Βόρεια Ελλάδα: 2 νεκροί από τη γρίπη
Θερίζει και στη χώρα μας η εποχική γρίπη. Ήδη, ο αριθμός των θυμάτων έχει φτάσει τους 12 πανελλαδικά, εκ των οποίων οι δύο αφορούν τη Βόρεια Ελλάδα. Εξάλλου, 42 ασθενείς νοσηλεύονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας, ενώ μόλις χθες, μέσα μια ημέρα, εισήχθησαν σε ΜΕΘ 22 άτομα εξαιτίας της γρίπης.
Τις παραπάνω επισημάνσεις κάνει στη “Μακεδονία” η διοικήτρια του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) Βορείου Ελλάδος Τζίνα Λεπτοκαρίδου. Παράλληλα, εξηγεί ότι και στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης υπάρχουν περιστατικά που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο είτε με διάγνωση γρίπης είτε ως ύποπτα για γρίπη.
“Η γρίπη χτυπά όλες τις ηλικίες, από βρέφη έως ενήλικες και υπερήλικες. Σε άλλους τα συμπτώματα είναι ήπια και σε άλλους πιο σοβαρά, που σημαίνει ότι εξελίσσονται σε πνευμονία. Τα περιστατικά που νοσηλεύονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας έχουν προσβληθεί από τον υπότυπο ΑΗ3Ν2 και από τον ΑΗ1Ν1”, τονίζει η κ. Λεπτοκαρίδου. Σύμφωνα με την ίδια, μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος θανάτου από γρίπη για όσους δεν έχουν κάνει το αντιγριπικό εμβόλιο και ανήκουν στις λεγόμενες ομάδες υψηλού κινδύνου.
“Το κύμα γρίπης θα διαρκέσει άλλους δύο μήνες. Για το λόγο αυτό, ακόμη και τώρα προλαβαίνουν και πρέπει να εμβολιαστούν όσοι ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου. Το φετινό αντιγριπικό εμβόλιο καλύπτει από τους υπότυπους ΑΗ1Ν1 και ΑΗ3Ν2. Το εμβόλιο για τον υπότυπο Η1Ν1 υπάρχει από το 2009 και όσοι το κάνουν αναπτύσσουν ανοσία και καλύπτονται και από τον Η3Ν2, ο οποίος δεν είναι καινούργιος τύπος, άλλα ορισμένα στελέχη του είναι τροποποιημένα και δεν περιλαμβάνονται στο φετινό εμβόλιο”, αναφέρει η κ. Λεπτοκαρίδου.
Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, από τη στιγμή διενέργειας του εμβολιασμού έως τη στιγμή που το εμβόλιο θα αρχίσει να παρέχει προστασία, μεσολαβεί ένα χρονικό διάστημα περίπου δύο βδομάδων, ενώ η ισχύς του εμβολίου παραμένει μόνο για την τρέχουσα ενδημική περίοδο. Επίσης, για άτομα υψηλού κινδύνου όπως είναι άτομα άνω των 65 ετών είναι πιθανόν, για τη διατήρηση επαρκούς επιπέδου αντισωμάτων, να χρειαστεί επαναληπτική δόση, κατόπιν συνεννόησης με τον θεράποντα γιατρό.
Μέτρα πρόληψης
Λόγω και της εμφάνισης του διαφοροποιημένου στελέχους γρίπης ΑΗ3Ν2 το ΚΕΕΛΠΝΟ τονίζει τα εξής:
- Η τήρηση των μέτρων υγιεινής των χεριών και αναπνευστικής υγιεινής (π.χ. κάλυψη του βήχα και του φτερνίσματος). Επισημαίνεται η ανάγκη οικειοθελούς απομόνωσης (π.χ. από το σχολείο και την εργασία) για τα άτομα που έχουν συμπτώματα γρίπης για την αποφυγή μετάδοσης του ιού.
- Η έγκαιρη χρήση των αντιιικών φαρμάκων κατά της γρίπης με τις πρώτες εκδηλώσεις (μέσα σε 48 ώρες) κατά την κρίση των θεραπόντων γιατρών, ακόμη και χωρίς την εργαστηριακή επιβεβαίωση της γρίπης. Η σωστή χρήση των αντιιικών στις κλινικές ομάδες αυξημένου κινδύνου του πληθυσμού και σε άτομα με σοβαρή νόσο προστατεύει από τις επιπλοκές. Τα αντιιικά φάρμακα κατά της γρίπης μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για την πρόληψη της εμφάνισης συμπτωμάτων γρίπης, κατά την κρίση του θεράποντα γιατρού. Τα αντιιικά φάρμακα χορηγούνται με απλή ιατρική συνταγή.
- Η αναζήτηση ιατρικής συμβουλής σε περίπτωση παρατεταμένων ή σοβαρών συμπτωμάτων γρίπης ακόμη και σε άτομα που δεν ανήκουν σε ομάδα αυξημένου κινδύνου για σοβαρή γρίπη και επιπλοκές. Λόγω επιστημονικών αναφορών για αυξημένη παθογένεια στελεχών γρίπης ΑΗ3Ν2, καθώς και συσχέτισης του διαφοροποιημένου στελέχους με θανατηφόρα περιστατικά στις ΗΠΑ, οι γιατροί καλούνται να είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι για την έγκαιρη χορήγηση αντιιικής θεραπείας στις κλινικές ομάδες αυξημένου κινδύνου του πληθυσμού και σε άτομα με σοβαρή νόσο.
πληροφορίες από Της Νικολέττας Μπούκα makthes.gr