Αλλαγή στάσης: Η Γαλλία βγήκε μπροστά - Να συζητήσουμε για το χρέος με την Ελλάδα



Σε αντίθεση με τους περισσότερους πολιτικούς ηγέτες της Ευρώπης που τάσσονται εναντίον μιας ανοιχτής συζήτησης γύρω από την αναδιάρθρωση του χρέους και μάλιστα στέλνουν μήνυμα σε όλους τους τόνους στον Αλέξη Τσίπρα, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν εμφανίστηκε άκρως διαλλακτικός.

Μιλώντας στους Financial Times στο Τόκιο όπου βρίσκεται για τις ανάγκες μιας ευρωπαϊκής τουρνέ, ο κ. Σαπέν ζήτησε από τα υπόλοιπα κράτη της Ευρωζώνης να σεβαστούν το αποτέλεσμα των εκλογών στην Ελλάδα και επισήμανε πως η ΕΕ είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί με τη νέα πολιτική ηγεσία για την αναδιάρθρωση του χρέους ή για την παράταση των όρων του προγράμματος.

«Όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα των εκλογών στην Ελλάδα, είναι τίμιο και νόμιμο να γίνουν συζητήσεις ανάμεσα στην ΕΕ και τη νέα κυβέρνηση. Αυτό που έχει σημασία είναι η σταθερότητα της Ευρωζώνης. Όπως αναφέρουν οι FT οι δηλώσεις του Σαπέν δείχνουν πως η Γαλλία προτίθεται να ακολουθήσει μια πιο διαλλακτική προσέγγιση στο θέμα της Ελλάδας, παρά το γεγονός ότι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε όσο και ο Φιλανδός πρωθυπουργός Άλεξ Στουμπ με πρόσφατες δηλώσεις του απέκλεισαν κάθε ενδεχόμενο να γίνει συζήτηση για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους
Ο κ. Σαπέν συμπλήρωσε: «Όλα τα πιθανά θέματα θα πρέπει να αντιμετωπιστούν στις επικείμενες συζητήσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές. Φυσικά η Ελλάδα θα πρέπει να προχωρήσει σε περισσότερες μεταρρυθμίσεις, αλλά ήδη έχει κάνει πάρα πολλές, επομένως θα πρέπει να δείξουμε σταθερότητα εντός της Ευρωζώνης». Παράλληλα απέρριψε το ενδεχόμενο να αποχωρήσει η Ελλάδα από το ευρώ, καθώς όπως είπε κανένα κόμμα δεν το επιθυμεί, για να συμπληρώσει: «το μόνο λογικό είναι να σεβαστούμε τη δημοκρατία σε άλλα κράτη, γιατί αν το κάνουμε αυτό θα σεβαστούμε τη δημοκρατία και στο δικό μας κράτος.

Guardian για το χρέος 
Την ίδια στιγμή ανάλυση του Guardian δείχνει πως δεν υπάρχει άλλη λύση για την Ελλάδα από τη διαγραφή μέρους του χρέους, καθώς σε άλλη περίπτωση δεν θα είναι βιώσιμο. Έρευνα του βρετανικού Jubilee Debt Campaign αποφάνθηκε πως η Ελλάδα έχει δίκιο να ζητάει μια πιο γενναιόδωρη προσέγγιση από τους δανειστές της, διότι αν και έχει λάβει 252 δισεκατομμύρια από το 2010, μόλις το 10% αυτών των χρημάτων βρήκαν το δρόμο για τη δημόσια δαπάνη. Τα περισσότερα πήγαν σε αποπληρωμή χρέους και υπέρ των δανειστών, τραπεζών και hedge funds. Παράλληλα παρά το κούρεμα του 2012, το χρέος της Ελλάδας αυξήθηκε και το μεγαλύτερο μέρος είναι προς κράτη και όχι ιδιώτες.
Από την μεριά της η οικονομολόγος Στέφανι Γκρίφιθ Τζόουνς που είναι ειδικευμένη σε κρίσεις χρέους των αναπτυσσόμενων κρατών αναφέρει: «Η Ελλάδα έχει λάβει ήδη ένα σημαντικό κούρεμα, αλλά τα περισσότερα χρήματα υπηρέτησαν την εξόφληση του χρέους, συμπεριλαμβανομένων των τραπεζών. Δεν ήταν χρήματα που ωφέλησαν τους Έλληνες. Το ίδιο έγινε στη Λατινική Αμερική το '80. Τότε ήταν αμερικανικές και βρετανικές τράπεζες, τώρα είναι γερμανικές και γαλλικές». Ο Φρανσέσκο Κασέλι του London School of Economics λέει: «Είναι αρκετά λογικό να το ζητάει η Ελλάδα. Ακόμη και αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν καταφέρει να πείσει τους δανειστές για την αναδιάρθρωση του χρέους, θα πρέπει να ζητήσει τη χαλάρωση της λιτότητας. Αυτό είναι το πλέον σημαντικό: να σταματήσει η επιθετική λιτότητα».








iefimerida.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!