Ο Γιούνκερ μέσω της Ελλάδας αμφισβητεί τη λιτότητα της Μέρκελ


Μπορεί ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ να μην είναι θιασώτης όλων των θέσεων της ελληνικής κυβέρνησης, όμως επί του παρόντος είναι ο άνθρωπος που παίζει το ρόλο «γέφυρας» ανάμεσα στην Αθήνα, το Βερολίνο και τις υπόλοιπες πρωτεύουσες των χωρών της Ευρωζώνης.

Τίποτα δεν είναι τυχαίο, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Spiegel από τη στιγμή που ο Πρόεδρος της Κομισιόν δείχνει να αμφισβητεί έντονα την πρωτοκαθεδρία της Μέρκελ στην Ευρώπη. Όπως σημειώνει: «Η εκλογή του Έλληνα Αλέξη Τσίπρα μπορεί να τον βοηθήσει στον αγώνα του εναντίον των άκαμπτων γερμανικών πολιτικών λιτότητας».
Οι σχέσεις των δύο είναι τεταμένες και αυτό έρχεται από το πρόσφατο παρελθόν. Κάθε μια πλευρά έχει ρίξει τις προειδοποιητικές βολές της. Σύμφωνα με το περιοδικό, ο Γιούνκερ σκοπίμως επέλεξε να απευθύνει την προειδοποίησή του στη Γερμανία. «Οι Επίτροποι προτείνονται από τα κράτη-μέλη, αλλά δεν εκπροσωπούν τα συμφέροντα του κράτους-μέλους τους» δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά την παρουσίαση της ομάδας του τον περασμένο Σεπτέμβριο. Σε περίπτωση που ένας Επίτροπος μπλέξει «τις εθνικές και τις ευρωπαϊκές πολιτικές», απείλησε, θα μετακινήσει αυτόν τον αντιπρόσωπο σε άλλο χαρτοφυλάκιο.
Ο Γερμανός Επίτροπος Günther Oettinger έδωσε λίγη προσοχή στην προειδοποίηση αναφέρει το Spiegel. Στις 8 Ιανουαρίου, συναντήθηκε στο Αμβούργο με την Μέρκελ και τον Σόιμπλε για να τους προειδοποιήσει ότι ο Γιούνκερ σχεδιάζει να χαλαρώσει τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας για την κοινή νομισματική ζώνη. Οι τρεις γρήγορα συμφώνησαν στη συνάντηση ότι η εξέλιξη δεν θα ήταν προς το συμφέρον της Γερμανίας και συμφώνησαν να ματαιώσουν τα σχέδια του Γιούνκερ.
Αναμενόμενη σύγκρουση
Όλοι περίμεναν πως κάποια στιγμή επέλθει η σύγκρουση, αλλά τελικά έγινε πιο νωρίς. Η Κομισιόν του Γιούνκερ δεν έχει συμπληρώσει ακόμη 100 ημέρες και οι συγκρούσεις μεταξύ Βερολίνου και Βρυξελλών έχουν ήδη αναδυθεί στην επιφάνεια. Οι σχέσεις με την Μέρκελ είναι τεταμένες εδώ και κάποιο διάστημα. Ο Γιούνκερ, ένας χριστιανοδημοκράτης όπως η Mέρκελ, προηγουμένως χρημάτισε για περίπου 19 χρόνια ως ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου. Αλλά η Mέρκελ τον θεωρεί περισσότερο κεντροαριστερό Σοσιαλδημοκράτη παρά έναν συντηρητικό και αρχικά προσπάθησε να τον αποτρέψει να γίνει ο κορυφαίος υποψήφιος για το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Αλλά τελικά απέτυχε. Τώρα, νιώθει τις ανησυχίες της και τις προκαταλήψεις της απέναντι στον Γιούνκερ να έχουν όλες επιβεβαιωθεί, σημειώνει το δημοσίευμα.
Έπρεπε να είναι πιο ψυχρός
Οι Γερμανοί κατηγορούν τον Γιούνκερ πως έπρεπε να συγχαρεί τον Αλέξη Τσίπρα με τον ίδιο ψυχρό τρόπο που το έκανε η γερμανική κυβέρνηση. Το μήνυμα στο Βερολίνο μετά τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ότι η Ευρώπη δεν πρέπει να κάνει καμία παραχώρηση στην Ελλάδα. Ο Volker Kauder, επικεφαλής των συντηρητικών της Μέρκελ στο γερμανικό κοινοβούλιο, δήλωσε ότι τα μέτρα θα πρέπει να εξακολουθούν να παρακολουθούνται από την τρόικα. Δήλωσε πως οι ισχυρισμοί ότι η τρόικα δεν είναι δημοκρατικά νομιμοποιημένη ήταν «καθαρή ανοησία».
Ωστόσο ο Γιούνκερ, υποστήριξε ότι μία ταχεία επιστροφή από την τρόικα θα μπορούσε να θεωρηθεί από τους Έλληνες ως «πρόκληση». Όπως σημειώνει το Spiegel, ο Γιούνκερ φυσικά δεν υποστηρίζει όλες τις απαιτήσεις του νέου πρωθυπουργού της Ελλάδας. Είναι αρκετό καιρό στην πολιτική για να γνωρίζει πόσο γρήγορα οι θερμοκέφαλοι μπορεί να «κρυώσουν» μόλις έρθουν αντιμέτωποι με την πολιτική πραγματικότητα. Αλλά καθώς αμφισβητεί την υπεροχή της Μέρκελ, η «οξυθυμία» του Τσίπρα μπορεί να αποδειχθεί χρήσιμη για τον Γιούνκερ, σημειώνει το γερμανικό περιοδικό.


Πηγή: www.iefimerida.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!