,118 δισ. ευρώ.
Επίσης, η χρηματοδότηση από τον τακτικό προϋπολογισμό για τα λοιπά νοσοκομεία («Παπαγεωργίου», «ΝΙΜΤΣ», «Αρεταίειο», «Αιγινήτειο») για το 2015 θα είναι 41 εκατ. ευρώ, μειωμένη κατά 2,7% σε σχέση με το 2014, που εκτιμάται ότι θα κλείσει στα 42 εκατ. ευρώ.
Στον ΕΟΠΥΥ η κρατική επιχορήγηση προβλέπεται στα 526 εκατ. ευρώ για το 2015, μειωμένη κατά 17% σε σχέση με το 2014 (633 εκατ. ευρώ).
«Η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη παραμένει ίδια με το 2014, παρότι από το 2015 θα καλύπτονται επιπλέον 2,5 - 3 εκατομμύρια ανασφάλιστοι πολίτες. Στην πραγματικότητα, η δημόσια εξωνοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη, αν και παρουσιάζεται στα ίδια επίπεδα με το 2014, είναι μειωμένη. Επιπλέον, το κονδύλι του ΕΟΠΥΥ για τις λοιπές παροχές ασθενείας είναι μειωμένο κατά 354 εκατομμύρια ευρώ (1.271 εκατ. ευρώ το 2015 έναντι 1.625 εκατ. ευρώ το 2014), καθώς ακόμη δεν έχει τεθεί σε ισχύ ο νέος Ενιαίος Κανονισμός Παροχών Υγείας του ΕΟΠΥΥ. Αυτό σημαίνει περικοπές σε παροχές των ασφαλισμένων, όπως ιατρικά βοηθήματα, αναλώσιμα, παραφαρμακευτικά προϊόντα κτλ.», επισήμαναν οι εκπρόσωποι του ΠΙΣ.
Υπό διάλυση στη Βόρεια Ελλάδα
Σύμφωνα με τον κ. Βαρνάβα, χαρακτηριστικά παραδείγματα των κενών στα δημόσια νοσοκομεία και των προβλημάτων που προκαλούν είναι τα εξής:
- Νοσοκομείο Βέροιας: Υποστελέχωση Χειρουργικής, Γυναικολογικής, Ορθοπεδικής, Καρδιολογικής Κλινικής, του Μικροβιολογικού Εργαστηρίου και του Αναισθησιολογικού Τμήματος.
- Νοσοκομείο Κατερίνης: Η Ορθοπεδική Κλινική διακόπτει το πρόγραμμα εφημεριών. Κενά έχουν η Παιδιατρική, η Οφθαλμολογική, η Γυναικολογική, η Καρδιολογική, η ΩΡΛ Κλινική, το Νεφρολογικό Τμήμα, το Μικροβιολογικό και η Αιμοδοσία.
- Νοσοκομείο Κιλκίς: Ανύπαρκτος πνευμονολόγος, κενά στη Χειρουργική, την Οφθαλμολογική, την Ουρολογική Κλινική, την Αιμοδοσία και το Μικροβιολογικό Τμήμα.
- Νοσοκομείο Κομοτηνής: Δεν υπάρχουν νευρολόγος, γαστρεντερολόγος, παθολογοανατόμος, δερματολόγος. Με έναν γιατρό λειτουργούν ΜΕΘ, Χειρουργική, Παιδιατρική, Οφθαλμολογική, ΩΡΛ κλινική, το ΤΕΠ, το Μικροβιολογικό, το Πνευμονολογικό και το Ψυχιατρικό τμήμα και με 2 γιατρούς Καρδιολογική, Ορθοπεδική, Γυναικολογική κλινική και Αναισθησιολογικό και Ακτινολογικό τμήμα.
- Νοσοκομείο Νάουσας: Αναστολή λειτουργίας της Γυναικολογικής Κλινικής. Με έναν γιατρό λειτουργούν Αιμοδοσία, Πνευμονολογικό, ΩΡΛ και με δύο η Παθολογική, η Παιδιατρική, η Οφθαλμολογική και το Μικροβιολογικό. Επίσης, με τρεις γιατρούς λειτουργούν Χειρουργική, Ορθοπεδική, Καρδιολογική, Αναισθησιολογικό και Ακτινολογικό.
- Νοσοκομείο Γρεβενών: Κενά στη Καρδιολογική Κλινική, στη Χειρουργική, στην Παιδιατρική, στο Ακτινολογικό Εργαστήριο.
- Νοσοκομείο Έδεσσας: Η Παθολογική Κλινική δανείζεται παθολόγους από το ΓΝ Γιαννιτσών για να καλύψει τις εφημερίες της.
- Νοσοκομείο Καστοριάς: Κενά σε Παιδιατρική, Γυναικολογική, Ορθοπεδική, Αναισθησιολογικό, Ακτινολογικό, Μονάδα Τεχνητού Νεφρού.
- Νοσοκομείο Φλώρινας: Μόνο 2 χειρουργοί, 2 ορθοπεδικοί, 2 γυναικολόγοι, 2 νεφρολόγοι, 2 ουρολόγοι, κανείς νευρολόγος
- Νοσοκομείο Κοζάνης - Πτολεμαΐδας: Κενά σε Παιδιατρική, Ουρολογική, Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, ΜΕΘ, Αιμοδοσία.
- Νοσοκομείο Χαλκιδικής: Κενά παρουσιάζουν Ορθοπεδική, Παιδιατρική, Παθολογική, Οφθαλμολογική, Αναισθησιολογικό, Μικροβιολογικό. Δεν λειτουργεί η ΜΕΘ, δεν υπάρχουν νευρολόγος και ΩΡΛ.
- Νοσοκομείο Καβάλας: Μόνο ένας παιδίατρος κι ένας παθολογοανατόμος. Αδυνατούν να καλύψουν τις εφημερίες όλου του μήνα οι Ουρολογική, ΩΡΛ, Νευροχειρουργική, Νευρολογική και Ρευματολογική Κλινική.
- Νοσοκομείο Δράμας: Έκλεισε η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Υπάρχουν ένας ΩΡΛ, 2 ουρολόγοι, 2 οφθαλμίατροι, κανείς παθολογοανατόμος, ενώ δεν υπάρχουν ειδικευόμενοι στο Αναισθησιολογικό και το Ακτινολογικό.
- Νοσοκομείο Ξάνθης: Η Νευρολογική Κλινική λειτουργεί με 1 γιατρό, η Καρδιολογική με 2,εκ των οποίων ένας επικουρικός. Κενά στο Αναισθησιολογικό, το Ακτινολογικό, την ΜΕΘ, την Παθολογική, τη Γυναικολογική, την Ψυχιατρική και την Ορθοπεδική Κλινική.
- Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης: Η Νευροχειρουργική Κλινική λειτουργεί με 2 γιατρούς (1 πανεπιστημιακός, 1 ΕΣΥ).
- Νοσοκομείο Διδυμοτείχου: Προβληματική η λειτουργία όλων των τμημάτων του.
Μακεδονία