Eurogroup: Το πρώτο “ΟΧΙ” Βαρουφάκη στην επιβολή το μνημονίου [φώτο] [video]
Το Newsbomb.gr κάλυψε λεπτό προς λεπτό τις ραγδαίες εξελίξεις από τη συνεδρίαση του Eurogroup της Τετάρτης (11/2). Διαβάστε όσα έγιναν, όπως τα κατέγραψε η απεσταλμένη μας στις Βρυξέλλες, Διονυσία Προκόπη.
Λίγο πριν τις 11 το βράδυ ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση, ξεπέρασε τις δύο ώρες η... διαβούλευση για τη σύνταξη της κοινής ανακοίνωσης, που λόγω της διαφωνίας δεν εκδόθηκε ποτέ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία του Βαρουφάκη με τον Αλέξη Τσίπρα, πριν η Ελλάδα γνωστοποιήσει πως δεν προτίθεται να συνυπογράψει κοινή ανακοίνωση. Και έτσι, για πρώτη φορά στα 5 χρόνια της υποταγής στα ξένα συμφέροντα και τους κερδοσκόπους της νέας τάξης πραγμάτων, το πρώτο «όχι» από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης στην επιδίωξη επιβολής της συνέχισης του μνημονίου από εταίρους, δανειστές και τραπεζίτες, είναι γεγονός...
Ο... γνωστός Ντάισελμπλουμ
«Εκνευρισμένος» εμφανίστηκε για μια ακόμη φορά σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος και ανακοίνωσε το αδιέξοδο στην πρώτη διαπραγμάτευση, δίχως να επιδιώξει να μπει σε λεπτομέρειες. Είναι χαρακτηριστικό, πως επανέλαβε τρεις φορές τα ίδια πράγματα...
«Συζητήσαμε με τους Ελληνες εταίρους μας, ήταν μια πάρα πολύ κρίσιμη συζήτηση, έντονη και εποικοδομητική. Υπήρξε κάποια πρόοδος, όχι όμως επαρκής για να υπάρχουν κοινά συμπεράσματα. Θα συζητήσουμε τη Δευτέρα στο τακτικό Eurogroup, όπου έχουμε και άλλα ζητήματα στην ατζέντα, αλλά θα συζητήσουμε και το θέμα της Ελλάδας και της μελλοντικής συνεργασίας μας. Δεν υπάρχουν συμπεράσματα να μοιραστώ μαζί σας, θα πρέπει να κάνετε υπομονή και θα σας πω περισσότερα πράγματα την Δευτέρα» τόνισε ο κ. Ντάισελμπλουμ.
Στο ερώτημα γιατί δεν προέκυψε κοινό ανακοινωθέν ο κ. Ντάισελμπλουμ απάντησε: «Δεν υπήρξαν κοινά συμπεράσματα, άρα δεν είναι δυνατόν να εκδοθεί ανακοίνωση. Αυτό μπορώ να πω. Δεν έχει να κάνει με τη φρασεολογία, αλλά με το πόση πρόοδο κάναμε. Υπήρξε πρόοδος, αλλά όχι επαρκής για να έχουμε κοινά συμπεράσματα, αυτό ήταν προαπαιτούμενο για να υπάρχουν συγκεκριμένα σχέδια».
Ο πρόεδρος του Eurogroup παραδέχτηκε ότι από την πλευρά των Ευρωπαίων εταίρων και των «θεσμών» τέθηκε το θέμα της παράτασης του μνημονίου: «Συζητήσαμε τη δυνατότητα παράτασης, για κάποιους ήταν η επιλογή, όμως δεν καταλήξαμε σε συμπέρασμα. Οι θεσμοί κατέστησαν σαφές ότι είναι έτοιμοι να συνεργαστούν, όμως πρέπει να υπάρξει ένα πολιτικό συμπέρασμα για να ξεκινήσουν να συνεργάζονται. Ήθελα να συμφωνήσουμε επί των βημάτων για περαιτέρω πρόοδο τη Δευτέρα, δυστυχώς δεν τα καταφέραμε. Θα συνεχίσουμε τη Δευτέρα από το σημείο που σταματήσαμε σήμερα» σημείωσε ο Ντάισελμπλουμ και κατέληξε: «Δεν συζητήσαμε προτάσεις, δεν μπήκαμε σε διαπραγματεύσεις επί του προγράμματος, αλλά επιδιώξαμε να συνεργαστούμε επί των βημάτων για συμφωνία τη Δευτέρα. Δεν το καταφέραμε, άρα στο να ξεκινήσουν συνεργασίες και διεργασίες μέχρι τη Δευτέρα, δεν θα γίνει. Δεν καταφέραμε να έχουμε κοινό ανακοινωθέν, πρέπει να υπάρξει πολιτική συμφωνία για το πώς θα προχωρήσουμε, ώστε να ξεκινήσουν οι εμπειρογνώμονες την όποια συνεργασία».
Από την πλευρά του ο κ. Μοσκοβισί τόνισε: «Ηταν μια πολύ χρήσιμη συνάντηση, ήταν χρήσιμη και για την Ελλάδα να καταλάβει πώς αντιμετωπίζουν την κατάσταση τα άλλα κράτη μέλη. Πρέπει να υπάρξει διπλή βούληση από τη μια στη λαϊκή εντολή που έδωσε ο λαός στην Ελλάδα και από την άλλη στους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Παρά τις καλές προσπάθειες και αμοιβαία καλή θέληση δεν καταλήξαμε σε μια αμοιβαία κοινή δήλώση. Θα συνεχίσουμε τη Δευτέρα».
Βαρουφάκης: «Προτάσεις για θεραπευτική συμφωνία»
Ευδιάθετος, από την πλευρά του, για τη μάχη που έδωσε μέσα στο Eurogroup προασπιζόμενος το συμφέρον της Ελλάδας και του ελληνικού λαού, εμφανίστηκε ο Γιάννης Βαρουφάκης:
«Σήμερα είχα τη χαρά να βιώσω το πρώτο Eurogroup στις Βρυξέλλες. Hταν μια πολύ ενδιαφέρουσα ανταλλαγή απόψεων, ένας έντονος διάλογος. Δόθηκε η ευκαιρία σε όλους και ιδίως σε εμάς, που είμασταν αν θέλετε οι τιμώμενοι της ημέρας, καθώς ένας από τα θέματα ήταν η Ελλάδα, να καταθέσουμε τις απόψεις μας για το πώς φτάσαμε εδώ που φτάσαμε, τις αιτίες για τις οποίες η ελληνική κρίση έρχεται και ξανάρχεται στα ευρωπαϊκά φόρα, καταθέσαμε απόψεις που στόχο έχουν να καταδείξουν την ανάγκη ενός νέου συμβολαίου για την Ευρώπη, με στόχο να πάψει η Ελλάδα να επανέρχεται ως θέμα» τόνισε ο κ. Βαρουφάκης και συνέχισε λέγοντας ότι οι Ευρωπαίοι άκουσαν την ελληνική κυβέρνηση να τους αναλύει τους λόγους που καθιστούν το τρέχων πρόγραμμα τοξικό για την οικονομία και το λαό: «η σημερινή συζήτηση ποτέ δεν είχε σκοπό να καταλήξει σε μία συμφωνια. Στόχος ήταν να γνωριστούμε, να ακούσουν από τη νέα ελληνική κυβέρνηση τη ρηξικέλευθη ανάλυσή μας για τους λόγους για τους οποίους το τρέχον πρόγραμμα δεν βγαίνει και γιατί αποδείχθηκε τοξικό και ιδιαίτερα καταστρεπτικό για την ελληνική οικονομία. Ακουσαν τις προτάσεις μας, τόσο για την ουσία όσο και για τη διαδικασία που μπορούμε να ακολουθήσουμε για να οδηγήσει σε μία θεραπευτική συμφωνία στο τέλος της συνεδρίασης τη Δευτέρα».
Οταν ρωτήθηκε ο κ. Βαρουφάκης αν υπήρξαν σημεία σύγκρουσης στη διαπραγμάτευση δεν κρύφτηκε πίσω από το δάκτυλό του: «υπήρξαν πολλά. Δεν πρόκειται να αναφερθώ συγκεκριμένα.
Πάντα πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι, γιατί η Ευρώπη ξέρει να βρίσκει λύση στα αδιέξοδα» σημείωσε και συμπλήρωσε: «Δεν υπήρξε κάνενα αίτημα δικό μας για παράταση. Από πολλές μεριές μας τέθηκε ότι υπάρχει μια δανειακή συμφωνία και πρέπει να την επεκτείνουμε, όμως απαντήσαμε ότι εκλεγήκαμε με στόχο την αμφισβήτηση αυτής της λογικής. Δεν έχουμε πρόβλημα να συνεχίσουμε τη συνεργασία με τους τρεις θεσμούς, το ζητούμενο για εμάς είναι να υπάρξει μία ισορροπία»
Ο αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης κ. Δραγασάκης, αρκέστηκε από την πλευρά του να τονίσει ότι οι συζητήσεις συνεχίζονται...
Το πρώτο «όχι» της Ελλάδας
Κατηγορηματική ήταν, λοιπόν, η αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης στον «εκβιασμό» των Βρυξελλών: «Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να δεχθούμε τεχνική παράταση του παρόντος προγράμματος» διεμήνυσαν οι κ. Δραγασάκης και Βαρουφάκης, επιβεβαιώνοντας απόλυτα τις πληροφορίες που πρώτο μετέδωσε το Newsbomb, ότι οι Γερμανοί επιμένουν να σύρουν ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ στη συνέχιση της καταστροφικής πολιτικής Σαμαρά - Βενιζέλου. Τα πάντα θα κριθούν πλέον στο τακτικό Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας.
Η ελληνική πλευρά έθεσε με επιχειρήματα την αποτυχία του μνημονίου, έθεσε επί τάπητος το θέμα της ανθρωπιστικής κρίσης και του χρέους και ξεκαθάρισε προς όλους τους εταίρους, αλλά και την Κριστίν Λαγκάρντ του ΔΝΤ, πως σε καμία περίπτωση δεν γίνεται δεκτή η παράταση του υπάρχοντος προγράμματος καθώς και ότι δεν πρόκειται να ζητηθεί από την ελληνική πλευρά μια τέτοια παράταση. «Η συνέχιση των μνημονίων στην Ελλάδα τελείωσε στις 25 Γενάρη» με την ψήφο του ελληνικού λαού είναι το μήνυμα που εστάλη, υποστηριζόμενο από όλα τα επιχειρήματα της κυβέρνησης, με τα οποία απέδειξε ότι τα μνημόνια εκτόξευσαν το δημόσιο χρέος και διέλυσαν τον κοινωνικό ιστό. «Συνεχίζεται η διαβούλευση για μία αμοιβαία επωφελή συμφωνία», επανέλαβαν και εντός και εκτός της αίθουσας συνεδριάσεων του Eurogroup οι κυβερνητικές πηγές και ξεκαθάρισαν ότι δεν υπάρχει καμία απολύτως περίπτωση να συμφωνήσει η Ελλάδα, αν δεν υπάρχει αμοιβαία επωφελής πρόταση για την έξοδο της χώρα μας από την κρίση και όχι -φυσικά- για την έξοδό της από την Ευρωζώνη.
Στο ίδιο μήκος κύματος και η πρώτη επίσημη αντίδραση όπως εκδηλώθηκε από τον υπουργό Επικρατείας κ. Νίκο Παππά, μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Twitter: «Γελάω με αυτούς που ονειρεύονται κωλοτούμπες. Λίγη αναμονή».
Εντονότατες ήταν οι πιέσεις, που ασκήθηκαν προς τους εκπροσώπους της ελληνικής πλευράς (Δραγασάκης, Βαρουφάκης, Χουλιαράκης), ώστε να καταθέσουν αίτημα για την παράταση του τρέχοντος προγράμματος και να σεβαστούν τις υπογραφές που είχαν βάλει στις μνημονιακές συμβάσεις οι προηγούμενες κυβερνήσεις.
Χωρίς κοινή ανακοίνωση
Είναι χαρακτηριστικό της έντασης και το γεγονός της σημαντικής καθυστέρησης στο χρόνο... σύνταξης της κοινής ανακοίνωσης, καθώς και για το περιεχόμενο αυτής υπήρξαν διαβουλεύσεις που ξεπέρασαν τις δύο ώρες, μέχρι τελικά να επιβεβαιωθεί η συμφωνία τους στη... διαφωνία και το ανακοινωθέν να μην εκδοθεί ποτέ. Πληροφορίες αναφέρουν έχουν έγιναν τρεις προσπάθειες για να βρεθεί κοινή φόρμουλα ως προς τη διατύπωση της παραγράφου για την απαίτηση των εταίρων να οδηγηθεί η χώρα σε τεχνική παράταση του μνημονίου μέσω του υφιστάμενου προγράμματος. Η Ελλάδα δεν αποδέχεται την παραμικρή αναφορά της λέξης extend (παράταση) στο ανακοινωθέν και κάπου εκεί η διαδικασία ολοκληρώθηκε.
Το Bloomberg μετέδωσε πως ο Γιάννης Βαρουφάκης κατά την παρουσίαση της ελληνικής πρότασης στο Eurogroup ανέπτυξε τις θέσεις της κυβέρνησης για ένα πρόγραμμα γέφυρα, στηριζόμενο στους πυλώνες της οικονομικής σταθερότητας, της οικονομικής βιωσιμότητας, της καταπολέμησης της ανθρωπιστικής κρίσης στην Ελλάδα και της αναδιάρθρωσης του μη βιώσιμου, όπως χαρακτηρίζεται από την ελληνική πλευρά, χρέους. Διαβάστε αναλυτικά όσα μεταδίδονται για αντικατάσταση της τρόικας από επιτροπή του Euroworking Group.
Πάντως, είναι ξεκαθαρισμένο από την πλευρά του Αλέξη Τσίπρα και του Γιάννη Βαρουφάκη, πως δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή από την ελληνική κυβέρνηση η συνέχιση του μνημονίου στην Ελλάδα. Οι Γερμανοί, πιέζουν, σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδόθηκαν και από τα γερμανικά ΜΜΕ, για την αναγκαιότητα επίτευξης συμφωνίας μέχρι τις 27 Φεβρουαρίου, απειλώντας -εμμέσως πλην σαφώς- με την άρση της χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών. Ως απαραίτητη προϋπόθεση ορίζουν, η όποια συζήτηση για διαπραγμάτευση να κινηθεί εντός του υφιστάμενου μνημονιακού προγράμματος, κάτι που δεν έγινε και δεν πρόκειται να γίνει δεκτό από την Ελλάδα ούτε στη Σύνοδο Κορυφής, ούτε στο επόμενο Eurogroup.
Προειδοποιητικά τα... πυρά
Tα πυρά των Γερμανών ήταν προειδοποιητικά, ενώ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η γνωστοποίηση της αντίδρασης των εκπροσώπων του ΔΝΤ και της ΕΚΤ που για τους Γερμανούς αποτελούν, μαζί με την Ευρωζώνη τους τρεις «πυλώνες» στους οποίους θα πρέπει να κινηθεί η πρόταση της ελληνικής πλευράς. Παράλληλα, στην Γερμανία αναφέρεται πως δεν είναι διατεθειμένες οι περισσότερες χώρες της Ευρωζώνης να δεχτούν τη δημιουργία ενός «προγράμματος - γέφυρα», δίχως η Ελλάδα να παραμείνει με τον λαό στη «θηλιά» του μνημονίου. Ο Γιάννης Βαρουφάκης, πάντως, διεμήνυσε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο στους εταίρους και τους εκπροσώπους του ΔΝΤ και της ΕΚΤ, πως δεν υπάρχει καμία απολύτως βούληση από την πλευρά της κυβέρνησης για αμφισβήτηση των θεσμών, των κανονισμών που διέπουν τη συμμετοχή μας στην Ε.Ε. και φυσικά την παραμονή της χώρας στη ζώνη του ευρώ.
Κρίσιμες επαφές Τσίπρα στις Βρυξέλλες
Τη δική του μάχη δίνει σε επίπεδο κορυφής και ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος βρίσκεται ήδη στις Βρυξέλλες και την Πέμπτη το πρωί θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με τον πρωθυπουργό του Βελγίου Σαρλ Μισέλ, τον πρόεδρο της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο, την πρωθυπουργό της Λετονίας Λαϊμντότα Στραουγιούμα και τον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής.
Με τους πρωθυπουργούς των τριών χωρών της ΕΕ, ο κ. Τσίπρας θα συζητήσει την ελληνική πρόταση για συμφωνία - γέφυρα και θα παρουσιάσει τις θέσεις της κυβέρνησης για μια σειρά μεταρρυθμίσεων που θα πραγματοποιήσει, σύμφωνα με όσα εξήγγειλε στις προγραμματικές δηλώσεις.
Με τον Ουκρανό πρόεδρο ο κ. Τσίπρας θα συζητήσει την κρίση στις σχέσεις με την Ρωσία και αναμένεται να υποστηρίξει τις διπλωματικές προσπάθειες που καταβάλλουν η Γαλλία, η Γερμανία, η Ουκρανία και η Ρωσία για την επίτευξη μιας βιώσιμης λύσης. Ο κ. Τσίπρας αναμένεται να ζητήσει από τον κ. Ποροσένκο να λάβει μέτρα για την προστασία των Ελλήνων της Ουκρανίας.
Αναλυτικά το πρόγραμμα του κ. Τσίπρα (Ωρα Ελλάδας)
11:00 Συνάντηση με τον Πρωθυπουργό του Βελγίου Σαρλ Μισέλ.
12:15 Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Ποροσένκο.
13:00 Συναντήσεις με τον Ντέιβιντ Κάμερον, πρωθυπουργό της Βρετανίας και την Πρωθυπουργό της Λετονίας κα Λαϊμντότα Στραουτζούμα.
14:00 Ανταλλαγή απόψεων με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.
14:45 Γεύμα εργασίας της Συνόδου Κορυφής. Μετά το τέλος, θα ακολουθήσει η συνέντευξη Τύπου του Ελληνα Πρωθυπουργού.
Το σχόλιο του Τσίπρα για τις συγκεντρώσεις συμπαράστασης σε Ελλάδα και Ευρώπη
«Στις πόλεις της Ελλάδας και της Ευρώπης ο λαός δίνει τη μάχη της διαπραγμάτευσης, είναι η δύναμή μας", έγραψε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, ανεβάζοντας και φωτογραφία από τη συγκέντρωση στο Σύνταγμα, όπου για μια ακόμη φορά, χιλιάδες κόσμου συγκεντρώθηκαν αυθόρμητα, δίχως κομματικές ταμπέλες, για να προσφέρουν τη συμπαράστασή τους στην κυβέρνηση, καταδικάζοντας τη λιτότητα που «σκοτώνει» την πατρίδα μας. Εξίσου μαζική ήταν η συμμετοχή στη Θεσσαλονίκη και όλες τις ελληνικές πόλεις, ενώ συγκεντρώσεις συμπαράστασης πραγματοποιήθηκαν και σε δεκάδες πόλεις ολόκληρης της Ευρώπης.
Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε και στις Βρυξέλλες υπέρ της ελληνικής κυβέρνησης
Συγκέντρωση συμπαράστασης υπέρ της Ελλάδας και στη Ρώμη. Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε έξω από τη Γερμανική πρεσβεία στο κέντρο της ιταλικής πρωτεύουσας.
Επίσης, ο βουλευτής των Πέντε Αστέρων Κάρλο Σιμπίλια, διαβίβασε αίτημα του ιδρυτή των Πέντε Αστέρων-Cinue Stelle, Μπέπε Γκρίλο, για συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών της Ελλάδας Γιάνη Βαρουφάκη.
Δεν υπήρξε κανένα αίτημα για συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με την Γερμανίδα καγκελάριο Άγγκελα Μέρκελ αναφέρουν κυβερνητικές πηγές και συνεπώς, προσθέτουν, δεν έχει προγραμματιστεί τέτοια συνάντηση.
Δείτε πώς κάθισαν οι σύνεδροι στο Eurogroup
Βαρουφάκης: Δεν βγαίνει η Ελλάδα από το ευρώ
Ξεκάθαρα αρνητική απάντηση έδωσε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών αναφορικά με το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.
Ο κ. Βαρουφάκης φτάνοντας στο Eurogroup ρωτήθηκε από δημοσιογράφους αν υπάρχει θέμα αλλαγής νομίσματος και ήταν κάθετος: «Απολύτως όχι» ήταν η σαφής και ξεκάθαρη απάντηση του Έλληνα υπουργού Οικονομικών.
Στη σκληρή και αδιάλλακτη στάση επέμεινε από την πλευρά του ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, τορπιλίζοντας με το καλημέρα τη συνεδρίαση «Σήμερα δεν θα έχουμε κάποια απόφαση. Πρόγραμμα υπάρχει και το ελέγχει η τρόικα», είπε ο κ. Σόιμπλε προϊδεάζοντας για τη στάση του στο Eurogroup.
Λαγκάρντ: Ικανοί και έξυπνοι οι Έλληνες
Ο κ. Βαρουφάκης συναντήθηκε πριν από την έναρξη της συνεδρίασης του Eurogroup με την επικεφαλής του ΔΝΤ κ. Κριστίν Λαγκάρντ. Η διευθύντρια του Ταμείου τόνισε πως η συνάντηση έγινε σε πολύ καλό κλίμα και οι δύο πλευρές αντάλλαξαν απόψεις. «Οι Έλληνες είναι ικανοί, έξυπνοι και έχουν σκεφτεί αναλυτικά όλα τα θέματα. Έχουμε πολλή δουλειά από εδώ και πέρα», σημείωσε η κ. Λαγκάρντ.
Μοσκοβισί: Στόχος η επίτευξη συμφωνίας στο Eurogroup
Με στόχο την επίτευξη συμβιβασμού μέχρι το Eurogroup της 16ης Φεβρουαρίου προσήλθε στο Συμβούλιο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως δήλωσε ο Επίτροπος Οικονομίας Πιερ Μοσκοβισί, τονίζοντας παράλληλα ότι το υφιστάμενο πρόγραμμα της Ελλάδας θα αποτελέσει τη βάση των αποψινών συζητήσεων.
Σύμφωνα με τον Γάλλο Επίτροπο, στόχος των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης ήταν να ακούσουν για πρώτη φορά τις ιδέες και τις λύσεις που προτείνει η νέα ελληνική κυβέρνηση και να ανταλλάξουν απόψεις με τον Έλληνα ομόλογό τους.
Ο Π. Μοσκοβισί τόνισε ακόμα ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να κατανοήσει ότι οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Ελλάδα πρέπει να γίνουν σεβαστές.
«Θα εργαστούμε στη βάση αυτών των δεσμεύσεων», δήλωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «το υφιστάμενο ελληνικό πρόγραμμα θα είναι το πλαίσιο, η αναφορά, η βάση των όσων θα συζητηθούν σήμερα».
Αφού σημείωσε δε ότι «θα γίνει η πρώτη ανταλλαγή απόψεων για να δούμε πώς θα προχωρήσουμε», ανέφερε ότι «στη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης, ο νέος Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, θα παρουσιάσει τις θέσεις της Ελλάδας, ενώ στις 16 Φεβρουαρίου θα ακολουθήσει ένα πολύ σημαντικό Eurogroup, στο οποίο θα πρέπει να βρεθεί ένας συμβιβασμός».
Ο Γάλλος Επίτροπος δήλωσε ακολούθως ότι η Επιτροπή έχει το ρόλο του διαμεσολαβητή στις διαβουλεύσεις για την Ελλάδα, για να διευκολύνει την εξεύρεση ενός συμβιβασμού. «Θέλουμε να γίνει σήμερα μια καλή συζήτηση», δήλωσε, προσθέτοντας ότι χρειαζόμαστε ακόμα λίγο χρόνο για να φτάσουμε σε μια καλή συμφωνία.
Ο Π. Μοσκοβισί ανέφερε τέλος ότι υπάρχει πάντα χώρος για συζήτηση και περιθώριο ελιγμών. «Έτσι λειτουργεί η Ευρώπη», είπε, προσθέτοντας ότι θα ακούσουμε τους Έλληνες ψηφοφόρους, αλλά και τους ψηφοφόρους των άλλων ευρωπαϊκών χωρών.
«Όλοι έχουμε τον ίδιο στόχο. Η Ελλάδα να παραμείνει στην ευρωζώνη», υπογράμμισε ο Γάλλος Επίτροπος, τονίζοντας ότι όλοι εργάζονται για να επιστρέψει η ανάπτυξη στην Ελλάδα, για να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και για να καταπολεμηθούν οι ανισότητες στη χώρα...
Τετραμερής συνάντηση σε κεντρικό ξενοδοχείο
Λίγο πριν ξεκινήσει η κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup πραγματοποιήθηκε συνάντηση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης κ. Γιάννη Δραγασάκη και του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη με τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, την Κριστίν Λαγκάρντ και τον Τόμας Βίζερ.
Σαπέν: Να γίνει σεβαστό το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών
Να γίνει σεβαστή η ετυμηγορία του ελληνικού λαού για αλλαγή, αλλά και η Ελλάδα από την πλευρά της να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της, ζήτησε σήμερα ο Γάλλος υπουργός οικονομίας Μισέλ Σαπέν, προσερχόμενος στο Eurogroup στις Βρυξέλλες.
Ο Μ. Σαπέν δήλωσε ότι ελπίζει σε ένα συνολικό και αξιόπιστο διάλογο στο σημερινό Eurogroup.
Ανέφερε ότι για τη Γαλλία δύο είναι οι βασικές αρχές αυτού του διαλόγου: Αφενός να γίνει σεβαστό το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών για αλλαγή.
Όπως είπε, κάτι πρέπει να αλλάξει, δεν μπορούμε να συνεχίσουμε όπως πριν. Και αφετέρου, δήλωσε ο Μ. Σαπέν, «η Ελλάδα θα πρέπει να σεβαστεί όλους τους κανόνες που μας ενώνουν».
Κατέληξε δε λέγοντας ότι η Ελλάδα είναι μέλος της ευρωζώνης και πρέπει να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της.
Λιθουανός υπουργός Οικονομικών: Είναι απίθανο να βγει η Ελλάδα από το ευρώ
Αισιόδοξος για την επίτευξη συμφωνίας στο Eurogroup εμφανίστηκε ο Ριμάντας Σάτζιους.
«Είναι απίθανο να βγει η Ελλάδα από το ευρώ. Δεν νομίζω ότι χρειάζεται κιόλας αφού οι Έλληνες είναι υπέρ του ενιαίου νομίσματος. Θέλω να ακούσω τι θα μας πουν. Οι αποφάσεις θα ληφθούν την ερχόμενη Δευτέρα», είπε ο Λιθουανός ΥΠ.ΟΙΚ.
Ο... γνωστός Ντάισελμπλουμ
«Εκνευρισμένος» εμφανίστηκε για μια ακόμη φορά σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος και ανακοίνωσε το αδιέξοδο στην πρώτη διαπραγμάτευση, δίχως να επιδιώξει να μπει σε λεπτομέρειες. Είναι χαρακτηριστικό, πως επανέλαβε τρεις φορές τα ίδια πράγματα...
«Συζητήσαμε με τους Ελληνες εταίρους μας, ήταν μια πάρα πολύ κρίσιμη συζήτηση, έντονη και εποικοδομητική. Υπήρξε κάποια πρόοδος, όχι όμως επαρκής για να υπάρχουν κοινά συμπεράσματα. Θα συζητήσουμε τη Δευτέρα στο τακτικό Eurogroup, όπου έχουμε και άλλα ζητήματα στην ατζέντα, αλλά θα συζητήσουμε και το θέμα της Ελλάδας και της μελλοντικής συνεργασίας μας. Δεν υπάρχουν συμπεράσματα να μοιραστώ μαζί σας, θα πρέπει να κάνετε υπομονή και θα σας πω περισσότερα πράγματα την Δευτέρα» τόνισε ο κ. Ντάισελμπλουμ.
Στο ερώτημα γιατί δεν προέκυψε κοινό ανακοινωθέν ο κ. Ντάισελμπλουμ απάντησε: «Δεν υπήρξαν κοινά συμπεράσματα, άρα δεν είναι δυνατόν να εκδοθεί ανακοίνωση. Αυτό μπορώ να πω. Δεν έχει να κάνει με τη φρασεολογία, αλλά με το πόση πρόοδο κάναμε. Υπήρξε πρόοδος, αλλά όχι επαρκής για να έχουμε κοινά συμπεράσματα, αυτό ήταν προαπαιτούμενο για να υπάρχουν συγκεκριμένα σχέδια».
Ο πρόεδρος του Eurogroup παραδέχτηκε ότι από την πλευρά των Ευρωπαίων εταίρων και των «θεσμών» τέθηκε το θέμα της παράτασης του μνημονίου: «Συζητήσαμε τη δυνατότητα παράτασης, για κάποιους ήταν η επιλογή, όμως δεν καταλήξαμε σε συμπέρασμα. Οι θεσμοί κατέστησαν σαφές ότι είναι έτοιμοι να συνεργαστούν, όμως πρέπει να υπάρξει ένα πολιτικό συμπέρασμα για να ξεκινήσουν να συνεργάζονται. Ήθελα να συμφωνήσουμε επί των βημάτων για περαιτέρω πρόοδο τη Δευτέρα, δυστυχώς δεν τα καταφέραμε. Θα συνεχίσουμε τη Δευτέρα από το σημείο που σταματήσαμε σήμερα» σημείωσε ο Ντάισελμπλουμ και κατέληξε: «Δεν συζητήσαμε προτάσεις, δεν μπήκαμε σε διαπραγματεύσεις επί του προγράμματος, αλλά επιδιώξαμε να συνεργαστούμε επί των βημάτων για συμφωνία τη Δευτέρα. Δεν το καταφέραμε, άρα στο να ξεκινήσουν συνεργασίες και διεργασίες μέχρι τη Δευτέρα, δεν θα γίνει. Δεν καταφέραμε να έχουμε κοινό ανακοινωθέν, πρέπει να υπάρξει πολιτική συμφωνία για το πώς θα προχωρήσουμε, ώστε να ξεκινήσουν οι εμπειρογνώμονες την όποια συνεργασία».
Από την πλευρά του ο κ. Μοσκοβισί τόνισε: «Ηταν μια πολύ χρήσιμη συνάντηση, ήταν χρήσιμη και για την Ελλάδα να καταλάβει πώς αντιμετωπίζουν την κατάσταση τα άλλα κράτη μέλη. Πρέπει να υπάρξει διπλή βούληση από τη μια στη λαϊκή εντολή που έδωσε ο λαός στην Ελλάδα και από την άλλη στους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Παρά τις καλές προσπάθειες και αμοιβαία καλή θέληση δεν καταλήξαμε σε μια αμοιβαία κοινή δήλώση. Θα συνεχίσουμε τη Δευτέρα».
Βαρουφάκης: «Προτάσεις για θεραπευτική συμφωνία»
Ευδιάθετος, από την πλευρά του, για τη μάχη που έδωσε μέσα στο Eurogroup προασπιζόμενος το συμφέρον της Ελλάδας και του ελληνικού λαού, εμφανίστηκε ο Γιάννης Βαρουφάκης:
«Σήμερα είχα τη χαρά να βιώσω το πρώτο Eurogroup στις Βρυξέλλες. Hταν μια πολύ ενδιαφέρουσα ανταλλαγή απόψεων, ένας έντονος διάλογος. Δόθηκε η ευκαιρία σε όλους και ιδίως σε εμάς, που είμασταν αν θέλετε οι τιμώμενοι της ημέρας, καθώς ένας από τα θέματα ήταν η Ελλάδα, να καταθέσουμε τις απόψεις μας για το πώς φτάσαμε εδώ που φτάσαμε, τις αιτίες για τις οποίες η ελληνική κρίση έρχεται και ξανάρχεται στα ευρωπαϊκά φόρα, καταθέσαμε απόψεις που στόχο έχουν να καταδείξουν την ανάγκη ενός νέου συμβολαίου για την Ευρώπη, με στόχο να πάψει η Ελλάδα να επανέρχεται ως θέμα» τόνισε ο κ. Βαρουφάκης και συνέχισε λέγοντας ότι οι Ευρωπαίοι άκουσαν την ελληνική κυβέρνηση να τους αναλύει τους λόγους που καθιστούν το τρέχων πρόγραμμα τοξικό για την οικονομία και το λαό: «η σημερινή συζήτηση ποτέ δεν είχε σκοπό να καταλήξει σε μία συμφωνια. Στόχος ήταν να γνωριστούμε, να ακούσουν από τη νέα ελληνική κυβέρνηση τη ρηξικέλευθη ανάλυσή μας για τους λόγους για τους οποίους το τρέχον πρόγραμμα δεν βγαίνει και γιατί αποδείχθηκε τοξικό και ιδιαίτερα καταστρεπτικό για την ελληνική οικονομία. Ακουσαν τις προτάσεις μας, τόσο για την ουσία όσο και για τη διαδικασία που μπορούμε να ακολουθήσουμε για να οδηγήσει σε μία θεραπευτική συμφωνία στο τέλος της συνεδρίασης τη Δευτέρα».
Οταν ρωτήθηκε ο κ. Βαρουφάκης αν υπήρξαν σημεία σύγκρουσης στη διαπραγμάτευση δεν κρύφτηκε πίσω από το δάκτυλό του: «υπήρξαν πολλά. Δεν πρόκειται να αναφερθώ συγκεκριμένα.
Πάντα πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι, γιατί η Ευρώπη ξέρει να βρίσκει λύση στα αδιέξοδα» σημείωσε και συμπλήρωσε: «Δεν υπήρξε κάνενα αίτημα δικό μας για παράταση. Από πολλές μεριές μας τέθηκε ότι υπάρχει μια δανειακή συμφωνία και πρέπει να την επεκτείνουμε, όμως απαντήσαμε ότι εκλεγήκαμε με στόχο την αμφισβήτηση αυτής της λογικής. Δεν έχουμε πρόβλημα να συνεχίσουμε τη συνεργασία με τους τρεις θεσμούς, το ζητούμενο για εμάς είναι να υπάρξει μία ισορροπία»
Ο αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης κ. Δραγασάκης, αρκέστηκε από την πλευρά του να τονίσει ότι οι συζητήσεις συνεχίζονται...
Το πρώτο «όχι» της Ελλάδας
Κατηγορηματική ήταν, λοιπόν, η αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης στον «εκβιασμό» των Βρυξελλών: «Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να δεχθούμε τεχνική παράταση του παρόντος προγράμματος» διεμήνυσαν οι κ. Δραγασάκης και Βαρουφάκης, επιβεβαιώνοντας απόλυτα τις πληροφορίες που πρώτο μετέδωσε το Newsbomb, ότι οι Γερμανοί επιμένουν να σύρουν ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ στη συνέχιση της καταστροφικής πολιτικής Σαμαρά - Βενιζέλου. Τα πάντα θα κριθούν πλέον στο τακτικό Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας.
Η ελληνική πλευρά έθεσε με επιχειρήματα την αποτυχία του μνημονίου, έθεσε επί τάπητος το θέμα της ανθρωπιστικής κρίσης και του χρέους και ξεκαθάρισε προς όλους τους εταίρους, αλλά και την Κριστίν Λαγκάρντ του ΔΝΤ, πως σε καμία περίπτωση δεν γίνεται δεκτή η παράταση του υπάρχοντος προγράμματος καθώς και ότι δεν πρόκειται να ζητηθεί από την ελληνική πλευρά μια τέτοια παράταση. «Η συνέχιση των μνημονίων στην Ελλάδα τελείωσε στις 25 Γενάρη» με την ψήφο του ελληνικού λαού είναι το μήνυμα που εστάλη, υποστηριζόμενο από όλα τα επιχειρήματα της κυβέρνησης, με τα οποία απέδειξε ότι τα μνημόνια εκτόξευσαν το δημόσιο χρέος και διέλυσαν τον κοινωνικό ιστό. «Συνεχίζεται η διαβούλευση για μία αμοιβαία επωφελή συμφωνία», επανέλαβαν και εντός και εκτός της αίθουσας συνεδριάσεων του Eurogroup οι κυβερνητικές πηγές και ξεκαθάρισαν ότι δεν υπάρχει καμία απολύτως περίπτωση να συμφωνήσει η Ελλάδα, αν δεν υπάρχει αμοιβαία επωφελής πρόταση για την έξοδο της χώρα μας από την κρίση και όχι -φυσικά- για την έξοδό της από την Ευρωζώνη.
Στο ίδιο μήκος κύματος και η πρώτη επίσημη αντίδραση όπως εκδηλώθηκε από τον υπουργό Επικρατείας κ. Νίκο Παππά, μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Twitter: «Γελάω με αυτούς που ονειρεύονται κωλοτούμπες. Λίγη αναμονή».
Εντονότατες ήταν οι πιέσεις, που ασκήθηκαν προς τους εκπροσώπους της ελληνικής πλευράς (Δραγασάκης, Βαρουφάκης, Χουλιαράκης), ώστε να καταθέσουν αίτημα για την παράταση του τρέχοντος προγράμματος και να σεβαστούν τις υπογραφές που είχαν βάλει στις μνημονιακές συμβάσεις οι προηγούμενες κυβερνήσεις.
Χωρίς κοινή ανακοίνωση
Είναι χαρακτηριστικό της έντασης και το γεγονός της σημαντικής καθυστέρησης στο χρόνο... σύνταξης της κοινής ανακοίνωσης, καθώς και για το περιεχόμενο αυτής υπήρξαν διαβουλεύσεις που ξεπέρασαν τις δύο ώρες, μέχρι τελικά να επιβεβαιωθεί η συμφωνία τους στη... διαφωνία και το ανακοινωθέν να μην εκδοθεί ποτέ. Πληροφορίες αναφέρουν έχουν έγιναν τρεις προσπάθειες για να βρεθεί κοινή φόρμουλα ως προς τη διατύπωση της παραγράφου για την απαίτηση των εταίρων να οδηγηθεί η χώρα σε τεχνική παράταση του μνημονίου μέσω του υφιστάμενου προγράμματος. Η Ελλάδα δεν αποδέχεται την παραμικρή αναφορά της λέξης extend (παράταση) στο ανακοινωθέν και κάπου εκεί η διαδικασία ολοκληρώθηκε.
Το Bloomberg μετέδωσε πως ο Γιάννης Βαρουφάκης κατά την παρουσίαση της ελληνικής πρότασης στο Eurogroup ανέπτυξε τις θέσεις της κυβέρνησης για ένα πρόγραμμα γέφυρα, στηριζόμενο στους πυλώνες της οικονομικής σταθερότητας, της οικονομικής βιωσιμότητας, της καταπολέμησης της ανθρωπιστικής κρίσης στην Ελλάδα και της αναδιάρθρωσης του μη βιώσιμου, όπως χαρακτηρίζεται από την ελληνική πλευρά, χρέους. Διαβάστε αναλυτικά όσα μεταδίδονται για αντικατάσταση της τρόικας από επιτροπή του Euroworking Group.
Πάντως, είναι ξεκαθαρισμένο από την πλευρά του Αλέξη Τσίπρα και του Γιάννη Βαρουφάκη, πως δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή από την ελληνική κυβέρνηση η συνέχιση του μνημονίου στην Ελλάδα. Οι Γερμανοί, πιέζουν, σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδόθηκαν και από τα γερμανικά ΜΜΕ, για την αναγκαιότητα επίτευξης συμφωνίας μέχρι τις 27 Φεβρουαρίου, απειλώντας -εμμέσως πλην σαφώς- με την άρση της χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών. Ως απαραίτητη προϋπόθεση ορίζουν, η όποια συζήτηση για διαπραγμάτευση να κινηθεί εντός του υφιστάμενου μνημονιακού προγράμματος, κάτι που δεν έγινε και δεν πρόκειται να γίνει δεκτό από την Ελλάδα ούτε στη Σύνοδο Κορυφής, ούτε στο επόμενο Eurogroup.
Προειδοποιητικά τα... πυρά
Tα πυρά των Γερμανών ήταν προειδοποιητικά, ενώ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η γνωστοποίηση της αντίδρασης των εκπροσώπων του ΔΝΤ και της ΕΚΤ που για τους Γερμανούς αποτελούν, μαζί με την Ευρωζώνη τους τρεις «πυλώνες» στους οποίους θα πρέπει να κινηθεί η πρόταση της ελληνικής πλευράς. Παράλληλα, στην Γερμανία αναφέρεται πως δεν είναι διατεθειμένες οι περισσότερες χώρες της Ευρωζώνης να δεχτούν τη δημιουργία ενός «προγράμματος - γέφυρα», δίχως η Ελλάδα να παραμείνει με τον λαό στη «θηλιά» του μνημονίου. Ο Γιάννης Βαρουφάκης, πάντως, διεμήνυσε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο στους εταίρους και τους εκπροσώπους του ΔΝΤ και της ΕΚΤ, πως δεν υπάρχει καμία απολύτως βούληση από την πλευρά της κυβέρνησης για αμφισβήτηση των θεσμών, των κανονισμών που διέπουν τη συμμετοχή μας στην Ε.Ε. και φυσικά την παραμονή της χώρας στη ζώνη του ευρώ.
Κρίσιμες επαφές Τσίπρα στις Βρυξέλλες
Τη δική του μάχη δίνει σε επίπεδο κορυφής και ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος βρίσκεται ήδη στις Βρυξέλλες και την Πέμπτη το πρωί θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με τον πρωθυπουργό του Βελγίου Σαρλ Μισέλ, τον πρόεδρο της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο, την πρωθυπουργό της Λετονίας Λαϊμντότα Στραουγιούμα και τον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής.
Με τους πρωθυπουργούς των τριών χωρών της ΕΕ, ο κ. Τσίπρας θα συζητήσει την ελληνική πρόταση για συμφωνία - γέφυρα και θα παρουσιάσει τις θέσεις της κυβέρνησης για μια σειρά μεταρρυθμίσεων που θα πραγματοποιήσει, σύμφωνα με όσα εξήγγειλε στις προγραμματικές δηλώσεις.
Με τον Ουκρανό πρόεδρο ο κ. Τσίπρας θα συζητήσει την κρίση στις σχέσεις με την Ρωσία και αναμένεται να υποστηρίξει τις διπλωματικές προσπάθειες που καταβάλλουν η Γαλλία, η Γερμανία, η Ουκρανία και η Ρωσία για την επίτευξη μιας βιώσιμης λύσης. Ο κ. Τσίπρας αναμένεται να ζητήσει από τον κ. Ποροσένκο να λάβει μέτρα για την προστασία των Ελλήνων της Ουκρανίας.
Αναλυτικά το πρόγραμμα του κ. Τσίπρα (Ωρα Ελλάδας)
11:00 Συνάντηση με τον Πρωθυπουργό του Βελγίου Σαρλ Μισέλ.
12:15 Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Ποροσένκο.
13:00 Συναντήσεις με τον Ντέιβιντ Κάμερον, πρωθυπουργό της Βρετανίας και την Πρωθυπουργό της Λετονίας κα Λαϊμντότα Στραουτζούμα.
14:00 Ανταλλαγή απόψεων με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.
14:45 Γεύμα εργασίας της Συνόδου Κορυφής. Μετά το τέλος, θα ακολουθήσει η συνέντευξη Τύπου του Ελληνα Πρωθυπουργού.
Το σχόλιο του Τσίπρα για τις συγκεντρώσεις συμπαράστασης σε Ελλάδα και Ευρώπη
«Στις πόλεις της Ελλάδας και της Ευρώπης ο λαός δίνει τη μάχη της διαπραγμάτευσης, είναι η δύναμή μας", έγραψε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, ανεβάζοντας και φωτογραφία από τη συγκέντρωση στο Σύνταγμα, όπου για μια ακόμη φορά, χιλιάδες κόσμου συγκεντρώθηκαν αυθόρμητα, δίχως κομματικές ταμπέλες, για να προσφέρουν τη συμπαράστασή τους στην κυβέρνηση, καταδικάζοντας τη λιτότητα που «σκοτώνει» την πατρίδα μας. Εξίσου μαζική ήταν η συμμετοχή στη Θεσσαλονίκη και όλες τις ελληνικές πόλεις, ενώ συγκεντρώσεις συμπαράστασης πραγματοποιήθηκαν και σε δεκάδες πόλεις ολόκληρης της Ευρώπης.
Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε και στις Βρυξέλλες υπέρ της ελληνικής κυβέρνησης
Συγκέντρωση συμπαράστασης υπέρ της Ελλάδας και στη Ρώμη. Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε έξω από τη Γερμανική πρεσβεία στο κέντρο της ιταλικής πρωτεύουσας.
Επίσης, ο βουλευτής των Πέντε Αστέρων Κάρλο Σιμπίλια, διαβίβασε αίτημα του ιδρυτή των Πέντε Αστέρων-Cinue Stelle, Μπέπε Γκρίλο, για συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών της Ελλάδας Γιάνη Βαρουφάκη.
Δεν υπήρξε κανένα αίτημα για συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με την Γερμανίδα καγκελάριο Άγγκελα Μέρκελ αναφέρουν κυβερνητικές πηγές και συνεπώς, προσθέτουν, δεν έχει προγραμματιστεί τέτοια συνάντηση.
Δείτε πώς κάθισαν οι σύνεδροι στο Eurogroup
Βαρουφάκης: Δεν βγαίνει η Ελλάδα από το ευρώ
Ξεκάθαρα αρνητική απάντηση έδωσε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών αναφορικά με το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.
Ο κ. Βαρουφάκης φτάνοντας στο Eurogroup ρωτήθηκε από δημοσιογράφους αν υπάρχει θέμα αλλαγής νομίσματος και ήταν κάθετος: «Απολύτως όχι» ήταν η σαφής και ξεκάθαρη απάντηση του Έλληνα υπουργού Οικονομικών.
Στη σκληρή και αδιάλλακτη στάση επέμεινε από την πλευρά του ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, τορπιλίζοντας με το καλημέρα τη συνεδρίαση «Σήμερα δεν θα έχουμε κάποια απόφαση. Πρόγραμμα υπάρχει και το ελέγχει η τρόικα», είπε ο κ. Σόιμπλε προϊδεάζοντας για τη στάση του στο Eurogroup.
Λαγκάρντ: Ικανοί και έξυπνοι οι Έλληνες
Ο κ. Βαρουφάκης συναντήθηκε πριν από την έναρξη της συνεδρίασης του Eurogroup με την επικεφαλής του ΔΝΤ κ. Κριστίν Λαγκάρντ. Η διευθύντρια του Ταμείου τόνισε πως η συνάντηση έγινε σε πολύ καλό κλίμα και οι δύο πλευρές αντάλλαξαν απόψεις. «Οι Έλληνες είναι ικανοί, έξυπνοι και έχουν σκεφτεί αναλυτικά όλα τα θέματα. Έχουμε πολλή δουλειά από εδώ και πέρα», σημείωσε η κ. Λαγκάρντ.
Μοσκοβισί: Στόχος η επίτευξη συμφωνίας στο Eurogroup
Με στόχο την επίτευξη συμβιβασμού μέχρι το Eurogroup της 16ης Φεβρουαρίου προσήλθε στο Συμβούλιο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως δήλωσε ο Επίτροπος Οικονομίας Πιερ Μοσκοβισί, τονίζοντας παράλληλα ότι το υφιστάμενο πρόγραμμα της Ελλάδας θα αποτελέσει τη βάση των αποψινών συζητήσεων.
Σύμφωνα με τον Γάλλο Επίτροπο, στόχος των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης ήταν να ακούσουν για πρώτη φορά τις ιδέες και τις λύσεις που προτείνει η νέα ελληνική κυβέρνηση και να ανταλλάξουν απόψεις με τον Έλληνα ομόλογό τους.
Ο Π. Μοσκοβισί τόνισε ακόμα ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να κατανοήσει ότι οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Ελλάδα πρέπει να γίνουν σεβαστές.
«Θα εργαστούμε στη βάση αυτών των δεσμεύσεων», δήλωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «το υφιστάμενο ελληνικό πρόγραμμα θα είναι το πλαίσιο, η αναφορά, η βάση των όσων θα συζητηθούν σήμερα».
Αφού σημείωσε δε ότι «θα γίνει η πρώτη ανταλλαγή απόψεων για να δούμε πώς θα προχωρήσουμε», ανέφερε ότι «στη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης, ο νέος Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, θα παρουσιάσει τις θέσεις της Ελλάδας, ενώ στις 16 Φεβρουαρίου θα ακολουθήσει ένα πολύ σημαντικό Eurogroup, στο οποίο θα πρέπει να βρεθεί ένας συμβιβασμός».
Ο Γάλλος Επίτροπος δήλωσε ακολούθως ότι η Επιτροπή έχει το ρόλο του διαμεσολαβητή στις διαβουλεύσεις για την Ελλάδα, για να διευκολύνει την εξεύρεση ενός συμβιβασμού. «Θέλουμε να γίνει σήμερα μια καλή συζήτηση», δήλωσε, προσθέτοντας ότι χρειαζόμαστε ακόμα λίγο χρόνο για να φτάσουμε σε μια καλή συμφωνία.
Ο Π. Μοσκοβισί ανέφερε τέλος ότι υπάρχει πάντα χώρος για συζήτηση και περιθώριο ελιγμών. «Έτσι λειτουργεί η Ευρώπη», είπε, προσθέτοντας ότι θα ακούσουμε τους Έλληνες ψηφοφόρους, αλλά και τους ψηφοφόρους των άλλων ευρωπαϊκών χωρών.
«Όλοι έχουμε τον ίδιο στόχο. Η Ελλάδα να παραμείνει στην ευρωζώνη», υπογράμμισε ο Γάλλος Επίτροπος, τονίζοντας ότι όλοι εργάζονται για να επιστρέψει η ανάπτυξη στην Ελλάδα, για να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και για να καταπολεμηθούν οι ανισότητες στη χώρα...
Τετραμερής συνάντηση σε κεντρικό ξενοδοχείο
Λίγο πριν ξεκινήσει η κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup πραγματοποιήθηκε συνάντηση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης κ. Γιάννη Δραγασάκη και του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη με τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, την Κριστίν Λαγκάρντ και τον Τόμας Βίζερ.
Σαπέν: Να γίνει σεβαστό το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών
Να γίνει σεβαστή η ετυμηγορία του ελληνικού λαού για αλλαγή, αλλά και η Ελλάδα από την πλευρά της να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της, ζήτησε σήμερα ο Γάλλος υπουργός οικονομίας Μισέλ Σαπέν, προσερχόμενος στο Eurogroup στις Βρυξέλλες.
Ο Μ. Σαπέν δήλωσε ότι ελπίζει σε ένα συνολικό και αξιόπιστο διάλογο στο σημερινό Eurogroup.
Ανέφερε ότι για τη Γαλλία δύο είναι οι βασικές αρχές αυτού του διαλόγου: Αφενός να γίνει σεβαστό το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών για αλλαγή.
Όπως είπε, κάτι πρέπει να αλλάξει, δεν μπορούμε να συνεχίσουμε όπως πριν. Και αφετέρου, δήλωσε ο Μ. Σαπέν, «η Ελλάδα θα πρέπει να σεβαστεί όλους τους κανόνες που μας ενώνουν».
Κατέληξε δε λέγοντας ότι η Ελλάδα είναι μέλος της ευρωζώνης και πρέπει να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της.
Λιθουανός υπουργός Οικονομικών: Είναι απίθανο να βγει η Ελλάδα από το ευρώ
Αισιόδοξος για την επίτευξη συμφωνίας στο Eurogroup εμφανίστηκε ο Ριμάντας Σάτζιους.
«Είναι απίθανο να βγει η Ελλάδα από το ευρώ. Δεν νομίζω ότι χρειάζεται κιόλας αφού οι Έλληνες είναι υπέρ του ενιαίου νομίσματος. Θέλω να ακούσω τι θα μας πουν. Οι αποφάσεις θα ληφθούν την ερχόμενη Δευτέρα», είπε ο Λιθουανός ΥΠ.ΟΙΚ.
Πηγή: www.newsbomb.gr