Θεσσαλονίκη: Τα αφεντικά της γεωργιανής μαφίας «Vor v Zakone»!
ΤΗΣ ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΑΓΟΡΑΣΤΟΥ
Άνθρωποι - «φαντάσματα», οι οποίοι όμως ελέγχουν μεγάλο μέρος της εγκληματικής δραστηριότητας στις μεγάλες ελληνικές πόλεις, είναι οι περισσότεροι από δέκα «Vor» - υψηλόβαθμα στελέχη της γεωργιανής μαφίας «Vor v Zakone» (κλέφτες του νόμου) – που ζουν και... δραστηριοποιούνται κυρίως σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
Το παζλ της δράσης της γεωργιανής μαφίας, την οποία παρακολουθεί στενά η ΕΛΑΣ, αποκαλύπτεται κομμάτι κομμάτι ύστερα από κάθε σύλληψη υψηλόβαθμων στελεχών, τα οποία μπορεί να κρατάνε το στόμα τους κλειστό, ωστόσο δίνουν τη δυνατότητα στους αξιωματικούς να συγκεντρώσουν στοιχεία για τον τρόπο που λειτουργεί η οργάνωση, τα άτομα με τα οποία έρχεται σε επαφή, τον έλεγχο στις μικρότερες ομάδες, αλλά και το ρόλο τους στις εγκληματικές δραστηριότητες που καταγράφονται σε κάθε περιοχή.
Πριν από μερικές μέρες από το τμήμα εγκλημάτων κατά ζωής της ασφάλειας Θεσσαλονίκης συνελήφθη ένας 34χρονος «Vor», σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, ο οποίος μάλιστα φέρεται να έλαβε το συγκεκριμένο «τίτλο» σχετικά πρόσφατα, ενώ το όνομά του βρισκόταν στον κατάλογο ανεπιθύμητων αλλοδαπών. Πέρυσι είχε εξαρθρωθεί στη Θεσσαλονίκη μία ομάδα Γεωργιανών και όπως αποκαλύφθηκε τότε από την ΕΛΑΣ, ο αρχηγός της, ένας 37χρονος άντρας, ήταν επίσης βαφτισμένος «Vor».
Ο 34χρονος, που συνελήφθη στα μέσα Οκτωβρίου από την Ασφάλεια Θεσσαλονίκης, ήταν πιθανότατα η πιο πρόσφατη... προσθήκη στη λίστα των «Vor» που ζουν σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα. Μάλιστα, για να μπορεί να μετακινείται τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και για να «μπαινοβγαίνει» στην Ελλάδα, είχε φροντίσει να αλλάξει ακόμη και την υπηκοότητά του και από Γεωργιανός παρουσιαζόταν πλέον ως Ουκρανός.
Ο συγκεκριμένος αλλοδαπός πήρε το χρίσμα στην Ελλάδα, προτάθηκε από τουλάχιστον δύο υψηλόβαθμα... στελέχη της οργάνωσης και πληρούσε τις απαραίτητες «προϋποθέσεις». Συγκεκριμένα, είχε στο ενεργητικό του σωρεία κλοπών, εξέτισε ποινή φυλάκισης, θεωρούνταν ανεπιθύμητος στην Ελλάδα, ενώ είχε απελαθεί και από γειτονική χώρα και επίσης ανήκε στην «πλευρά» των Γεωργιανών, που τα τελευταία χρόνια αποτελούν το 90% των στελεχών της οργάνωσης στη Θεσσαλονίκη παίρνοντας τα ηνία από τους ομογενείς από την πρώην ΕΣΣΔ. Οσον αφορά τον 37χρονο, που συνελήφθη πέρυσι, εκείνος είχε λάβει το χρίσμα μετά τη σύλληψη του 52χρονου «Λάσα», ηγετικής μορφής των «Vor V Zakone». Ο τελευταίος είχε πέσει στα χέρια της ΕΛΑΣ στην Αττική το 2012 και βρίσκεται έγκλειστος στις φυλακές Διαβατών, ενώ φέρεται να είχε λάβει τον τίτλο του «Vor» κατευθείαν από τη μητρική οργάνωση και για τη δράση του είχαν κινητοποιηθεί οι αρχές σε όλη την Ευρώπη. Μάλιστα, τόσο ο 37χρονος όσο και ο «Λάσα» κατάγονταν από την ίδια πόλη της Γεωργίας.
Οι βαφτίσεις, τα κριτήρια, η «υποστήριξη»
Σύμφωνα με πληροφορίες, η «βάφτιση» ενός ατόμου ώστε να λάβει τον τίτλο του «Vor» γίνεται συνήθως κατά τη διάρκεια μεγάλων εκδηλώσεων, οι οποίες πραγματοποιούνται σε νυχτερινά κέντρα που «κλείνονται» γι' αυτό το σκοπό και γύρω από τα οποία λαμβάνονται αυστηρά μέτρα ασφαλείας. Από εκεί και μετά η ζωή του αλλάζει προς το καλύτερο, αφού κανένα άτομο που έχει λάβει το συγκεκριμένο χρίσμα δεν εργάζεται, αλλά συντηρείται από «εισφορές», αποκτά σωματοφύλακες, ενώ ο καθένας έχει τη δική του... αυλή. Ωστόσο, από πληροφορίες προκύπτει πως τα τελευταία χρόνια έχουν μειωθεί οι κανόνες στους οποίους πρέπει να υπακούει ένας «Vor». Ετσι το συγκεκριμένο τίτλο μπορεί να λάβει ακόμη και άτομο που δεν έχει κάνει φυλακή, ενώ πλέον δε θεωρείται απαραίτητο ο τίτλος τους στην ιεραρχία της οργάνωσης να αποτυπώνεται και με τατουάζ στο σώμα τους.
Οι αστυνομικοί τους αποκαλούν «φαντάσματα»Σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη εκτιμάται ότι «δραστηριοποιούνται» σήμερα περισσότεροι από δέκα «Vor», οι οποίοι, σύμφωνα με στελέχη της ΕΛΑΣ, ελέγχουν μικρότερες ομάδες που ασχολούνται κυρίως με κλοπές, διαρρήξεις, λαθρεμπόριο τσιγάρων, λαθροδιακίνηση, αλλά και πλαστογραφίες. Μάλιστα, οι αστυνομικοί τους χαρακτηρίζουν ανθρώπους - «φαντάσματα», καθώς αλλάζουν συνεχώς κατοικίες για να μην εντοπίζονται, παίρνουν αυστηρά μέτρα προστασίας με φρουρούς και σωματοφύλακες, δεν έχουν ούτε αυτοκίνητο στο όνομά τους, ενώ έχουν υπάρξει περιπτώσεις ατόμων που απέφευγαν ακόμη και τις μετακινήσεις για να μην εντοπιστούν από τις αρχές. Είναι χαρακτηριστικό ότι ανάλογα με το πόσο παλιά έχουν χριστεί, ποιοι τους έχουν προτείνει, τη στήριξη που έχουν από τη μητρική οργάνωση καθορίζεται και η θέση τους στην Ελλάδα. Ενας από τους ρόλους τους είναι επίσης να διατηρούν τις ισορροπίες μεταξύ των εγκληματικών ομάδων, να λύνουν διαφορές που παρουσιάζονται, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι πολλές φορές καταφεύγουν σε αυτούς ακόμη και απλοί πολίτες (με καταγωγή από τη Γεωργία) που θέλουν τη συμβουλή τους!
Αγγελιοφόρος